Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.11.2012.
19:38
Beta A

"Vrh zdravstva ne radi po zakonu"

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da najbitnije zdravstvene institucije u Srbiji ne rade u skladu sa zakonom, zato što su pomešale nadležnosti i ne sprovode obaveze koje im je država poverila.

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović
 

"Konstatovala sam neadekvatnosti i nepravilnosti u samom vrhu zdravstvene piramide - Ministarstvo zdravlja, Republički zavod za zdravstveno osiguranje, Zavod za javno zdravlje Srbije poprilično su izmešali svoje ingerencije i ne rade u skladu sa zakonom, odnosno poverenim obavezama države tim institucijama", rekla je Đukić Dejanovićeva u Palati Srbija.

Ona je posebno kritikovala Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za koji je kazala da već duže vreme ne radi dobro svoj posao, jer se ne bavi problematikom zdravstva. 

"'Batut' zbog toga što je već godinama na tržištu... već dosta dugo ne radi kvalitetno svoj posao. Ne bave se uvidom u sve one parametre koji znače snimanje zdravstvenog stanja i uvođenja određenih programa", navela je ministarka na javnoj raspravi o nacrtima dva zdravstvena zakona. Ona je istakla da Institut "treba da bude budžetska institucija i da se vrati obavezama koje joj je država poverila u skladu sa zakonom".

Ministarka je kritikovala to što se u najvećem broju slučajeva, u oko 80 odsto, pacijenti leče u bolnicama, a ne u domovima zdravlja.

"Tako je degradiran lekar opšte medicine koji je stub zdravstva u svim zemljama i mi domovima zdravlja moramo vratiti autoritet struke i raditi na tome da najveći broj zdravstevnih usluga, oko 80 odsto, bude usmeren na domove zdravlje", rekla je ministarka.

Ona je podsetila da je po preuzimanju funkcije ministarke zdravlja zatekla poražavajuću finansijsku situaciju u zdravstvu i najavila da će Vlada Srbije pomoći da se ona poboljša.

"Finansijska situacija koju sam zatekla bila je zaista poražavujuća - 13,5 milijardi dinara bolnice su za neugovorene obaveze dugovale različitim dobavljačima, a 17 milijardi Fond apotekama", podsetila je Slavica Đukić Dejanović.

Kako je navela, Vlada Srbije je prihvatila sugestiju da pomogne zdravstvu i sanira jedan deo duga, kao i da proglasi javnim dugom dugove bolnica, ali uz zahtev da se ne prave nova zaduženja.

Ministarka je kazala da bi bilo dobro da se za zapošljavanje u zdravstvu "ponovo vrati stari dobar konkurs". 

POVEZANE VESTI

Petak 30.11.2012. 21:15
Ova kurvestija bi trebalo da cuti, ni ona ni niko iz njene vlade nije radio po zakonu sad je fufa nasla da pametuje ovuda. Ma bre to treba uz zid i ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online