Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 24.11.2012.
00:14
Večernje novosti A

Popović: Šansa nam je samo Rusija

“Srbija mora da odustane od članstva u Evropskoj uniji kako bi se ekonomski razvijala i da bi sačuvala Kosovo. Dalje približavanje Briselu udaljava nas i od naše južne pokrajine i od tržišta sa najvećom ekonomskom ekspanzijom na svetu, a to je Ruska Federacija, rekao je u intervjuu za “Večernje ovosti”, Nenad Popović, potpredsednik DSS, koji smatra da je najveća šansa za državu da u naredne dve decenije maksimalno iskoristi sporazum o bescarinskom izvozu robe koji ima sa Rusijom.

Nenad Popović: Jedina smo zemlja na svetu koja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom i to moramo da iskoristimo 


Svi nas uveravaju da približavanje EU ne sprečava napredak ekonomske saradnje sa Rusijom?

- Zvaničnici iz Brisela su nam rekli otvoreno da će dalje približavanje Srbije ka EU morati da dovede do ukidanja bescarinskog ugovora sa Rusijom. O takvom sporazumu maštaju sve evropske zemlje. Ne smemo da ga ispustimo zbog krajnje neizvesnog puta u EU, koja će u naredne dve decenije biti u ekonomskom padu.


Zašto je sporazum sa Moskvom važniji od našeg napretka na putu ka EU?

- Jedina smo zemlja na svetu koja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom. To znači da 95 odsto svega što proizvodimo možemo da izvezemo bez carina na teritoriju od preko 200 miliona stanovnika. Zbog toga su naši proizvodi u startu jeftiniji za oko 20 odsto od svih ostalih. Moramo jasno da kažemo da nećemo da idemo u EU i da ukinemo štetni SSP.


Proglas građana za spas Srbije

Šta želite da postignete sa proglasom “Srbija je ugrožena” koji će u subotu početi građani da potpisuju?
- Proglas dolazi u momentu kada Srbija zaista jeste ugrožena. U ovom trenutku je neophodno da se čuje glas građana koji su u većini protiv članstva u EU. To je glas protiv rasparčavanja Srbije, za državnu, političku, ekonomsku i moralnu obnovu. Proglas DSS moći će da podrže svi građani, javne ličnosti, intelektualci.

Ne mislite da bi nas okretanje leđa od EU odvelo u izolaciju i još veći ekonomski sunovrat?

- Naprotiv. Sa Evropom bismo sačuvali odlične ekonomske odnose. Zapadne kompanije bi imale veći interes da ulažu u Srbiju koja nije član EU, a ima bescarinski izvoz prema Rusiji. Upravo je odustanak od EU šansa da privučemo investitore i da povećamo domaću proizvodnju. Bescarinski izvoz prema Rusiji bio je glavni motiv za “Gorenje”, “Falke”, i druge strane investitore da dođu u Srbiju kako bi bili konkurentniji sa cenom na velikom svetskom tržištu. To je naša glavna komparativna prednost.


Na koju stranu će aktuelna vlada da pretegne - ka Briselu ili ka Moskvi?

- Pozitivno je što je nova vlada pokazala otklon od pogubne politike da EU nema alternativu, ali to još nije dovoljno. Dobro je, na primer, što je Vlada tražila kredit od Rusije. Ali državna politika još preteže ka EU. Krizni momenti zahtevaju hrabre odluke. Ako smo mudri, treba da se okrenemo tamo gde je tržište i gde su nam prijatelji. A tržište je danas na istoku. Naravno, treba da nastavimo saradnju sa EU i svim zemljama u svetu uz međusobno poštovanje.

Zar najavljeno strateško partnerstvo sa Rusijom nije jasno okretanje i ka istoku?

- To je potreban uslov, ali ne i dovoljan. Ukoliko strateško partnerstvo rezultira konkretnim projektima i investicijama iz Rusije, to će imati i ekonomski i politički efekat. Sada se vidi koliko je bila dalekovida politika Vojislava Koštunice koji je sporazumom o “Južnom toku” postavio temelje buduće strateške saradnje dveju zemalja.


Hoćete li podržati budžet za 2013. koji je predložila Vlada?

- DSS će imati oko 60 amandmana čije bi usvajanje moglo da popravi budžet. Nije dobro što budžet nije napravio dovoljan diskontinuitet u odnosu na politiku prethodne vlade, naročito prema EU. Za srpsku poljoprivredu i privredu pogubno je primenjaviti SSP, što je predviđeno i ovim budžetom. Za tešku ekonomsku situaciju kriva je politika prethodne vlade, ali je ova vlada odgovorna da tu politiku promeni.


Spremni za vlast u Beogradu

DSS je javno zatražio smenu vlasti u Beogradu. Jeste li razgovarali o tome sa naprednjacima?
- Nikakvih zvaničnih razgovora na tu temu još nije bilo. DSS je spremna da uđe u vlast sa SNS na nivou Beograda.

Šta biste kritikovali, a šta pohvalili u budžetu?

- Smatramo da su prihodi delimično precenjeni, a rashodi potcenjeni i da neće biti ostvaren planirani deficit. Ne vidimo rešenje za ključni problem privrede - likvidnost, dok za socijalnu politiku u budžetu nedostaje najmanje 30 milijardi dinara. Pohvalno je to što je budžet prvi put posle pet godina stigao na vreme i što se kapitalne investicije planiraju tri godine unapred.


Može li vlast da očekuje podršku DSS za buduću kosovsku politiku?

- Država mora da zaustavi proces približavanja ka EU da bismo sprečili otimanje Kosova. Ne smemo da se odreknemo nijednog dela naše teritorije. Imamo mehanizme i u UN da zamrznemo kosovsko pitanje na duži rok dok se ne promene međunarodne okolnosti. Za tu politiku, vlast će imati našu podršku. Za politiku uspostavljanja državne granice sa našim Kosovom, imaće u nama najvećeg protivnika.


Hoćete li pokušati da vaše predloge ugradite u državnu platformu kad vas pozove predsednik Nikolić?

- Bojim se da se sa državnom platformom zakasnilo. DSS je uvek insistirao na konsenzusu oko Kosova, ali oko politika koja je strogo poštovala Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 SB UN. To su temelji oko kojih možemo da gradimo političko jedinstvo u zemlji. Jasno je zašto se žuri Albancima i Briselu, ali ne razumem našu žurbu. Sada je potrebno, pre bilo kakvih pregovora, da se sačeka odluka Ustavnog suda Srbije o predlogu DSS za ocenu ustavnosti uredbi o sporazumima sa Prištinom.

POVEZANE VESTI

Subota 24.11.2012. 00:54
Srbija mora da odustane od članstva u Evropskoj uniji kako bi se ekonomski razvijala i da bi sačuvala Kosovo. Amin!
Subota 24.11.2012. 05:42
DSS-Srpske Dveri- SRS- Nasi BUDUCNOST SRBIJE! NE u EU
Sreda 28.11.2012. 22:11
Citajte rec po rec gospodin Nenad Popovic sve lepo objasnio i rekao! RUSIJA NEMA ALTERNATIVU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online