Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 29.11.2012.
17:41 >> 17:47h
Beta A

Vučić: Presuda kao šamar Srbiji i pravdi

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Beogradu da oslobađajuća presuda Haškog tribunala bivšem vođi OVK Ramušu Haradinaju nije šamar Srbiji, već pravdi, i da je ona udarac za sve ljude čiji su rođaci stradali u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

Vučić i Špindeleger: Oslobađanje Haradinaja je dokaz da je politika važnija od prava

"Danas je težak dan za svakog građanina Srbije. Za ovo što se dogodilo u Haškom tribunalu nije kriv niko iz Srbije. To nije šamar Srbiji, to je šamar pravdi i udarac za sve ljude čiji su rođaci i najbliži stradali u sukobima na prostoru prethodne Jugoslavije", rekao je Vučić novinarima posle razgovora sa šefom austrijske diplomatije i vicekancelarom Mihaelom Špindelegerom.

Vučić je istakao da oslobađanje Haradinaja "pokazuje da je u stvari sve vreme politika bila mnogo važnija i od prava i od pravde, i to je nešto sa čim niko od nas ne može da se saglasi".

"Mi Srbi smo nekako uspeli da kažemo da osuđujemo zločince koji pripadaju našem narodu. Jedino što tražimo je da budu osuđeni zločinci koji su to činili protiv pripadnika našeg naroda. Ovo prvo mi smo uradili, svoju obavezu ispunili, a ovo drugo nekako nam pokazuje da svi nisu imali ni iste mere ni iste aršine koje smo imali mi", naveo je Vučić.

On je dodao da će presuda Haškog tribunala doneti "veoma lošu, tešku, groznu atmosferu".

"Ja vas pitam sve kako je moguće da se sedam dana priprema u Prištini doček za Haradinaja. Kako to oni znaju kakva će presuda da bude. Kako smo to svi mi mogli da naslućujemo kakva će presuda da bude. Pa nije valjda da je neko od sudija i sudskog veća javljao kakvu su presudu doneli. Pa nije. Nego, izgleda da smo svi na ovom prostoru znali da za neke pravde ima a za neke pravde nema", poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je preduzela sve što je mogla u lošim i teškim trenucima za zemlju, za nešto što se dešava ne krivicom Srbije.


"Preuzeli smo sve što smo mogli na svakom međunarodnom forumu. Prvi put dobili smo i opravdanje kod svih predstavnika međunarodne zajednice koji kažu da je teško zamislivo ovo što se dešva Srbiji i da Srbija ima pravo na gnev, bes i ljutnju prema stravičnoj nevolji i poruci koja se šalje da je bogougodno ubijati Srbe", rekao je Vučić.


On je naveo da je Srbija prihvatila obavezu da oni koji su činili zločine odgovaraju i da treba da odgovaraju najodgovorniji za etničko čišćenje u Hrvatskoj u akcijama Bljesak i Oluja za 32 direktna ubistva u predmetima u kojima je 19 svedoka nestalo, a neki među njima stradali u saobraćajnim nesrećama.

On je ocenio da izgleda "kao da su neki sudovi stvarani protiv određenih naroda", ali je i istakao da Srbija mora da razmišlja o svojoj budućnosti, i da njen put "jeste put ka EU", odnosno "put regionalne stabilnosti i ekonomskog prosperiteta i razvoja".

"Mi moramo da razmišljamo o budućnosti, zato što ne želim da za pet i deset godina naša deca budu najgladnija u regionu, i da nemaju od čega da žive", rekao je potpredsednik srpske vlade.

"Dakle, ja nemam nikakav problem da izgovorim najteže reči o onom što se desilo u Haškom tribunalu ni pred vicekancelarom Austrije, ali isto tako moram da razmišljam o budućnosti Srbije, i da kažem delu našeg naroda koji se sa time neće složiti - da naš put jeste put ka EU, da naš put mora da bude put regionalne stabilnosti i ekonomskog prosperiteta i razvoja", istakao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.11.2012. 18:15
Pa ti pričaj o bolnim kompromisima.Trebao si tog Austrougara najuriti govnjivom motkom,jer je Albanija njihov projekat,radi slabljenja Srbije.Toliko sam očekivao od promjene vlasti,a izgleda da će Srbi plakati za žutaćima,kako je krenula ova nova garnitura.Samo ne znam dokle će naši političari pišati po sebi i predstavljati Srbe i Srbiju kao nekakvu šaku jada.Gdje je ponos i inat.Prekinuti saradnju sa Hagom,razgovarati sa EU ravnopravno a ne klečeći(to je Vučiću tvoje predizborno obećanje) i ne slušati naloge stranih ambasada,nevladinih organizacija,...i ostale bagre.
Četvrtak 29.11.2012. 18:53
Ni manje zemlje ni vise izdajnika.Pazi molim te - "Prodajemo zemlju za buducnost nase dece".Ko je ovde lud? Prosto ne mogu da verujem - ministar odbrane (imamo li mi uopste vojsku sem ovih plavaca sto docekuju ove "prijatelje iz Europske Unije") bori se protiv korupcije i zamazuje nam oci prodajuci usput srpsku juznu pokrainu.Ovog Austrougara ce mo dogodine gledati u odcepljenoj Vojvodini.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online