Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 21.11.2012.
18:18
rts rs A

Mrkić: Podrška i razumevanje Nemačke

"Naišli smo na razumevanje Nemačke zbog burne reakcije na oslobađajuću presudu Haškog tribunala za hrvatske generale Gotovinu i Markača", rekao Ivan Mrkić posle sastanka sa nemačkim ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom u Berlinu. "Srbija će i dalje imati punu podršku Nemačke na svom putu ka EU", poručio Vestervele.

 Ključna podrška Nemačke : Ivan Mrkić i Gvido Vestervele
 

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić rekao je da Vlada Srbije "namerava da bude u što bližoj saradnji sa Nemačkom i da će u budućnosti tu nameru i potvrditi".

Mrkić je, posle razgovora sa nemačkim mininstrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom u Berlinu, naveo da se razgovaralo o situaciji u Srbiji posle oslobađajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

"Naišli smo na razumevanje zbog naše burne reakcije, jer se radi o suštinskoj nepravdi nanetoj tom takozvanom presudom', rekao je za Betu ministar Mrkić.

I pored toga, Mrkić je sa Vesterveleom razgovarao o svemu što stoji na putu Srbije ka EU i preneo da će Srbija "imati punu podršku Nemačke na tom putu što je jedna od ključnih stvari koja može apsolutno ubrzati taj proces".

"Mi smo i ovog puta ponovili da mi nismo u nekoj jurnjavi za određenim datumom, već smo posvećeni tome da izvršimo temeljne i ozbiljne reforme i uskladimo se sa onim što je standard na većem delu kontinenta i želimo da onda budemo pozvani kao član te evropske porodice", istakao je Mrkić.

 

Vestervele: Podrška evropskoj perspektivi Srbije

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele poručio je da je jasno opredeljenje te zemlje da dalje podržava evropsku perspektivu Srbije.

Na konferenciji za novinare u Berlinu, Vestervele je rekao da Srbija na daljem putu ka EU treba da ispuni sve kriterijume, te da je "za Nemačku pri tome ključna normalizacija odnosa sa susednim zemljama uključujući i Kosovo".

Šef srpske diiplomatije kazao je da je Vesterveleu preneo informacije o Kosovu i ocenio da srpska vlada "ima punu podršku u pogledu politike koju sprovodi u vezi sa sređivanjem odnosa, naravno ne odustajući od naših principijelnih stavova i poštovanja Ustava".

Mrkić je podsetio da se u Berlinu juče sastao i sa savetnikom za spoljnu politiku i bezbednost nemačke kancelarke Angele Merkel Kristofom Hojzgenom i razgovore koje je vodio u Berlinu ocenio kao "sadržajne i prijateljske".

POVEZANE VESTI

Sreda 21.11.2012. 20:25
Gvido nas nece pustiti u Evropu sve dok nam pederi ne budu u vladi, a ne na ulici.
Sreda 21.11.2012. 23:33
U NDH je samo Vokić bio krilnik (general). Židov je bio prvi šef policije NDH, dok mu Luburić nije došao glave.
Sreda 21.11.2012. 21:09
Neverovatno koliko lazi i licemerja....nazalost bi rekao, Srbin ne zna kako tim smerom da uci decu.Ceka ih isto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online