Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 29.11.2012.
01:04
D. N. Petrović, J. L. Petković - Vesti A

Granica niče, Sever vri

U međuzoni između Jarinja i Rudnice prekjuče su počeli radovi na integrisanom prelazu koji je dugo najavljivan kao rezultat dogovora Edite Tahiri i Borka Stefanovića, odnosno Beograda i Prištine. Za uspostavljanje ovog prelaza, koji Beograd smatra poreskim punktom, a vlada Hašima Tačija i Srbi na severu Kosmeta klasičnom granicom i carinom, zalažu se i nova Vlada Srbije na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Prave granicu sa Srbijom: Međunarodne mirovne snage na administrativnom prelazu Jarinje

Mesto gde će biti postavljeni kontejneri i druga oprema za kontrolu vozila i putnika i gde će "raditi" srpski i albanski carinari, poreznici i policajci, a glavnu reč voditi Euleks, čuvaju srpska policija i Žandarmerija.


Najavljenih protesta Srba još nema.


Slični radovi, kako je izjavio potpredsednik opštine Zubin Potok Stevan Božović, započeli su i u međuzoni između Brnjaka i Tabalija, na putu koji Brnjak povezuje sa Ribarićima i dalje sa Novim Pazarom i Crnom Gorom. Okupljanja građana još nema, ali će ih po svemu sudeći biti, jer se većina Srba sa severa Kosmeta na slaže sa postavljanjem integrisanih prelaza i doživljava ih kao izdaju, uspostavljanje granice sa Srbijom i predaju severnog Kosmeta pod kontrolu vlade Hašima Tačija. Prvi protesti mogli bi da uslede već danas, čim prođe sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 

Aleksandar Vučić: Kosovo će da boli Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Beogradu da će sve što se bude dešavalo po pitanju Kosova biti bolno za Srbiju i najavio za naredne dve nedelje mnoštvo diplomatskih sastanaka koji će umnogome odrediti razvoj događaja.
Vučić je izjavio da će uskoro biti sastanak sa Srbima sa severa Kosova i onima koji žive južno od Ibra.
- Mi nećemo da lažemo narod... Ako neko misli da će bilo šta vezano za Kosovo biti lako, taj u oblacima živi - rekao je Vučić i kao primer bolnih i teških stvari sa kojima će Srbija morati da se suoči i naveo Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima.

Kakav će i koliki će biti otpor Srba sa severa još je nepoznanica, jer je, kada se radi o integrisanim prelazima i drugim dogovorima Beograda sa Prištinom i međunarodnom zajednicom, narod u Leposaviću, Zvečanu, severnoj Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku potpuno podeljen, zbunjen i uplašen.


- Posle brutalnog kidnapovanja i hapšenja Slavoljuba Jovića Pagija svi mi sada više strepimo od srpske Žandarmerije nego od albanskih specijalaca ROSU, Kfora i Euleksa. Dobro ću razmisliti da li ću, ako ih bude, ponovo na barikade, jer sutra može doći policija iz Beograda da, po nalogu iz Prištine ili iz Brisela, i mene i svakog drugog Srbina uhapsi i optuži me za terorizam - kaže Dragoslav R. koji je mesecima dežurao na barikadi u Zupču.


Podela je naročito izražena u Leposaviću i severnoj Kosovskoj Mitrovici gde lokalne samouprave (SNS-SPS) slede smernice iz Beograda i pokušavaju da ubede građane kako su integrisani prelazi bezazleni i povoljni za srpski narod. U Zvečanu i Zubinom Potoku, gde vlast već godinama drži DSS, koja je tvrdo protiv integrisanih prelaza i uspostavljanja bilo kakvih granica sa Srbijom, srpski narod je organizovaniji i ako je suditi po ranijim barikadama i blokadama, spremniji na otpor. Ove dve opštine bile su "na spisku" za prinudnu upravu, jer su, po mišljenju novih vlasti u Beogradu, nelegitimne, pošto su konstituisane nakon lokalnih izbora koje su SNS i DS bojkotovale. Ipak, tokom nedavnih razgovora sa Aleksandrom Vulinom u Raški, čelnicima ovih skupština opština rečeno je da Beograd trenutno nema nameru da ih raspušta.


Opštinama Zvečan i Zubin Potok "život" je samo produžen za nekoliko meseci, čim nam uvedu integrisane prelaze sledi zatvaranje alternativnih pravaca, a potom će Euleks preuzeti policijske stanice na severu i uspostaviti svoje sudstvo, hapsiće i sudiće po zakonima nezavisnog Kosmeta. Tek potom, najverovatnije na proleće, uslediće raspuštanje svih skupština opština na severu Pokrajine i formiranje privremenih veća, sastavljenih od ljudi koji se neće protiviti izlasku na izbore koje će, sakrivena iza Oebsa, sprovesti Tačijeva vlada u Prištini. Takav je scenario međunarodne zajednice kojim treba da se završi sa "neposlušnim Srbima" sa severa.


- Iza ovog scenarija, na žalost, stoji i aktuelna vlast u Beogradu - kaže jedan od Srba koji prate i dobro poznaju situaciju na severu Pokrajine.
 

Opasnost od sukoba

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenjuje da, poslednjih incidenata na severu Kosmeta, postoji opasnost od ozbiljnih sukoba.
- Od međunarodne zajednice očekujem brzu reakciju i osudu incidenta (pucanje na vatrogasca u Mitrovici) i raspoređivanje snaga na ovom terenu, jer je očigledno da se tenzije podižu svakoga dana - kazao je Pantić.

 

Podrška zločincu

Demonstranti koji su negodovali zbog hapšenja Fatmira Ljimaja (optuženog za zločine nad Srbima u Klečki) sprečili su otvaranje autoputa Priština Tirana u selu Đurđica kod Mališeva.
Više stotina njih sa transparentima u rukama, tražeći Ljimajevo oslođanje, blokiralo je sve četiri trake autoputa i zaustavilo ceremoniju na koju su došli Hašim Tači, i nekoliko ministara iz njegove vlade, kao i premijer Albanije Salji Beriša, koji se shvativši da od ceremonije nema ništa, vratio u Tiranu. Protest je odjednom eskalirao, a demonstranti su uništili svu tehničku opremu koja je doneta za otvaranje ceremonije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.11.2012. 02:31
Hoce li na otvaranje granice na Srpskoj zemlji doci i domacin drzave Srbije,cuveni Sumadinac iz Bajcetine Toma Nikolic da pogleda u oci Srpskom narodu na KiM?
Četvrtak 29.11.2012. 05:22
Moj srpski narode na srpskom Kosmetu! Znam kako se osecate, jer smo se isto osecali i mi srbi iz srpskih Krajina , kada smo bili izdani od komunistickog rezima Milosevica i srpske vlasti u Bgd. Pripremite se na zbeg, jer kako se izdaja odvija i ova vlast nastavlja tamo gde je zuti izdajnik Tadic poceo. Samo da ne zaborave, Srbije bez Kosmeta nece biti, jer ce krvnici nastaviti da nas razbijaju na najmanji moguci atom. Mozda nismo bolje ni zasluzili!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online