Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 25.11.2012.
14:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Filaret zinuo na Belog anđela

Kad su banke u Srbiji stavile na platne kartice lik Belog anđela pre 12 godina, nikome nije palo na pamet da će stvar završiti na ljudskom i božjem sudu. Iako je spoj anđela i bankomata u rangu nakaradnog marketinga, episkop mileševski Filaret se dosetio da bi mogao i on da zaradi koju paricu - u anđeosko ime.

Beli anđeo: Koliko košta kulturno dobro?

Još pre osam godina on se obratio zemaljskoj pravdi i zatražio 300.000 evra odštete od banaka kao nadoknadu za korišćenje lika Belog anđela sa freske iz manastira Mileševa kod Prijepolja.
Filaret, kao episkop mileševski, na neki način je nadređen Belom anđelu, pa je kao rukovodeći organ manastira sebe doživeo kao zakonitog staratelja čuvene freske iz 13. veka. 


USAMLJENI RENDŽER
Posle zahteva episkopa Filareta banke su počele postepeno da povlače "anđeoske" kartice iz upotrebe, a u međuvremenu je i Sinod SPC u nekoliko navrata (poslednji put u junu 2012. godine) uzalud tražio od vladike da odustane od tužbe. Vladika ne haje za to, već i dalje traži od Udruženja banaka i još dvadesetak banaka u Srbiji da Eparhiji mileševskoj isplate ogromno obeštećenje jer su bez njegovog odobrenja na YUBA platnim karticama koristile lik Belog anđela.


- Filaret ni u jednom trenutku nije dokazao pravni osnov po kome tuži Udruženje i banke - tvrdi Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije.

Let u svemir

Beli anđeo bio je deo snimka koji je 1963. prvi satelitskim prenosom video signala poslat iz Evrope i emitovan u Americi. Kasnije je taj isti signal poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života.

U momentu izdavanja kartica s hologramskim likom Belog anđela, banke tvrde da su za to imale dozvolu Svetog arhijerejskog sinoda SPC iz jula 1998, godinu dana pre nego što je Filaret izabran za vladiku. U to vreme je u svojstvu administratora eparhijom upravljao tadašnji srpski patrijarh Pavle. Potom je jula 2000. i Ministarstvo kulture izdalo odobrenje. Nikakve nadoknade tada nisu pominjane.


U međuvremenu je Sinod SPC povukao saglasnost, a potom i Ministarstvo kulture. Vladika zatim pred Privrednim sudom u Beogradu podnosi tužbu protiv Udruženja banaka i povećava odštetni zahtev na pola miliona evra zbog "učinjene nepravde". Upravni odbor Udruženja banaka odlučuje da banke prestanu da koriste hologramski lik Belog anđela. Episkop Filaret ne odstupa, pa 2010. povećava odštetni zahtev i traži obeštećenje od 800.000 evra.

Taj zahtev je danas porastao na 1.400.000 evra! U međuvremenu je vladika Filaret pokušao da Belog anđela, Svetog Savu i sam manastir Mileševu registruje u Zavodu za intelektualnu svojinu kao žigove, ali bezuspešno. Zavod je ocenio da bi to bilo neprimereno.

Veroljub Dugalić

Pošto vladika Filaret nije naslikao Belog anđela, u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine tvrde da on ne može da traži novčano obeštećenje.


- Zakon u Srbiji predviđa da zaštita autorskih prava traje za života autora i još 70 godina posle njegove smrti, posle čega delo uživa status javnog kulturnog dobra i u nadležnosti je Ministarstva kulture. I niko više po osnovu autorskog prava ne može da traži novčanu nadoknadu. Ekonomska prava prestaju, ali ostaje moralno pravo da se delo ne sme skaredno tretirati - pojasnila je za "Vesti" Jelena Radojević iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine.


Vera Pavlović Lončarski, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže da je Filaretov zahtev potpuno besmislen.


- Sadašnji episkop mileševski nije ni autor ni vlasnik lika Belog anđela, a ni svetog Save ni manastira Mileševe, da bi ih on kao žig štitio u Zavodu za intelektualnu svojinu, što je pokušao. On je samo jedan u istorijskom nizu mileševskih episkopa, koji je tu privremeno!

HARAČ NA IKONE
Mada pravnici koji se bave autorskim pravima ocenjuju da je nemoguće naplaćivati naknadu za upotrebu nečega što je nacionalno dobro, Nikola Šeatović, savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja, objašnjava da Srpska pravoslavna crkva, kao vlasnik manastira Mileševe i svih nepokretnih i pokretnih dobara u toj svetinji, ima pravo da prilikom sklapanja ugovora sa zainteresovanom stranom zahteva da joj se isplati nadoknada za korišćenje tih dobara.

Manastir Mileševa
 


- Ministarstvo kulture izdaje rešenje o korišćenju, u ovom slučaju lika Belog anđela, u komercijalne, naučne ili kulturne svrhe jer je manastir Mileševa javno dobro, ali tek pošto pribavi saglasnost Srpske pravoslavne crkve, pošto je ona vlasnik. I ona ima pravo da traži finansijsku nadoknadu prilikom sklapanja ugovora sa zainteresovanom stranom - pojasnio je Šeatović.

Pikaso na izložbi

Nikola Šeatović kaže da Srpska pravoslavna crkva pred zakonom nije u povlašćenom položaju u odnosu na druge vlasnike kulturnih dobara, koja su svrstana u dobra od javnog značaja.
- Ako neki muzej organizuje izložbu Pikasovih dela, vlasnik Pikasove slike, ukoliko takvih ima u Srbiji, ima pravo da postavi svoje uslove pod kojim će privremeno da ustupi sliku za izložbu i da traži novčanu nadoknadu, ako je muzej zainteresovan da se dotična slika nađe na izložbenoj postavci - pojašnjava Šeatović.

Problem je, podsećaju u državnim ustanovama, što ni jednim zakonskim aktom nije precizirana visina i raspon nadoknade, pa ona uglavnom zavisi od apetita vlasnika kulturnog dobra.


Posle tužbe vladike Filareta, koju svrstava u domen koristoljublja, verski analitičar Mirko Đorđević ironično se pita da li će posle banaka na red za utuženje doći i oni koji u kućama ili poslovnom prostoru imaju ikone svetaca, pa i Belog anđela.


- Zamislimo situaciju da lokalni paroh dođe da osvešta kuću vernika uoči krsne slave i primeti da ovaj ima staru ikonu od velike umetničke vrednosti, pa to prijavi nadležnom episkopu. Da li će tom čoveku biti traženo da SPC plati odštetu? Pitam se, kako je počelo, da li će možda nekome pasti na pamet da proglasi da samo crkva ima tapiju na sve svece i krst, pa da se u njeno ime krene u sakupljanje harača kad god se ugleda vredna umetnička slika ili ikona bilo kog sveca? Ili da počne da se naplaćuje pravo nošenja krsta na lančiću oko vrata? - sarkastično primećuje Đorđević, napominjući da se likovi svetaca smatraju opšteljudskim dobrom i da SPC ne bi trebalo da pravi problem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online