Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.11.2012.
08:42
Blic, B92 A

Bajatović: Prodajom pšenice oporavila se proizvodnja Azotare

Azotara je bila u dugu od oko 100 miliona evra 2009, kada je raskinuta privatizacija, a danas je u dugu oko 300 miliona evra, objavljeno je u emisiji "Insajder" na TV B92. Dušan Bajatović, direktor sistema "Srbijagas", kome pripada i Azotara, rekao je da ne može biti govora o tome da je dug uvećan za 200 miliona evra.

Nismo uvećali dug za 200 miliona evra: Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa
 

"To su dugovi prethodnog rukovodstva Azotare, koji nisu bili vidljivi 2009. godine", izjavio je Bajatović.


Prema njegovim rečima, Azotara se, upravo zahvaljujuci odlukama Vlade, oporavila, jer je proizvodnja pokrenuta i radnici primaju plate. On je naglasio da Azotara sad ima obrtna sredstva i zalihe i da je to posledica aranžmana s prodajom pšenice.

Međutim, po dokumentaciji do koje je „Insajder“ došao, Azotara je naknadno zahtevala od firme „Invej“ koja je bila kupac pšenice, da doplati 135.000 evra, što je to preduzeće uradilo iako nije imalo ugovornu obavezu.

U besparici davali keš

Radoslav Vujačić, direktor Azotare koji je tvrdio da je u poslove sa pšenicom ušao zbog potrebe za gotovim novcem, samo nekoliko dana pre tih poteza pozajmio je novac i dvema anonimnim firmama.
„Agro mega investu“ iz Rume 5. februara 2010. Azotara je pozajmila 115 miliona dinara, koji su isplaćeni od 8. do 11. februara. Jedini vlasnik ovog preduzeća je Ljiljana Ljubić.
Preduzeću „Chem Co“ iz Beograda, čiji je jedini vlasni Vera Isaković, Azotara 21. maja 2010. pozajmila 165 miliona dinara.

"Uplašili su se upravo ovakvih situacija, a što se mene tiče, ja to ne bih nikada potpisao. Kod nas se u državi svašta dešava, danas svako može da vas napadne - objasnio je Bajatović ovu uplatu "Inveja“.


Takođe je i kompanija „Ju point“ naknadno doplatila 75.000 evra za žito i to se objašnjava troškovima Azotare na garancije banke.


"U tom momentu su postojali viškovi pšenice na tržištu i nije je bilo lako prodati. Bilo je možda lako menjati, ali je nije bilo lako prodati, a nama je bio potreban novac. Šta će nam 150.000 tona pšenice? Nama su bila potrebna obrtna sredstva koja zadovoljavaju naše potrebe do kraja godine", rekao je Bajatović.


Bajatović je na jučerašnjoj proslavi 50. godišnjice Azotare rekao da neće biti nikakvih posledica po firmu zbog hapšenja bivšeg rukovodstva.Doduše, na direktno pitanje da li možda očekuje da će i on biti priveden zbog malverzacija u Azotari, odgovorio je:


"To ćete morati da pitate neke druge organe. Mi ne treba da se branimo u medijima, niti u medijima treba da nam se sudi".

"Viktorija grupa“: Pšenicu smo pozajmili

"Viktorija grupa“ saopštila je da se sa Azotarom saradnja odnosila isključivo na robnu pozajmicu pšenice, a ne na prodaju.


"Kompanija „Viktorija logistik“ primila je od Azotare 3. marta 2010. pisani zahtev za pozajmicu 100.000 tona pšenice. Na osnovu tog zahteva, 17. marta 2010. sačinjen je ugovor o pozajmici 75.000 tona pšenice - saopštili su u toj kompaniji. Oni navode da je rok za vraćanje pozajmice bio 25. decembar 2010, koji je Azotara poštovala.


"Pozajmljivanjem pšenice, iako bez naplate kamate kao u slučaju pozajmice Direkciji za robne rezerve, „Viktorija logistik“ je smanjila troškove zakupa silosa za skladištenje pšenice", objašnjavaju u toj kompaniji. Oni navode da je cena od 12 dinara po kilogramu odgovarala tržišnim cenama pšenice u trenutku potpisivanja ugovora.


Povodom pominjanja "Viktorija grupe" u vezi sa regresiranim đubrivom, u toj kompaniji kažu da je njena članica fabrika „Fertil“ učestvovala na četiri kvalifikacije koje je Srbija raspisala za proizvođače mineralnih đubriva i na kojoj su pravo učešća imale sve kompanije koje zadovoljavaju osnovne propisane uslove u pogledu kvaliteta đubriva i raspoloživih količina.

Sreda 28.11.2012. 09:07
Kupovati pšenicu po 12,oo dinara, a prodavati po 8,oo dinara, gde je tu oporavak, ili je da razlika izmedju 12 i 8 dinara otišla nekome u džep.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online