Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 25.11.2012.
13:01 >> 18:13h
Beta A

Pravda za srpske žrtve: Parastos protiv presude Haga

U Sabornoj crkvi u Beogradu patrijarh Srpske prvoslavne crkve Irinej služio je parastos srpskim žrtvama ratova devedesetih godina, koji je organizovala Koalicija udruženja izbeglica, sa koga je pozvao Srbe da budu složni i jedinstveni i da podršku traže od Rusije.

Patrijarh Irinej: Haški tribunal je politički sud, lišen moralnih i pravnih normi, već interesima moćnika. Naša snaga je u slozi i jedinstvu (Foto: Arhiva)
 

Na parastosu organizovanom povodom oslobađajuje presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, patrijarh Irinej je rekao da je taj sud "politički, lišen moralnih i pravnih normi".

"Ovom presudom, Haški sud je potvrdio ono što se znalo i govorilo, da to nije sud utemeljen na pravu i pravnim normama, već interesima moćnika, koji sudi po našoj narodnoj poslovici 'kadija te tuži, kadija te sudi'", kazao je patrijarh i dodao da Haški sud prikriva zločine nad Srbima, jer ispada da su sami Srbi nad sobom činili zločine. "Pitamo nepravične sudije ko je onda kriv", rekao je patrijarh.

"Posle svog podviga, teško može da zadrži naziv suda, a ni atribut međunarodnog", kazao je Irinej i naveo da se u ovakvoj situaciji gde vlada nekoliko zemalja moćnika, Srbi treba da se okrenu sebi, svojoj veri, čovekoljublju i rodoljublju.

"Moramo znati ko su nam prijatelji"

"Mi moramo znati ko su nam prijatelji. Želimo da budemo u Evropi, ali ne po cenu da se odričemo naše svete zemlje, naših kuća i grobalja. Ako nas neće takve, mi ćemo nastaviti da živimo našim teškim životom, kakvim smo živeli i pre 500 godina", kazao je on.

 

"Poruka ovog svetog skupa treba da bude naše opredeljenje da sa svima sarađujemo, a posebno sa našom slovenskom braćom od kojih očekujemo pomoć i podršku, zaštitu i nadu", poručio je patrijarh Irinej.

"Naša snaga je u slozi i jedinstvu. Vratimo se duhovnim vrednostima na kojima nas je vodila naša duhovnost i istorija", rekao je on i istakao da je ta vera Srbe usmerila ka Istoku.

"Svoj mali čamac treba da vežemo za veliki brod našeg velikog slovenskog bratskog naroda, sa kojim smo povezani krvlju i verom. Oni su naša podrška i nada, a uvek su bili sa nama kada nam je trebalo, a danas nam trebaju najviše", kazao je patrijarh i dodao da treba prihvati poziv u evropsku zajednicu naroda ukoliko nas prihvataju onakve kakvi jesmo, sa našom svetom zemljom, kulturom, verom i jezikom, jer smo prostorno jesmo u Evropi, ali ukoliko će nas uslovljavati sa Kosovom, neće prihvatiti takav poziv.

Pored više stotina članova izbegličkih udruženja, parastosu su prisustovali predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, ministri pravde Nikola Selaković, poljoprivrede Goran Knežević, građevine Velja Ilić.

Parastosu su prisustovali i Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, Goran Knežević i Velja Ilić

Protestna šetnja

Posle parastosa počela je protestna šetnja više hiljada građana zbog oslobađajuje presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pod nazivom "Tražimo pravdu i za srpske žrtve". Predstavnici izbegličkih udruženja su došli do zgrade Skupštine Srbije gde su predali zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta i predlog za donošenje Rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.

Posle parastosa počela je protestna šetnja više hiljada građana zbog oslobađajuje presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču
 

Zahtev i predlog Rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika predsedniku parlamenta Nebojši Stefanoviću predao je predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta. On je podsetio da bez pravičnog i trajnog rešavanja problema izbeglih nema istinskog pomirenja u regionu.

Okupljeni su nosili transparente "Korumpirane haške sudije", "Hag - legalizacija etničkog čišćenja Srba", "Tražimo pravdu za sve Srbe", "Oluja je udruženi zločinčki poduhvat", "Oslobodili ste zločinca".

"Cilj rezolucije je da obaveže Vladu Srbije da otvori suštinski dijalog sa Zagrebom i Sarajevom o rešavanju imovinskih i drugih problema, kao i da predstavnici vlade i drugih državnih institucija pokreću pitanje rešavanja naših problema u međunarodnoj zajednici i da se konačno 17 godina posle rata pronađe pravično i trajno rešenje za stotine hiljada oštećenih građana", istakao je Linta i istakao da je dijalog sa Zagrebom i Sarajevom veoma važan za izbeglice.

"Državno rukovodstvo je snažno opredeljeno za politiku pomirenja i saradnje. Smatramo da je, za razliku od bivšeg režima Borisa Tadića koji je vodio potitiku lažnog pomirenja, preduslov iskrenog pomirenja poštovanje prava svih građana... Sada se otvara prilika da novo rukovodstvo na čelu sa Tomislavom Nikolićem u dijalogu reši probleme i da konačno zapadni Balkan postane region mira i saradnje",

kazao je Linta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.11.2012. 16:37
Pogledajte pazljivo ovo : http://www.youtube.com/watch?v=qQuCF4Dpzhc&feature=g-upl
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online