Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Četvrtak 29.11.2012.
11:36 >> 14:13h
Beta A

Bruka, sramota i pljuvanje u lice

Oslobađanje Ramuša Haradinaja pred Haškim sudom još jednom je razločaralo srpsku javnost, ali posle presude hrvatskim generalima tako nešto se i očekivalo i bilo najavljivano danima. Političari u Srbiji različito ocenjuju posledice koje ovakva odluka Haga može da proizvede u Beogradu i Prištini.

Haradinaj opet na slobodi
 

Vlada: Amnestija etničkog čišćenja - Vlada Srbije saopštila je da je Haški tribunal, donoseći danas oslobađajuću presudu za Ramuša Haradinaja, naneo težak udarac međunarodnoj pravdi i postavio veliku prepreku procesu pomirenja u regionu.

 

"Ovakva presuda amnestira stravične zločine i etničko čišćenje Kosova i Metohije i legitimiše skrnavljenje pravde eliminisanjem i zastrašivanjem svedoka", navodi se u saopštenju Vlade.

 

Oslobađanje Ramuša Haradinaja, dodaje Vlada, ohrabruje ekstremiste i dovodi u pitanje osnovne ciljeve međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji.

Fila: Etničko čišćenje u Ševeningenu - Advokat Toma Fila izjavio je da je etničko čišćenje napravljeno u zatvoru u Ševeningenu i da je čudno da bivši komandant takozvane OVK Ramuš Haradinaj od Haškog tribunala nije dobio i odmor na Havajima.

 

"Oslobađajuća presuda Haradinaju je očekivana, jer kada neko oslobodi Gotovinu šta treba očekivati, čudno je da Haradinaj nije dobio odmor na Havajima", rekao je Fila Srni.

 

On smatra da je kasno da Srbija bilo šta uradi, naglašavajući da je trebalo da radi još 1993. godine kada je taj "monstrum od suda" napravljen, a ne sada.

"Ako prekinemo saradnju ostavili smo 20 Srba koji su jedini ostali u Hagu. Etničko čišćenje je definitivno napravljeno u Ševeningenu, u zatvoru", istakao je Fila.

Koštunica: Hag je ruglo - Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da se Tribunal u Hagu pretvorio u "ruglo i sramotu". Koštunica je ocenio da Srbija sada mora da odlučno odbaci uspostavljanje granice sa Kosovom, kako bi zaštitila nevino pobijene žrtve i da bi zaštitila svoje dostojanstvo.

 

"Pokazalo se da je Tribunal golo sredstvo za ostvarivanje interesa zapadnih sila i antisrpski sud. Oslobađajuće presude za ubice Srba znače da se haški Sud svrstao u red neposrednih izvršilaca zločina nad srpskim narodom", izjavio je Koštunica.

 

U njegovoj izjavi navodi se da su "pravi nalogodavci haške pravde sačekali da svi optuženi Srbi budu poslati u hašku tamnicu pa da onda oslobode sve zločince koji su ubijali Srbe".
 

Đilas: Sramota za međunarodnu zajednicu - Predsednik Demokratske stranke Dragan rekao je da oslobađanje Ramuša Haradinaja predstavlja veliku sramotu za međunarodnu zajednicu. Prema njegovom mišljenju ta odluka obesmišljava postojanje tog suda i daje legitimitet eliminaciji svedoka.

 

"Ovo je težak i bolan trenutak za naš narod", rekao je on i dodao da Srbija mora da bude odgovorna i da učini sve što može da zaštiti nacionalne interese i građane na Kosovu i Metohiji.
 

Nema pravde za žrtve - Oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju temelji se na izvedenim dokazima, ali nije donela pravdu za žrtve, ocenio je Fond za humanitarno pravo (FHP).

 

FHP nalazi da ni prvobitnim, a ni delimično ponovljenim suđenjem u ovom predmetu nije zadovoljena pravda za žrtve zločina koji su navedeni u optužnicama. Pored toga, kako se navodi, ovaj postupak posebno karakterišu manjkavosti prilikom zaštite svedoka i neprofesionalizam istražitelja prilikom prikupljanja dokaza.
 

Bruka i sramota - Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da je oslobađajuća predsuda za Haradinaja "velika bruka i sramota" za haški Tribunal.

 

"Ovo je po drugi put sramna presuda koju ne može niko nikada u formalnom smislu da opravda jer je to velika bruka i sramota za Tribunal. Potvrdilo se da je Hag napravljen samo za Srbe", izjavio je Marković.

