Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.11.2012.
20:46
Beta A

Pajtić: Žalićemo se Ustavnom sudu

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je večeras da će Pokrajina, ukoliko Skupština Srbije ne usvoji amandmane Vojvodine na zakon o budžetu za 2013. godinu, pokrenuti inicijativu pred Ustavnim sudom Srbije.

Nepoštovanje Ustava onemogućuje formiranje pravne države
 

"Ukoliko ne budu usvojeni amandmani, pokrenućemo inicijativu ocene ustavnosti Zakona o budžetu pred USS, budući da je vrlo jednostavno izračunati kolike su ustavne garancije koje su opredeljene za AP Vojvodinu", rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Vojvodine.

Pajtić je istakao da je obaveza Vlade i Skupštine Vojvodine da traže da se poštuje najviši pravni akt Srbije i dodao da je to jedini član Ustava koji se svesno ne poštuje u Republici i koji svesno ignorišu instutucije Srbije.

"To je situacija koja nije održiva, ne samo zbog toga što time nije zadovoljna Skupštine Vojvodine ili Vlada Vojvodine, nego i zbog toga što ta ustavna garancija obezbeđuje pravo na razvoj građanima Vojvodine", rekao je Pajtić.

On je ocenio da nepoštovanje Ustava onemogućuje formiranje pravne države i ostvarivanja elementarnih standarda za demokratizaciju društva i evropskih integracija Srbije.

"Ako ne poštujemo sopstvene pravne akte, onda sasvim sigurno ne možemo biti okarakterisani kao pravna država", rekao je Pajtić.

Skupština Vojvodine usvojila je pre dva dana amandmane na Predlog budžeta Srbije za 2013. godinu i uputila ih Skupštini Srbije na razmatranje, sa zahtevom da 43 odsto od akciza prikupljenih na teritoriji pokrajine uđe u budžet Vojvodine za 2013.

Vojvođanski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je da Predlogom budžeta Srbije za 2013. nije ispoštovana ustavna obaveza prema kojoj Vojvodini pripada sedam odsto od ukupnog iznosa republičkog budžeta, kao ni obaveza da od tog procenta tri sedmine budu izdvojene za kapitalna ulaganja.

Prema njegovim rečima, amandmanima Skupštine Vojvodine, odnosno odlukom da Vojvodini pripadne 43 odsto od akciza prikupljenih na njenoj teritoriji, nadomestila bi se "rupa" od oko 10 milijardi dinara u budžetu Vojvodine, koliko nedostaje za kapitalna ulaganja prema sadašnjem Predlogu budžeta Srbije za narednu godinu.

Skupština Vojvodine održaće večeras vanrednu sednicu jer su poslanici Demokratske stranke Srbije podneli svoje amandmane na usvojene amandmane Pokrajine.

Zahtev Demokratske stranke Srbije (DSS) odnosi se na to da svi prihodi pokrajine, u konačnom rešenju novog budžeta Srbije, budu evidentirani na poseban način i da se tako i prate.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.11.2012. 21:38
drz te lopova !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online