Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.11.2012.
16:38 >> 17:06h
Beta A

Srbi sa Kosmeta: Nećemo granicu sa Srbijom

Odbornici skupština opština na severu Kosova zaključili su danas na zajedničkoj sednici u Kosovskoj Mitrovici da neće prihvatiti uspostavljanje granice prema centralnoj Srbiji, što se, kako su naveli, predviđa sprovođenjem sporazuma sa Prištinom.

"Kako možemo da se graničimo sa svojom zemljom!?"

"Opštine i građani sa severa Kosova i Metohije ostaju dosledni u stavu da ne prihvate uspostavljanje granice sa Republikom Srbijom na Jarinju i Brnjaku (prelazima na severu Kosova)", navodi se u zaključcima sa sednice odbornika iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića.

"Tehnički protokol za implementaciju Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, i insistiranje za njegovu primenu na Jarinju, a kasnije i na Brnjaku, upućuje na zaključak o pokušaju ponovne prevare srpskog naroda", navodi se u dokumentu.

"Nećemo siliti Srbe da rade protiv sebe"

 

Predsednik Srbije Tomislav
Nikolić izjavio je danas da Srbe na Kosovu "sigurno neće pritiskati da prihvate nešto što nije u njihovom interesu".

 

Nikolić je kazao da je s predstavnicima Srba sa
severa Kosova juče otvoreno razgovarao o sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima.

 

"Ostavili smo vremena da tehnički dogovori oko prelaza budu potpisani na papiru od strane Prištine, Beograda i Brisela, i da budu potpuno garantovani, jer smo obavešteni da mnogo toga iz pregovora neće biti primenjeno na severu Kosova i Metohije zbog čega želimo sve da vidimo na papiru, kako bi se ljudi koji žive tamo izjasniili da li je to dobro ili ne", izjavio je srpski predsednik.

Dodaje se da je "očigledno da se traži direktno priznanje teritorijalnog integriteta kvazi države Kosovo, a ne nastavak dijaloga i traženje trajnih rešenja za otvorena pitanja između Srba i Albanaca".

"Pre primene ovog Sporazuma neophodna je ocena Ustavnog suda Srbije o ustavnosti postignutih sporazuma iz Brisela i donetih uredbi za njihovo sprovođenje", zaključili su odbornici.

Oni su podržali stav predsednika četiri opštine da su neophodne "čvrste, pisane garancije da će građani imati punu slobodu kretanja preko prelaza Jarinje i Brnjak, da mogu slobodno koristiti lična dokumenta koje izdaje Republika Srbija, registarske tablice, kao i da se roba namenjena za sever KiM neće cariniti i oporezivati od strane i za račun Prištine".

Pre zaključaka, predsednici opština su upoznali odbornike sa ishodom razgovora koje su juče u Beogradu imali s predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem.

Na predlog predsednika Opštine Zubin Potok Slaviše Ristića, odbornici su posle sednice otišli na mesto gde se u međuzoni između Jarinja i Rudnice ravna teren za postavljanje kontejnera na prelazu, kako bi izvođačima radova predali zaključke sa današnje sednice i zatražili da se prestane sa "pravljenjem granice".


Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović rekao je izvođačima radova da "nikada nije postojala granica između opština na severu KiM i onih u centralnoj Srbiji" i naveo da će se građani "svim demokratskim sredstvima boriti da tako i ostane".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.11.2012. 19:20
томо вас званично оставља на милост и немилост шиптара , када се то деси остју вам две могучности или селидба па правац у бгд или хајдучија, ДРАГО МИ ЈЕ ШТО НИСАМ ГЛАСАО ЗА ОВОГА ОВДЕ !!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online