Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 20.11.2012.
06:24
D. Đorđević - Vesti A

Bela kuga kosi i Srbe i Albance

U Pčinjskom okrugu u 10 godina broj stanovnika se smanji za 8.000, znači svake godine 800 ljudi manje. Slavomir Kostić, geograf iz Vranja, već godinama prati demografska kretanja na ovom području i tvrdi da je u većini opština na jugu broj umrlih je dvostruko veći od broja rođenih.

Bebe sve ređa pojava u Srbiji
 

- U poslednjih 10 godina iz Vranja, Vladičinog Hana, Bujanovca, Surdulice, Preševa, Bosilegrada i Trgovišta iselilo se više od 4.000 stanovnika, a sa geografske karte od poslednjeg popisa nestalo je još desetak sela - kaže Kostić.


Interesantna su neka njegova demografskih zapažanja. Recimo, Kostić tvrdi da u Bujanovcu ima više srpskog stanovništva, nego albanskog, ali taj podatak nije poznat, pa ova varošica slovi za većinski albansku sredinu.

Slavomir Kostić

- Prirodni priraštaj u Preševu i Bujanovcu i dalje je među najvišima u Srbiji, ali i Vranje je u plusu zahvaljujući, pre svega, albanskim porodiljama. Tako se u Vranju godišnje rodi između 2.200 i 2.500 beba. Iz vranjske opštine je trećina, druga trećina su deca iz Kosovskog Pomoravlja, a ostala su iz Preševa i Bujanovca.


Preševo je sve do 1987. godine imalo svoje porodilište gde su dolazile porodilje iz albanskih sredina sa juga Srbije. Jedan od projekata Ministarstva zdravlja i Koordinacionog tela je da ono ponovo proradi. Time bi bile otklonjene razne sumnje i malverzacije oko toga gde se sve rađaju albanska deca - ističe Kostić.

Za izbore spremni

- Svaki put oko izbora krene priča kako čuveni Veliki Trnovac ima 10.000 stanovnika. Prava je istina da ih je 6.000, a da samo 4.000 ima biračko pravo. Doduše, oni su disciplinovani, pa svi izađu na izbore kad im je u interesu. Zahvaljujući baš njihovim glasovima Albanci imaju prevagu u Bujanovcu - tvrdi Kostić.

Zašto je mesto rođenja Albanaca veoma bitno za Srbiju, Kostić objašnjava na primeru iz 2009. godine.


- U martu 2009. godine vranjska policija podnela je krivične prijave protiv Bajrama Hasanija, direktora Doma zdravlja u Bujanovcu, i još tri lekara ove zdravstvene ustanove, zbog sumnje da su od 2005. do 2009. godine izdavali potvrde albanskim porodiljama iz Bujanovca i okoline da su se porodile u svojim kućama, iako su porođaji obavljani na Kosovu. Tako je šesnaestoro dece upisano u matične knjige rođenih u Bujanovcu, što im omogućava primanje roditeljskog i dečjeg dodatka, kao i izdavanje ličnih dokumenata u Srbiji. Lekari su izjavili da su uvek tako upisivali novorođenčad, a Hasani nije procesuiran - kaže Kostić.


Nizak prirodni priraštaj glavni je razlog što je na jugu Srbije sve manje ljudi, ali ne i jedini. Jer, nestaju i albanska sela gde sa natalitetom nikad nije bilo problema. To je slučaj sa selima Đorđevac i Gare, kod Preševa, koja su do pre 10 godina bila puna ljudi. Sada tamo nema nikog.

U Vranju se rađaju i deca sa Kosova
 


- To su azilanti koje ovih dana vraćaju iz Belgije, Holandije i Nemačke. Osim toga, i Albanke su se emancipovale i rađaju sve manje dece - tvrdi Kostić.
- Albancima odgovara da Srbi misle da ih ima mnogo više nego što ih stvarno ima. A za to smo i sami krivi, jer se popis radi na reč. "Aha, u kući vas je 15", a niko ne proverava da li je to stvarno tako.

Utorak 20.11.2012. 07:22
U ovom delu Vojvodine na dvadesetak umrlih ljudi, rodi se troje-četvoro dece godišnje,
Utorak 20.11.2012. 07:49
Drzava je kriva, odnosno vlast, kako ona prethodna tako izgleda i ova sadasnja!
Utorak 20.11.2012. 09:51
Све што је рађено, рађено је на нашу штету. И ова власт наставља са таквом политиком. Уместо да се ојача српски живаљ на овим подручјима изградњом фабрика и инфраструктуре, држава поспешује исељавање. Знало се од увек да, ако су рубна насеља јака и држава јака и граница се чува. Ако нема становника у рубним подручјима, држава је слаба.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online