Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.11.2012.
08:46
RTS A

Majka Ružica sa sinovima dve vere

Neobična skulptura, nedavno postavljena ispred muzeja u Prijepolju, izaziva radoznalost prolaznika. U granitu su isklesani likovi majke sa sinovima različite veroispovesti - jednim pravoslavne i drugim islamske vere. Skulptura, urađena na osnovu fotografije iz 1919. godine, simbolizuje prošlost i sadašnjost Polimlja i upućuje na ono što je najdragocenije u tom kraju - poštovanje i ljubav među ljudima različite vere.

Majka Ružica sa sinovima Lukom i Alijom
 

Ispred skulpture predaka, dogodio se i susret Pejovića i Poturka. Milinko i Lutvo s ponosom neguju ono što je prabaka Ružica ostavila u amanet - a posle odluke koja sigurno nije bila ni malo laka, da najmlađi od petorice sinova, pređe u islam. Ljubav je ostala, i na njenom tragu očuvane su veze među porodicama različitih veroispovesti.

Milinko Pejović, iz Užica kaže da ne zna ko može da se pohvali svojom prabakom, odnosno takvim porodicama. Lutvo Poturak, iz Prijepolja navodi da treba da upoznaju i svoju decu da bi mogli da nastave tradiciju.

Da li je Risto promenio veru zbog prisile ili ga je majka dala muslimanskom paru bez dece koji im se našao u nevolji, to više niko sa sigurnošću ne može da zna. Zna se, međutim, da su se braća i dalje volela i posećivala, i da je Luku i Aliju sa majkom ovekovečio advokat Andrija Bogdanović. Fotografija je deo porodičnog nasleđa, a njena simbolika navela je Andrijinog sinovca da je rodnom kraju pokloni kao skuplturu.

Vladimir Bogdanović ističe da osim ljubavi i lepe zajedničke sudbine, ne bi voleo da skulptura ima drugu namenu.

I nije slučajno čuveni vajar, takođe poreklom Prijepoljac, za materijal izabrao najčvršći i najpostojaniji - granit. Vajar Goran Čpajak, kaže da je skulptura rađena u teškom materijalu, jer su i to ljudi iz naroda s teškim životom.

Direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Pušica kaže da simbol majke sa dva sina ima poruka da samo zajedništvo i normalan odnos govori o tome da žive zajedno i ostanu na tom prostoru.

Ukoliko se pronađe odgovarajući prostor, i Bogdanović i Čpajak žele da Prijepolju poklone ovakvu skulpturu većih dimenzija. Da ostane kao potvrda viševekovne postojanosti, poštovanja i razumevanja među ljudima, čije su različite veroispovesti bogatstvo Polimlja.

Ponedeljak 26.11.2012. 09:09
Kako je lepa skulptura...dokaz da postoje i ''dobri'' Muslimani...
Ponedeljak 26.11.2012. 10:58
Hm... neznam ali kada razmislim, sve ove vere, koje vladaju svetom, mislim na hriscansku, muslimansku i pravoslavnu, STA CE NAM ONE! Jer zbog njih se ubijalo, ratovalo, deca ostala sirocad itd. I sve vise gde se mesa Vera (Crkva) u politiku, ima ratova i mrtvih. A na kraju nisu za nista krivi! Neznam, inace postujem Crkvu kao crkvu ali kada pocne da se mesa, neznam!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online