Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.11.2012.
00:12
Večernje novosti A

Oslobađanje Haradinaja diže nove barikade

Puštanje Ramuša Haradinaja na slobodu žestoko bi ugrozilo nastavak pregovora Beograda i Prištine, otežalo primenu postignutih dogovora i ponovo podiglo “temperaturu” i barikade na severu Kosova.

Oslobađanjem zločinca bi se još jednom poslala poruka da samo srpske žrtve - nisu žrtve: Ramuš Haradinaj
 

Srpski zvaničnici, ali i analitičari, slažu se da bi to posle oslobađanja hrvatskih generala Gotovine i Markača bilo još jedno grubo gaženje pravde i žrtava i da bi pregovore unazadilo.


Kako pišu beogradske “Večernje novosti“, pozivajući se na izvore bliske državnom vrhu, Srbija ne bi formalno prekidala dijalog sa Albancima, ali bi on zbog praktičnih posledica eventualne presude, mogao da zapadne u novi težak ćorsokak. A kakav lanac događaja bi mogao da usledi znaće se u četvrtak za kad je najavljeno izricanje presude Haradinaju.
 

Sastanak lidera kod predsednika Nikolića

Kako pišu “Večernje novosti”, u ponedeljak su lideri vladajuće koalicije Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić bili na razgovoru kod predsednika države Tomislava Nikolića, a na dnevnom redu je bilo Kosovo i Metohija.

Prema informacijama beogradskog dnevnika, lideri su obavili novi krug konsultacija o državnoj platformi za KiM, a konačno formulisanje tog dokumenta nastaviće se u narednim danima.

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin rekao je za “Večernje novosti” da bi oslobađanje Haradinaja značajno pogoršalo pregovore, jer bi se još jednom poslala poruka da samo srpske žrtve - nisu žrtve:


- Kako pregovarati o sudbini nestalih sa onim ko je za te nestale odgovoran. Kako razgovarati o porodicama ubijenih sa onima čije su jedinice ubijale. Kako razgovarati o povraćaju imovine sa onima koji su imovinu oteli. Ta antipresuda izazvala bi euforiju i novu histeriju među Albancima i potvrdilo bi se da je opravdana svaka borba i svaki zločin protiv Srba. U tom ambijentu je teško primeniti sporazume ili nastaviti dijalog.


Dok se čeka presuda Haradinaju, pregovarački timovi Beograda i Prištine postepeno pripremaju uslove za integrisano upravljanje administrativnom linijom na prelazima Jarinje, Končulj i Merdare. U podgrejanom ambijentu na severu KiM, zakazana je, takođe za četvrtak, i zajednička sednica opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić:


- Puštanje Haradinaja na slobodu potpuno je izvesno. To će da dovede do novih tenzija. Srbi će masovno da protestuju, a barikadama ćemo da sprečimo primenu IBM na prelazima. Na zajedničkoj sednici, sve opštine će da pokažu zrelost i jedinstvo. Radićemo sve u interesu Srba na KiM, ali i državnih i nacionalnih interesa - najavio je za “Večernje novosti” Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, iz vladajuće SNS.


Tenzije spušta potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, koja poziva sve da sačekaju mirno presudu i da ne prejudiciraju njen sadržaj.
 

Nastaće tenzije

Predrag Simić, profesor međunarodne politike rekao je za “Večernje novosti” da bi oslobađanje Haradinaja dodatno zaoštrilo odnose u regionu koji su već poljuljani posle izlaska Gotovine i Markača na slobodu:
- Stvoriće se tenzija koja ne može da doprinese dijalogu. Vratiće se stvari unazad.

- Nije dobro da ispadne kao da neko iz Srbije želi da Haradinaj bude oslobođen ne bi li se tako ugrozio pregovarački proces - rekla je Grubješićeva.


I Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM ističe da bi posle pritiska javnosti zbog presuda Gotovini i Markaču, odluka Tribunala o Haradinaju mogla da bude i drugačija od oslobađajuće.


Borislav Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima za dijalog s Prištinom rekao je za “Večernje novosti” da bi puštanje Haradinaja bilo skandalozno, ali da se to može očekivati.


- Haradinaj bi otežao i političku poziciju Tačija koji bi dobio kandidata za najviše funkcije. Potrebno je videti kakva će da bude politička budućnost Haradinaja, jer od toga zavisi da li će doći do otopljavanja odnosa Beograda i Prištine i rešavanja konkretnih problema, ili do opšteg zatezanja situacije - ocenjuje Stefanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.11.2012. 00:23
Настаће тензије као и према Хрватској. Сада је и врапцу јасно да од ЕУ интеграција нема ништа. Константни притисак претњи Србија треба да примени према Шиптарима,али и Хрватској.Економски и војно.
Utorak 27.11.2012. 00:40
Kasapin Haradinaj postace premijer! Eto americke demokratije i borbe za ljudska prava! Ako narode, a ti samo veruj pesmaricama iz izborne kampanje. Kazu da se srpski narod na severu nase juzne pokrajine Kosmeta, radovao izbornoj pobedi SNS-a. A gde su promene?
Utorak 27.11.2012. 03:21
Србија треба да обустави преговоре са овим злочинцима и нађе Шиптаре који нису починили злочине и са њима преговара.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online