Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.11.2012.
10:03
B92 A

Ješić: Opštine u Srbiji pred bankrotom

Bivši gradonačelnik Inđije Goran Ješić ocenio je da je velika većina lokalnih samouprava u Srbiji "pred bankrotom i kolapsom".

Goran Ješić: Dinkić ukinuo opštinama takse i ostavio ih bez para
 

Prema Ješićevim rečima od 85 do 90 odsto lokalnih samouprava u Srbiji pred kolapsom i bankrotom, jer se centralna vlast pojavljuje kao nesolidan partner opštinama i gradovima, kao i zbog toga što se u samim lokalnim samoupravama nesavesno upravlja sistemom.

Na predavanje koje je održao u sklopu projekta "Mediji i lokalne samuprave", koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke Fondacije Braća Rokefeler, on je rekao da je problem i u velikom povećanju javne potrošnje u opštinama i gradovima.

Ješić, koji je vojvođanski sekretar za poljoprivredu i funkcioner Demokratske stranke, dodao je da je problem i činjenica da je država prenosila neke nadležnosti lokalnim samoupravama, ali bez izvora finansiranja tih nadležnosti.

"Novi Sad, ali i ogromna većina lokalnih samouprava, na pragu su toga da proglase bankrot, da pogase sve svoje servise i da od države zatraže pomoć za osnivanje novih i za konsolidovanje. Recimo, ne postoji nijedna opština koja je u stanju da samostalno izgradi 100 metara puta", ocenio je Ješić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija Srbije nedavno je prekršilo Ustav Srbije, jer je lokalnim samoupravama ukinulo takse kao izvorni prihod, zbog čega gotovo niko iz opština i gradova nije protestovao.

"Na taj način su uterali lokalne samouprave u još goru dubiozu", istakao je Ješić.

On je oštro kritikovao akte kojima se reguliše pitanje izbora na lokalu, i rekao da je ta regulativa veoma loša, pošto se lokalni izbori potcenjuju za račun izbora za više nivoe vlasti.

"Recimo, apsurdno je to što ne postoji mogućnost da građani, nakon izbora, sruše lokalnu vlast putem, na primer, referenduma, iako se referendumom potencijano može smeniti i predsednik Republike", rekao je on.

Dodao je da na proteklim lokalnim izborima, koji su održani u isto vreme kada i izbori za skupštine Srbije i Vojvodine, kao i za predsednika Republike, građani zapravo i nisu imali mogućnost da biraju predstavnike lokalne vlasti, već su nosioci lokalnih lista uglavnom bili lideri stranaka, pa su birači uglavnom glasali po automatizmu.

"To je bio nedemokratski proces, jer su lokalni izbori bili u zapećku. Takođe, nije bilo i nema direktnog izbora za gradonačelnika, građani na lokalu ne biraju svoje predstavnike po imenu i prezimenu", kazao je Ješić.

Prema njegovim rečima, treba obratiti pažnju na transferna sredstva koja lokalne samouprave dobijaju iz budžeta Srbije, jer je to jedan od načina da se favorizuju opštine koje su “podobne”, odnosno u kojima je na vlasti koalicija slična onoj koja je formirala Vladu Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online