Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.02.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

I grobove su nam zatrli

Polomljene nadgrobne ploče i razvaljene ograde i juče su zatekli Srbi koji su otišli da na Zadušnice obiđu grobove svojih najmilijih u više mesta na Kosovu i Metohiji.

Iz Beograda je u petak uveče krenulo osam autobusa sa Srbima koji su izbegli sa Kosmeta u organizaciji Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Autobusi su krenuli u Prištinu, Gnjilane, Mušutište, Dečane, Peć i Obilić. Na administrativnom prelazu nije bilo problema i svi su bezbedno stigli na odredišta.
 

RAZBACANI SPOMENICI: Groblje u Prištini
Pod dubokim snegom dečansko pravoslavno groblje se jedva videlo, a oni koji su došli da upale sveće nisu mogli odmah da pronađu grobna mesta .
- Majko, majko, gde je sahranjen otac, ovde je bilo mesto - čuo se povik preko parcele na kojoj se i pod snegom video korov.
 

Lidija Đurković koja danas živi u Baru zagazila je dubok sneg ne bi li našla grobno mesto svojih predaka.
 

- Našla sam ploču - kaže i pokušava da raščisti sneg, dok su joj oči pune suza.
Lidija godinama ne živi u rodnom mestu, a tek je drugi put došla na Zadušnice da obiđe večno prebivalište svojih najmilijih, kroz suze prepričava svoju sudbinu.
 

Sličan prizor Srbi su zatekli i na pravoslavnom groblju pored Peći.
 

- Prvi put kad sam došao bila je slomljena ploča. Drugi put, pre tri godine, bila je razvaljena ograda, a treći, evo sada, sve je polomljeno - žali se nekadašnji stanovnik Peći.
 

Groblje u tom mestu izgleda pristojnije od onog u Dečanima, jer je blizu srpskog sela Belo Polje. Oko šezdesetak duša koliko ih danas tamo živi brine se i o tom groblju, povremeno ga obiđu i počupaju korov.

Specijalne jedinice ispred hrama Sv. Save u južnem delu Mitrovice

Slavka Popović iz Dečana je obišla spomenik dede, strica, tetke i sestre koji je pre nekoliko godina potpuno uništen.
 

- Kada sam došla zatekla sam ga razlupanog u komade. Srećom, našla sam tu meštane iz Belog Polja koji su mi pomogli da sastavim spomenik i povremeno ga obilaze. Zahvaljujući njima znam gde se nalaze grobovi moje porodice - rekla je Slavka.
 

Ipak, i to groblje ne izgleda onako kako bi trebalo, a i pored najava, između ostalih i Ministarstva za Kosovo i Metohiju, ono do danas nije sređeno.
 

Oko 500 Srba iz severne Kosovske Mitrovice posetilo je juče pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu tog grada. Incidenata nije bilo, a Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici na kome je oko 80 posto nadgrobnih spomenika porušeno stigli u pratnji Kosovske policijske službe. Kažu da su Zadušnice jedina prilika kada uz pratnju policije mogu da posete grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja i ističu da su iz godine u godinu nadgrobni spomenici sve više i više oštećeni.
 

U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je više od 500 spomenika. Tamo se, inače, umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog oštećenog spomenika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online