Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.11.2012.
13:02
D. Dekić - Vesti A

Hag overava istorijske laži

Što su "Oluja" i Srebrenica bili za srpski šovinizam, dakle smrtni udari i potpuna diskvalifikacija, to je presuda Gotovini i Markaču za samu ideju o "srpskoj krivici". Sa tim je završeno. Ovim je političko rukovodstvo Srbije i srpskih zemalja, naravno samo kad je reč o međunarodnim ustanovama, zauvek rehabilitovano, kaže u intervjuu za "Vesti" istoričar Čedomir Antić.

Čedomir Antić, istoričar

Kakva je pozicija Srbije posle presude hrvatskim generalima?
- Pozicija prognanika, kao i srpskog naroda u Hrvatskoj, danas je nešto gora nego inače. Kažem "nešto gora" zato što je, bez obzira na zakonsku zaštitu i bolji odnos hrvatskih vlasti posle 2004. njihovo stanje generalno loše. Ne samo da nailaze na opšte neraspoloženje i neprijateljstvo u Hrvatskoj, već i EU i SAD prema njima imaju nepošten odnos koji ih čini neravnopravnim sa drugim stradalnicima. Kad je reč o Srbiji, njoj, paradoksalno, ova presuda dugoročno pomaže.


Na koji način?
- Nažalost krijući se iza žrtava, SR Nemačka i SAD nastojali su da Srbiju pretvore u kolektivnog istorijskog krivca za ratove iz devedesetih godina. Falsifikovanje istorijskih činjenica i fašisoidni stav o kolektivnoj krivici budućih generacija, za najvažniji instrument imao je Tribunal u Hagu. Ovom presudom SAD su svoje unutrašnje, sitne političke potrebe pretpostavile dvadeset godina negovanoj zajedničkoj politici.

Kosovo putokaz za Vojvodinu

Može li ova situacija uticati i na pregovore Beograda i Prištine?
- Ne, stvar je tu već odlučena. Danas je pitanje samo da li ćemo izboriti podelu Kosova i Metohije, ili će široka autonomija za Srbe ozvaničiti Brozove granice pokrajine i postati presedan za osamostaljenje Vojvodine, Novog Pazara i Istoka Srbije.

- Umesto da su dosudili svojim saveznicima i štićenicima neke male kazne i tako održali privid o nekakvom sudu, oni su pokazali da ih za to više nije briga. Što su "Oluja" i Srebrenica bili za srpski šovinizam - dakle smrtni udari i potpuna diskvalifikacija - to je ova presuda za samu ideju o "srpskoj krivici". Sa tim je završeno. Ovim je političko rukovodstvo Srbije i srpskih zemalja, naravno samo kad je reč o međunarodnim ustanovama, zauvek rehabilitovano.


Šta preostaje državnom vrhu Srbije da uradi s obzirom na utisak da država konstantno popušta pod pritiscima?

- Naša saradnja sa bivšim Tribunalom u Hagu je završena 2011. hapšenjem Gorana Hadžića. Ostaju tehnička pitanja koja većim delom trebaju nama, recimo pomoć optuženima. Mi pre svega treba da ovu grešku američke politike iskoristimo tako što ćemo neprekidno na nju ukazivati. Drugo, mi treba da pomognemo svim našim građanima osuđenicima ovog suda.

Opasne nevladine organizacije

Postoji opasnost da nekakvom osudom Haradinaja i medijskom ofanzivom ponovo bude omogućena podela u našoj javnosti. U Srbiji deluje paradržavna NVO grupacija koja godišnje podeli stotine miliona evra. Oni su, uz medije koje stranci kontrolišu, te bogataše i političare koji im duguju, sposobni da ponovo učine odnos prema Hagu nejasnim, upozorava Antić.

Kako to mislite?
- Tu ima mnogo istinskih zločinaca, ali oni su naši građani. Što se tiče političkih vođa koji su zatočeni oni treba da sa naše strane budu tretirani kao nevini - kao ljudi koji su, bez obzira na to što su mnogi od njih bili slabi političari i loši ljudi, stradali za svoj narod. Mi ne smemo da odustanemo od suđenja za ratne zločine, ali presude moraju da budu pravedne a ne po nacionalnoj osnovi. Slučaj Jurišić više ne sme da se ponovi. Zatim, Srbija treba da stavi srpski narod u regionu i njegova politička prava u centar svoje politike, zajedno sa ekonomijom, reformama i kompromitovanim evropskim integracijama. Konačno, vreme je da Srbija počne da ozbiljno i bogato pomaže organizacije kakva je Dokumentacioni centar Veritas.


Ima li manevarskog prostora za poteze kojima bi se dokazalo da je u Hrvatskoj bilo zločina nad Srbima i etničkog čišćenja?
- Pred bivšim Tribunalom u Hagu, nema. Pred istorijom - ima.
 

Svesni hrvatske mržnje

Kako vidite dalje odnose Srbije i Hrvatske?
- Te odnose treba graditi na principima ravnopravnosti i reciprociteta. Posle 1918. godine mržnja prema Srbima je bila glavni motor nacionalne emancipacije Hrvata. Posle ove presude puna svest o toj mržnji treba da bude važan faktor razvoja srpske nacije.


Da li će se presuda odraziti na evropske integracije Srbije?
- Kakve integracije? Posle svega od nas je samo BiH manje integrisana u EU i to zato što u njoj žive Srbi. Da nema Republike Srpske napredak bi bio daleko veći.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.11.2012. 17:08
Ovog coveka bi trebalo u svakom slucaju ispitati. U njegovim izjavama ima mnogo nejasnih stvari i cini mi se da je poslt od strane vlade da nas pripremi za nesto sto je vec reseno. Tu detaljno mislim na otcepljenja gore pomenutih podrucja Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online