Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 01.12.2012.
10:50
Pressonline A

Srbija u vojno-političkom savezu sa Rusijom?

Srbija će uskoro dobiti status stalnog posmatrača u Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti i saradnji - ODKB, kako prenose ruski mediji. Organizaciju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Tadžikistan i Uzbekistan, a u sličnom statusu bi sa Srbijom bila i Ukrajina. Ovaj predlog naći će se i pred Skupštinom Srbije, koja bi trebala da oformi delegaciju parlamentaraca koja će biti upućena u ovu vojno - političku organizaciju, piše Press.

Foto: Ilustracija
 

Vest o pristupanju Srbije ovoj organizaciji preneo je ruski državni portal "Vesti.ru", a prema njihovim navodima, o članstvu Srbije razgovarano je tokom nedavne posete zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina Beogradu. Inače, osnivanje ove organizacije inicirala je Moskva, koja u poslednje vreme insistira na njenom jačanju.

Upravo sa tim ciljem formirane su kolektivne oružane snage za operativno delovanje, koje bi mogle da deluju na teritoriji bilo koje zemlje članice, a čiju okosnicu čine ruske trupe.

O mogućnosti ulaska Srbije u Evroazijski savez izveštavaju i RIA Novosti.


-Za sada se može govoriti samo o parlamentarnim i drugim kontaktima zainteresovanih strana u okviru borbe sa zajedničkim pretnjama i izazovima terorizmom, trgovinom narkoticima i ljudima ali je to svakako put ka punopravnom članstvu u Evroazijski savez, navode RIA Novosti.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je posle sastanka sa Dmitrijem Rogozinom u sredu da će biti upućena naša parlamentarna delegacija u Parlamentarnu skupštinu Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Vojno-politiiku zajednicu ODKB formirale su države Evroazije na osnovu Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, potpisanog 15. maja 1992. Jedan od članova ovog ugovora predviđa i da u slučaju napada na bilo koju članicu, ostale članice dužne su da pruže svaku vrstu pomoći, uključujući i vojnu.

Ova organizacija, inače, spominje se i kao nastavljač nekadašnjeg Varšavskog ugovora, koji je svojevremeno predstavljao protiv težu NATO paktu.

Prema osnivačkim i zvaničnim aktima ODKB ima za ciljeve održavanje mira, međunarodne i regionalne bezbednosti i stabilnosti, zaštitu na kolektivnoj osnovi nezavisnosti, teritorijalnu celovitost i suverenitet zemalja članica, a prioritet je u primeni opšte prihvaćenih političkih sredstava. ODKB deluje, na očuvanju demokratskog poretka, osnovanog na opltepriznatim principima merunarodnog prava.

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 11:04
Напокон, нека добра вест ! Надајмо се да ће се ово испунити !!!
Subota 01.12.2012. 14:07
Први задатак да буде капшење злочинца Харадија, да му се поштено суди у Москви, па у Сибир да прави сљадољед.
Subota 01.12.2012. 11:49
И Република Српска да уђе у савез, кад подигнемо своје орлове и јастребове јеџаћемо шипцима ма.., наравно послије ремонта у Русији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online