Subota 29. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 26.11.2012.
15:20 >> 15:34h
Beta A

"Crkvi nije mesto u politici"

Povodom izjave patrijarha Irineja o EU i Kosovu, predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da crkvi nije mesto u politici, jer se politikom bave stranke koje na izborima gube i pobeđuju. Sa Jovanovićem se složio i Borislav Stefanović, poslanik Demokratske stranke (DS).

Politikom bave stranke koje na izborima gube i pobeđuju, a ne crkva
 

"Upravo zbog ugleda i uticaja koji ima, opasno je mešanje svakog pojedinca iz crkve u dešavanja u politici. To je put kojim jedino mogu da izgube svoj kredibilitet, jer crkva ima značajno mesto u društvu koje se vezuje za veru, tradiciju i istoriju našeg naroda", rekao je Jovanović i istakao da nema razumevanje za pozivanje na žrtvovanje života svih građana Srbije, posebno što se to čini bez ikakvog cilja, na isti način kao što je činjeno u prethodnih 20 godina.

"To smo već jednom probali i zato je jasno da će jedina posledica takvih ideja biti početak procesa nestajanja našeg naroda", upozorio je Jovanović i ocenio da je

Čeda: Premijer i patrijarh ne razumeju Srbiju

Evropa važna Srbiji, ne kao mesto ka kojoj ide kako bi rešila sve svoje probleme, nego kao primer onoga što se želi stvoriti u svojoj zemlji.

"Političari su izabrani da bi zemlju vodili i iz toga proizlazi njihova obaveza da se suprotstave svakoj pogrešnoj ideji, da bi kao društvo uspeli da izbegnemo fatalne posledice kojih je bilo i previše u našoj ne tako dalekoj prošlosti", naveo je lider LDP.

Patrijarh Irinej je u Sabornoj crkvi u Beogradu, na parastosu srpskim žrtvama ratova 1990-tih godina koji je organizovala Koalicija udruženja izbeglica, pozvao Srbe na slogu i jedinstvo i da podršku traže od Rusije, a da Srbija neće prihvatiti poziv u evropsku zajednicu naroda ukoliko će Srbiju uslovljavati Kosovom.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović smatra da je crkva

Stefanović: Crkva je važan društveni faktor, ali treba da se čuva ulaska u politiku

jako važan društveni faktor ali da treba da se čuva ulazaka u domen politike i vođenja državnih poslova.

"Mi smo sekularna država. Mislim da je to neprimereno. Premijer Ivica Dačić je odgovorio na pravi način i nemam ništa tome da dodam sem da se potpuno složim sa premijerom", kazao je Stefanović.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je rekao da sigurno niko neće prodati Kosovo, ali da je Kosovo oteto od Srbije i da sada "treba da sačuvamo ono što možemo".

"Mislim da nije u potpunosti (oteto) i da treba da se borimo ali jednom mudrom politikom koja neće isključivati našu budućnost", rekao je Stefanović, koji smatra da vlast neće poslušati savet patrijarha jer bi, kako je naveo, prihvatanjem tog saveta značilo da Srbija gubi i Kosovo i EU.

"Neka nam zagovornici takve ideje objasne na koji način ćemo sačuvati Kosovo ako vežemo naš brod za nekoga ko nije u skladu sa našim nacionalnim interesima u potpunosti ili našim ekonomskim interesima u potpunosti", rekao je Stefanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.11.2012. 15:27
Religija i njeni prestavnici, stvarno nemaju šta da rade u politici. Gdije god je prisutna religija, tu nastaju ogromni problemi. Ali, i gospodin Jovanović neka stavi prst na čelo i pokuša bar par sekundi biti pošten. Šta radi i on i slični njemu u toj politici. Kad god otvoriš novine, TV prijemnik uključiš, on je kao Jelena Karleuša, tu, sa puno skandala, od običnog života, politike pa i morala.
Ponedeljak 26.11.2012. 18:05
када политичари оману и када нас воде поГРЕШНИ, онда је ред да народ поведе црква, још би сркви било паметно да не ћути више него да каже ДА ЛИ ИМА НЕКОГ СРБИНА ОД РОДА НЕМАЊИЦА ДА ЈЕ ЖИВ И ДА МУ ДА КРУНУ, ДА НАС ПРЕДВОДИ, па макар у понор , од ових лезилебовића ми је мука , немањић је створио државу србију нека је немањић и сатре а не бели циганин
Ponedeljak 26.11.2012. 19:13
Ima pravo svaka verska zajednica da iskaze svoj politicki stav. I Zukorlic baljezga pa ga LDP ne osudjuje. Inace, u Nemackoj je sve manje crkava od kad im je drzava nametnula porez. Zato Nemcima dobro ide. Ceda je izdajnik, narkoman i sl. ali ponekad lupi i ponesto pametno. Gradjani glasaju u kom pravcu ce se kretati zemlja, imaju legitimitet, ja nisam glasao patrijarha, i iako se slazem da treba da se okrenemo Rusiji, ne slazem se da on odlucuje umesto nas gradjana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online