Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 25.11.2012.
05:29
Večernje novosti A

Pišu zakon da spasu decu

Prijatelji i komšije petnaestogodišnjeg Krstana Vuković iz Kaća, koji se suprotstavio dvojici starijih reketaša, nisu mogli da zažmure pred surovom činjenicom, da je zbog toga što je branio goli život, osumnjičen za pokušaj ubistva. Ogorčeni i revoltirani, digli su glas, tražeći slobodu za dečaka.

Građani Kaća protestuju ispred zgrade suda u Novom Sadu i traže oslobađajuću presudu za Krstana

Peticija iz Kaća odneta u sud u Novom Sadu u petak je brojala 5.000 potpisa, u subotu preko 7.000, a na internet forumima oglasilo se i staro i mlado.


- Stali smo uz dečaka, a samim tim i uz svu decu u ovoj zemlji - kategorična je Sandra Anušić, inicijator peticije za oslobađanje Krstana. - Dečak je izašao iz pritvora, ali se tu naša borba ne završava. Nastavljamo dalje i nećemo se zaustaviti dok se ne učini nešto da sva naša deca u školu idu bez straha.


Zahtevima sročenim u predlog “Pravo na samoodbranu“, potpisnici peticije, osim što traže da petnaestogodišnji učenik prvog razreda srednje škole bude oslobođen krivice, jer se branio, insistiraju da se dozvoli formiranje roditeljskih patrola, koje bi motrile na prostor u blizini škola i nadležne obaveštavale o incidentnim situacijama.
 

Pretnje nasilnika

Među mnogobrojnim porukama podrške, na mejl adresi inicijatora peticije u Kaću, našlo se i nekoliko sa pretećim sadržajem.
- Zlonamerni su poručivali da Krstan neće izaći iz pritvora i da će stradati svi koji ga podržavaju - ističe Sandra Anušić.
- Poručujemo im da se ne bojimo!

- Takođe, tražimo da se u sve škole u Srbiji, jednom nedeljno uvede čas na kojem bi se govorilo o nasilju i zlostavljanju i da se nazove “Aleksin čas“, u znak sećanja na dečaka iz Niša koji je zbog maltretiranja u školi skočio u smrt - ističe naša sagovornica. - Ne odobravamo noževe i pištolje, ali se deci mora dati pravo da se brane od zlostavljača.


Roditelji tragično nastradalog dečaka Alekse Jankovića (14) iz Niša, za inicijativu iz Novog Sada o uvođenju “Aleksinog časa“ saznali su iz medija.


Majka Dragana i otac Bojan podržavaju ovaj predlog i izražavaju zahvalnost komšijama, prijateljima i drugovima iz škole K. V. koji su se, kako kažu, u svojoj muci setili i njihovog Alekse.


- To će biti jedan od načina da se ukaže na veliki problem zlostavljanja dece u Srbiji, a ova dva slučaja trebalo bi da budu opomena da se tako nešto više nikada ne desi - ističe Bojan Janković.


Inicijative

Slobodan Jovanović iz Starih Ledinaca, otac osmogodišnje devojčice, brutalno ubijene pre dve godine, sročio je predlog antipedofilskog zakona, nazvan po devojčici, “Marijin zakon“. Predviđa se da svi silovatelji i pedofili nakon odslužene kazne budu pod nadzorom policije i da budu uvedeni u registar.

Branko Miladinović, otac Tamare Miladinović, jedne od žrtava u novosadskoj diskoteci “Kontrast“, uz podršku ostalih roditelja, napisao je predlog zakona nazvan “Tamarin zakon“. Predložena je odredba za povećanje bezbednosti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.11.2012. 09:23
Treba dijete osloboditi,a drzavu kazniti koja je sigorno znala za te reketase,a nista nije uradila da se oni kazne pa je doslo do takve tragedije za koju djecak nije sigorno kriv.
Nedelja 25.11.2012. 09:06
Свака гаст Србијо!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online