 

"Ja sam znao da će se to desiti kada je Euleks uhapsio Fatmira Ljimaja na Kosovu i Metohiji i to je bilo samo pokriće. Međunarodna zajednica traži od nas dobre komšijske odnose za ulazak u Evropsku uniju, a siguran sam da će već sledeće godine predsednik Vlade Kosova biti Ramuš Haradinaj, da će predsednik Vlade Hrvatske biti Ante Gotovina, a kandidat za predsednika Bosne i Hercegovine Naser Orić", rekao je Marković.

Hag nam pljunuo u lice - Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da je Haški tribunal današnjom presudom "pljunuo u lice srpskim žrtvama" i pokazao da nema međunarodne pravde i prava.

 

Prema njegovim rečima, odluka Tribunala je sramota za međunarodno pravo i pravdu, i sada je pred Srbijom dilema da li i kako treba nastaviti saradnju s Tribunalom.

Ljajić: Podloga za jačanje desničara - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da će oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja samo dalje urušiti kredibilitet Tribunala i da će značajno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.

 

"Javnost Srbije ima pravo na ljutnju i bes jer se radi o selektivnoj pravdi ili nepravdi. Ali, u teškim okolnostima ne smemo doneti odluku na štetu Srbije", rekao je Ljajić.

 

On je izrazio bojazan da će današnja presuda na domaćem terenu uzrokovati rast popularnosti desničarskih organizacija i da će doprineti padu poverenja građana u nastavak evropskih integracija, ali da Srbija mora da sačuva hladnu glavu i racionalno donosi odluke bez ishitrenih poteza.

Srpska napredna stranka predložila je da, zbog oslobađajuća presuda bivšem vođi OVK Ramušu Haradinaju, Srbija treba da obustavi "svaki razgovor sa haškim Tribunalom".

"Najoštrije osuđujemo oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju koja je, posle sramnog oslobađanja hrvatskih generala, drugo uzastopno, najstrašnije ponižavanje srpskih žrtava od strane Tribunala u poslednjih deset dana", piše u saopštenju SNS.

Ta stranka je ocenila da je Tribunal "sada konačno skinuo sve maske i po svojim aršinima utvrdio da niko nije kriv za ubijene Srbe i za njihov ezgodus u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije".

SNS je istakla da je Srbije prihvatila da se pravno obračuna sa svima koji su činili zločine, ali da "to nisu u stanju da učine ni haški Tribunal, niti deo naših komšija".


Stefanović: Priština ojačala

Bivši šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je da je oslobađajuća presuda za Ramuša Hradinaja "sumrak Haškog tribunala" i odluka koja može da dovede do radikalizacije situacije na Kosovu.

"To je ruganje u lice žrtvama. Jako sam razočaran i mislim da je ovo narušavanje ono malo kredibiliteta što je ostalo haškom Tribunalu", kazao je Stefanović.

On smatra da oslobađajuća presuda bivšem vođi OVK može da "ojača ekstremne elemente na Kosovu, ali i da ojača jake i tvrde pozicije Prištine u pregovorima".

"Mi kao država i narod ne možemo biti zadovoljni ovom presudom, koja nas na neki način vraća na pozicije Rambujea, gde ćete sa jedne strane imati Ramuša Hradinjaja i Hašima Tačija, a sa druge strane Dačića. To je ono što svakako ne može doneti dobar kvalitet, osim ako se svi stvarno ne potrude i usresrede na rešavanje problema", kazao je Stefanović.

Haški tribunal jutros je po drugi put oslobodio bivšeg vođu OVK Ramuša Haradinaja i dvojicu njegovih "saboraca" krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 1998. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.11.2012. 11:41
Порука за наше властодржце: Европа вас је.е, па вам задњицу помера, а ви као керови хрлите у њен загрљај.
Četvrtak 29.11.2012. 11:46
E Srbijo, isporučila si Evropi najbolje svoje sinove, a šta si dobila? Da ti se smeju i prijatelji i neprijatelji. Pala si na najniže grane u svojoj istoriji. Bila si ponosnija i kad si robovala. A ovo sada nije robija već satiranje.
Četvrtak 29.11.2012. 11:49
Ми ћемо још неко време да будемо очајни и бесни па ћемо све заборавити као да се ништа није десило.Још ћемо и уступке направити шиптарима.Наши противници ће у еуфорији бити дуго времена и још ће бити награђивани на разне начине од својих савезника.Ко је нама крив што немамо никог јаког на својој страни.И руси су резервисани према нама када виде да ми немамо никакву стратегију.Не може се седети на две столице и ЕУ и Русија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online