Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 25.11.2012.
09:49
B92, Deutsche Welle A

Hodžaj: Srbija će nas priznati

Nemački list "Zidojče cajtung" objavlio je intervju sa ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hodžajem, koji je rekao da bez dogovora sa Kosovom, Srbija nikada neće biti prilmljena u Evropsku uniju, prenosi Dojče vele.

Podela Kosova isključena: Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova Kosova
 

Citirajući šefa kosovske diplomatije Envera Hodžaja, list u tekstu naslovljenom “Srbija će nas priznati” piše: "Početkom 2013. navršiće se pet godina od proglašenja nezavisnosti Kosova. U međuvremenu kriminal i korupcija, kao i politika blokade suseda Srbije, ometaju izgradnju demokratskih državnih institucija na Kosovu. Ministar spoljnih poslova Hodžaj zalaže se za dijalog sa Beogradom i nada se daljoj podršci Brisela i Berlina“.

Uz konstataciju nemačkih novina da „već dobrih godinu i po dana Kosovo pregovara sa bivšim protivnikom u ratu, o međusobnoj saradnji i da ti razgovori zapinju, ovaj nemački list postavlja pitanje: "Kakve su šanse postojećeg dijaloga ako se ne mogu, a to se već više puta pokazalo, postići dogovor o najjednostavnijim pitanjima?“

Hodžaj odgovara da „u Beogradu do sada nije bilo dovoljno političke volje, ali da će se pregovori nastaviti“.

Naredno pitanje upućeno zvaničniku Kosova glasilo je: "Sa Beogradom ste dogovorili zajedničku kontrolu na granicama – ali nje još uvek nema?"

"Nadamo se da će sredinom decembra biti formirana četiri kontrolna punkta, dva sa našeg i dva sa srpskog područja. Već sada možemo našu robu preko Srbije, slati u Evropu. U narednim sedmicama ćemo, nadam se, sa Srbijom potpisati sporazume o saradnji u oblasti energetike i telekomunikacija“, izjavio je šef diplomatije Kosova.

Uz konstataciju novinara nemačkog lista da "uprkos svim razgovorima srpsko vođsto i dalje naglašava da nikada neće priznati Kosovo“, Enver Hodžaj kaže:

"U tom slučaju će put Srbije ka Evropskoj uniji biti zatvoren. Bez dogovora sa Kosovom, Srbija nikada neće biti primljena u Evropsku uniju. Pored toga, mi vidimo da Beograd sa nama sklapa sporazume i da time faktički priznaje realnost postojanja Republike Kosovo kao države i kao suseda. Srbija će nas kasnije i formalno priznati“, rekao je Enver Hodžaj".

"Zidojče cajtung" navodi i da se srpski političari zalažu za podelu Kosova, prema kojoj bi sever u kojem žive Srbi pripao Srbiji. "To je isključeno. Granice na Balkanu se više nikada neće menjati", izjavio je u intervjuu Enver Hodžaj.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.11.2012. 09:51
Ако никада нећемо бити примљени онда је то добар сигнал за нашу војску да крене силом повратити окупирану територију.Са америма се треба договорити о детаљима,ако могу шиптари онда ми можемо бити још убедљивији.
Nedelja 25.11.2012. 10:09
Одлазимо на Косово равно. Одлазимо на суђено место "Одлазимо да их победимо"
Nedelja 25.11.2012. 18:13
San šiptara ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online