Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 26.11.2012.
12:17 >> 13:49h
Beta A

Ne bi oslobodili Gotovinu i Markača da smo imali bolje lobiste?

Srbiji je potreban zakon o lobiranju, kako bi se ta oblast kvalitetno uredila i smanjila korupcija, izjavio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan.

"Cilj je da se građanima približi pojam lobiranja i da se vidi koliko bi Srbija dobila ako bi imala bolje lobiste u inostranstvu", rekao je Cvijan na prvoj konferenciji o regulisanju lobiranja u Srbiji.

Srbiji je potreban zakon o lobiranju, kako bi se ta oblast kvalitetno uredila i smanjila korupcija: Cvijan
 

Cvijan je ocenio da ne bi došlo do presude u Hagu o oslobađanju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača da je Srbija imala bolje lobiste u inostanstvu.

Kvalitetno regulisanje lobiranja, po njegovim rečima, doprinelo bi da se ta oblast učini transperentnijom, što bi uticalo na smanjenje korupcija u Srbiji.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je ukazao da je potrebno izbalansirati pravo na informaciju i sprečavanje nedozvoljenih uticaji iz raznih sfera, kao i konflikta interesa.

"Ne znam da li su lobisti monstrumi, ali znam da EU ima registrovanih 15.000 lobista", rekao je Dežer i istakao je da je potrebno uspostaviti snažne kontrolne mehanizme u postupku lobiranja. On je dodao da Srbiji treba zakon o lobiranju koji će biti "jasan, zaokružen, lako razumljiv, efikasan i sprovodljiv".

Vođa projekta Giz za pravnu reformu u Srbiji Majk Falke izjavio je da lobiranje omogućuje da do zakonodavca dopru razne društvene grupe, poput manjina i nezaposlnih.

"Lobiranje je veoma potrebno društvu jer zakonodavcu daje informacije sa terena na osnovu kojeg može dalje da donosi odluke", naveo je Falke.
 

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Gordana Stamenković je rekla da je lobiranje neizbežno u uređenom društu, ali da u Srbiji taj pojam vuče za sobom negativne asocijacije i građani ga obično izjednačavaju sa korupcijom. Ona je, međutim, ukazala da je lobiranje "mera protiv korupcije" koje obezbeđuje da se određene društvene grupe bolje čuju.

"Veoma je važno da se donese zakon koji će sprečiti zloupotrebe u postupku lobiranja, okvir delovanja lobista, pravila njihovog delovanja i propisati sankcije za kršenje propisa", rekla je Stamenkovićeva.

Ponedeljak 26.11.2012. 12:16
Па да, нема везе што су побили толике хиљаде људе. Чим нису Срби, онда нису ни криви.
Ponedeljak 26.11.2012. 14:45
лобирање je подмићивање политичких кругова
Ponedeljak 26.11.2012. 16:36
Pogledajte pazljivo ovo : http://www.youtube.com/watch?v=qQuCF4Dpzhc&feature=g-upl
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online