Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 24.11.2012.
13:02
J. Arsenović - Vesti A

Iz džepa građana u kasu klubova

Samo nekoliko dana nakon što je prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, bivšeg direktora Crvene zvezde Dragana Džajića vratio na mesto čelnog čoveka fudbalskog kluba, predsednik Srbije Tomislav Nikolić abolirao je zvezdinu fudbalsku legendu. Nikolić je ovim činom praktično obustavio krivično gonjenje Džajića kojem se sudilo pod optužbom da je sa grupom saradnika prisvojio oko osam miliona evra od transfera igrača.

Propustio priliku da dokaže nevinost: Dragan Džajić sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem
 

Tako je izbor Džajića za predsednika devetočlane Radne grupe, čiji je cilj finansijski i sportski oporavak kluba sa "Marakane", dobio novu dimenziju i nametnuo nova pitanja.


- Predsednik po Ustavu ima pravo da donese odluku o aboliciji kao akt milosrđa prema bilo kom građaninu i nije u obavezi da je objašnjava, ali i za predsednika Nikolića bi bilo dobro da javnosti ponudi razloge i objašnjenje za takvu odluku. Radi se o medijski prepoznatljivoj ličnosti i abolicija će izazvati poveću pažnju. Tako da iako ne možemo kao građani ulaziti u ovlašćenja predsednika države, imamo pravo da postavljamo pitanje opravdanosti odluke o aboliciji - kaže za "Vesti" Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava.
 

Nije hteo Tomino milosrđe

Pre nekoliko meseci u medijima se takođe provlačila priča da je predsednik Nikolić spreman da abolira Dragana Džajića. Reagujući na tu mogućnost, Zvezdina legenda je tada uzvratila da neće milosrđe već da se na sudu dokaže njegova nevinost.

 

Dodvoravanje parama

Prema nekim nezvaničnim saznanjima "Vesti", nakon što je Vučić izašao sa najavom o mogućem reprogramu, pojedini vlasnici krupnog kapitala odmah su se ponudili da sa svežim novcem uđu u klub i tako se dodvore srpskom Eliotu Nesu i bar malo otupe njegovu oštricu u ispitivanju korupcije i organizovanog kriminala.
Prema rečima Nebojše Čovića, dug Zvezde je 48,4 miliona evra: dugovanja kluba prema igračima i trenerima i neplaćene dažbine, od struje do poreza.

Pravno, dakle, ništa nije sporno, ali se nameću moralne dileme, pre svega da li su neki pojedinci ravnopravniji od drugih, kao i to da li su neki sportski klubovi privilegovani kod države, jer osim abolicije i Džajićevog povratka u Zvezdu, država je rešila i da finansijski pomogne posrnulim klubovima.


- Ono što mogu u ime države da kažem jeste da ćemo u skladu sa našom moći pomoći i Crvenoj zvezdi i Partizanu, tu mislim i na fudbalske i košarkaške klubove, potrudićemo se da napravimo reprogram njihovih poreskih obaveza. Da vidimo šta je ono što možemo da pomognemo i u reprogramu dugova koji postoje kod pojedinih banaka... - izjavio je Aleksandar Vučić.


Prema Nacrtu zakona o reprogramu poreskih dugovanja predviđeno je da se firmama koje imaju dospele dugove prema državi kamate na te dugove otpišu a sami dugovi plaćaju na rate i poček, uz određene uslove.


Zvezda i Partizan su sportska društva i nisu u državnoj svojini, pa država nema obavezu da se o njima stara, niti pravo da im čini ustupke na štetu budžeta, odnosno svih građana Srbije.


- Da li je Vučić mislio da klubovima pomogne pomoću zakona o reprogramiranju poreskih dugova privrede, čiji se nacrt nalazi u javnoj raspravi, ili ne - vreme će pokazati, ali na kakvu god da je pomoć mislio ona mora doći preko zakona - upozorava profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić.


Ostaje da se vidi da li će u slučaju najvećih srpskih klubova biti donet neki poseban zakon koji će se odnositi samo na njih, tzv. leks specijalis? I u toj varijanti, iako zakonski pokriven, pristup rešenju problema je selektivan i više nego diskutabilan zato što se gledanjem kroz prste katastrofalnom vođenju finansija sa elementima krivičnog dela toleriše samo privilegovanim klubovima, dok su druga sportska društva u neravnopravnoj poziciji i prepuštena nesposobnoj i korumpiranoj upravi i sumnjivom kapitalu.
 

Advokat Dragoljub Todorović: Navukao hipoteku

Advokat Dragoljub Todorović smatra da je abolicija tokom suđenja veoma čudna i kaže da ne zna da je u Srbiji do sada bilo sličnih primera.
On smatra da ovakvim, kako kaže, "riskantnim mešanjem predsednika u sudske poslove", Džajić nije dobio priliku za satisfakciju.
- Smatram da je mene Džajić pitao ja bih ga savetovao da to ne prihvati, jer ostalo je vrlo malo da se završi taj postupak i da dokaže, da ima presudu da je nevin, a ovako navlači hipoteku političke garniture koja ga je abolirala - kaže advokat Dragoljub Todorović.
Todorović dodaje da Dragan Džajić sada neće moći da traži naknadu štete od države, jer nije pravosnažno oslobođen. Džajić je, nakon hapšenja, u pritvoru proveo četiri meseca.

POVEZANE VESTI

Subota 24.11.2012. 15:14
Nikolić i Vučić se umešali u sve svere društvene organizacije, i preorganizuju po svojoj volji i nahođenju. Tolike očigledne protekcije i izuzeci nikada nisu bile vidljive. A odgovor bi im bio - mi tako hoćemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online