Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.11.2012.
16:40
Alo A

Majka autistične devojčice tužila Vendi

Pevačica Vesna Vukelić Vendi (41) mora početkom decembra da se pojavi na sudu zbog tužbe koju je protiv nje podnela majka autistične devojčice, jer je u rijaliti programu izvrgla ruglu osobe sa ovim poremećajem, saznaje "Alo!".

Ponovo na sudu: Vesna Vukelić Vendi
 

Na ime pretrpljenih duševnih bolova, povreda ugleda i časti, majka deteta traži odštetu od tri miliona dinara jer su autistične osobe bile predmet podsmeha pred višemilionskim auditorijumom. Tužbu protiv Vukelićeve podnela je Beograđanka Sofija Đukić, majka sedmogodišnje Anje, jer je pevačica u februaru prošle godine u rijaliti šou, prilikom svađe s Majom Nikolić, izložila sprdnji autistične osobe. U tužbi se navode sporne izjave koje je Vukelićeva izgovorila u spornom rijalitiju.

Vredi za troje dece


I dok je ranije bila nezainteresovana za okolinu, Anja je uz tretmane danas drugo dete. Priča koncizne rečenice, radi na kompjuteru, a najviše voli da sluša Mocarta.


"Često u šali kažem da Anja vredi za troje dece. Borba za njen normalan život je velika, ali to su naši mali anđeli, srećni smo što ih imamo. Autistična osoba vas nikad neće slagati, voli vas do kraja, da vam se zapali kuća, odmah će vas spasti", kaže Sofija Đukić.

- Ako si autističan kao neki ovde, koji jednodimenzionalno gledaju i koji imaju obraz kao đon i koji ne vide tuđi podsmeh i koji ne vide tuđu srpdnju i koji ne vide tuđu zaj..*anciju, onda je tebi lakše da živiš jer si autističan, ali to je život zvani iluzija... Bitno je da se govori o jednoj totalno neuravnoteženoj osobi. Kada se uzme u obzir taj moment da čovek ne mora da bude mnogo inteligentan ni mnogo senzualan da pogleda i da shvati munjevito da tu ne postoji nikakva estetska inteligencija, raskorak između stila oblačenja, između onog što se naziva harmonija. Ne mora biti u harmoniji sam sa sobom govori da je u pitanju jednodimenzionalna osoba. Ako je neko jednodimenzionalan, to znači da je autističan. Ako je autističan, to znači da mu ne rade nikakva čula, on jednostavno ne vidi, ne razume, ne čuje, ne zna... - rekla je Vendi, pa zaključila:

- Ona ima ludački sjaj u očima. Totalno je neuravnotežena osoba. Ne poseduje estetsku inteligenciju. Kod nje je prisutna disharmonija, disfunkcija... Ona je autistična osoba.
 

Sofija Đukić kaže da je presavila tabak zbog drskog ponašanja Vukelićeve, koja ih je udarila u njihovu najbolniju tačku.

- Naša deca nisu nikakva čudovišta. Oni su zdravi, pametni, sposobni. Jesu malo drugačiji, pa šta ako jesu? Nisu bolesni, njima ne trebaju operacije, lekovi, već nadogradnja. Terminologiju autizma ne treba olako koristiti, jer ta oblast nije istražena ni od strane svetskih stručnjaka, pa ko je molim vas onda Vendi, koja ga koristi u svrhu vređanja osoba na jedan grozan, najodvratniji mogući način. Tužbom hoćemo da stanemo na put takvom ponašanju, a ukoliko dobijem spor, želimo da se honorar od 6.000 evra, koliko je Vendi dobila u šou programu, uplati nekom dnevnom boravku u kojem borave autistična deca - kaže za "Alo!" Sofija Đukić, uz napomenu da autizam, po stavu svetske zdravstvene organizacije, nije bolest, već stanje u kojem sa osobama treba raditi na njihovom osposobljavanju za život. Đukići su autizam kod ćerke primetili kada je napunila godinu dana, a godinama s njom rade stručnjaci.

Vendi: Nikog nisam uvredila


Vendi je u odgovoru na tužbu negirala da je povredila osobe sa autizmom. Tvrdi da je njena izjava istrgnuta iz konteksta, dok je zahtevala da se skrene pažnja pevaču Milošu Bojaniću da bude ravnopravan sa ostalim učesnicima rijalitija.
 

"Celo pominjanje autističnosti imalo je figurativno značenje bez ikakve namere da uvredi lica obolela od autizma. Čak da je sve neistinito, nikako ne može biti uvredljivo", napisala je Vendi i istakla da nije mogla da povredi ugled Sofijine ćerke jer je na ekranu "pisalo da je program zabranjen za decu mlađu od 18 godina".
 

Naglašavajući da se "žalio samo jedan gledalac", Vukelićeva tvrdi da majka devojčice "nije pružila nijedan dokaz da je pretrpela bol", te je savetuje "da ne dopusti sebi da bude slaba na pominjanje reči autizam". Vukelićeva traži da se odbaci tužba, te da bi dosuđivanje tog iznosa imalo lukrativni cilj.

- Anja ide u redovan vrtić, piše, crta, priča, a planiramo da je upišemo u redovnu školu. Pošto naša država ne omogućava česte tretmane rada sa stručnjacima, ćerku vodimo u privatni centar kojem mesečno, zahvaljujući donacijama, plaćamo 600 evra. Prodali smo kuću da bi joj to plaćali - ističe Sofija, koja osim Anje, ima ćerke od 20 i pet godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online