Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 28.11.2012.
09:10
Beta A

"Normalizacija odnosa, bez priznavanja Kosova"

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić rekla je u Hagu poslanicima holandskog parlamenta da su vlasti u Beogradu posvećene normalizaciji odnosa s Kosovom, što je "uslov svih uslova" za dalje približavanje Evropskoj uniji.

Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova: Suzana Grubješić
 

U razgovoru sa članovima parlamentarnog Odbora za evropske poslove, Grubješić je za 4. decembar najavila nastavak pregovora na najvišem političkom nivou o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, naglašavajući da je ubrzavanje puta Srbije ka članstvu u EU "prvi i najpreči prioritet" Vlade Srbije.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Grubješić je, međutim, podvukla da Srbija "ne može priznati nezavisnost Kosova".

"Dobri zakoni o diskriminaciji, ali problem njihovo sprovođenje"

Upitana o pravima manjina, a naročito homoseksualaca, u Srbiji, Grubješić je naznačila da postoje dobri zakoni o zabrani diskrinimacije, ali da je problem u njihovom sprovođenju. Podsetila je da su gej-paradu održanu pre dve godine obeležili sukobi ultra-desničarskih organizacija sa oko 7.000 policajaca, objašnjavajući da održavanje parade od tada nije bilo dozvoljeno upravo iz bezbednosnih razloga. Održane su, međutim, druge manifestacije homoseksualaca bez ikakvih problema, rekla je Grubješić.

"To od nas niko nije ni zatražio, a s obzirom da ni pet članica EU nisu priznale nezavisnosti Kosova, takav zathev bio bi nepravičan. Mi to nećemo učniti, ali ono sto možemo je da kroz dijalog koji traje rešimo mnoga važna pitanja", naznačila je potpredsednica srpske vlade za evropske integracije.

Dijalog o normalizaciji odnosa otvara šansu "za istorijiski sporazum Srba i Albanaca", koji bi morao biti kompromisan, rekla je Grubješić, odgovarajući na pitanje o rešenju za sever Kosova, uz preciziranje da je Vlada Srbije predana postizanju tog dogovora do
kraja svog mandata.

"To je teško, ali smo rešeni da pronađemo rešenje do kraja vladinog mandata. Postoji šansa za istorijski sporazum između Srba i Albanaca. Ne mogu da predvidim kakva će rešenja biti, ali to bi trebalo da bude neka vrsta kompromisa", kazala je ona.

Na pitanje šta su prepreke u normalizaciji odnosa, Grubješić je odgovorila da bi jedna od smetnji mogla biti oslobađajuća presuda bivšem zapovedniku OVK Ramušu Haradinaju, ukoliko je, "kako svi očekuju", preksutra izrekne Haški tribunal. Kao druga goruća
pitanja, navela je rešavanje statusa Srba na severu, ali i jugu Kosova, i pitanja imovinskih prava oko 200.000 Srba koji su izbegli 1999. godine.

"Neće biti lako, ali nema druge opcije nego razgovarati", istakla je potpredsednica srpske vlade.

Upitana kako će Srbija reagovati ako EU sa Kosovom bude potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Grubješić je uzvratila: "Mi to ne možemo sprečiti...Srbija ne može i neće sprečavati evropski put Kosova".

Na konstataciju holandskog poslanika da je iza Srbije i Holandije ostao "težak period" opterećen zahtevima za potpunu saradnju Beograda s Haškim tribunalom, Grubješić je podsetila da je Srbija sve svoje obaveze ispunila uvažavajući "strog, ali pravičan" stav
Holandije.

Podvukla je, međutim, da je oslobađajuća presuda koju je Tribunal izrekao hrvatskom generalu Anti Gotovini - naročito ako bude praćena i oslobađanjem Haradinaja - predstavlja "nož u leđa proevropskim snagama u Srbiji" koje su čitavu deceniju nastojale da svoje građane uvere da sud u Hagu nije antisrpski.

"Mislim da Tribunal nije doneo pravdu svim žrtvama", ocenila je potpredsednica Vlade Srbije pred evropskim odborom holandskog parlamenta. Njeno izlaganje iz publike je pratila ambasadorka Hrvatske u Holandiji Vesela Mrđen-Korać.

Potpredsednica Vlade Srbije upoznala je holandske poslanike i sa vladinim ekonomskim merama, naporima za stvaranje uslova za strane investicije, napretkom u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije u kojoj, kako ne podvukla, "niko nije zaštićen".

Posle diskusije sa holandskim parlamentarcima, Grubješić je u kratkoj izjavi srpskim izveštačima izrazila uverenje da Srbija može očekivati podršku Holandije u daljem približavanju EU, izražavajući nadu da će se to videti već u decembru, prilikom
odlučivanja o datumu otvaranja pregovora Unije sa Srbijom.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.11.2012. 11:05
naglašavajući da je ubrzavanje puta Srbije ka članstvu u EU "prvi i najpreči prioritet" Vlade Srbije. ---------------------------------------- Било би лепо када би "влада" Србије схватила да за еу Србија у еу није никакав приоритет, па да мало олади од тог лудила....
Sreda 28.11.2012. 11:45
ова влада је фелерична јер у њој има свега и свачега,пуно шупљих елемената,пуно корупције,страних паћеника, на крају када се покаже да је њихов пут слепа улица , они ће нам речи ,,са пуним коферима ,наравно ,да су им намере биле најбоље...али ето...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online