Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Subota 17.11.2012.
07:45
Danas A

Vojvodina postaje "državni problem"?

Najnovije posete ambasadora moćnih zapadnih zemalja Vojvodini izraz su njihove zabrinutosti zbog mogućeg pogoršanja odnosa između Beograda i Novog Sada, do kojeg bi došlo zbog centralističkih tendencija republičkih vlasti i želje Pokrajine za što većom autonomijom, reklo je beogradskom Danasu više diplomatskih izvora.

Evropa "zabrinuta" za odnos republičke vlasti prema Vojvodini
 

U ambasadama u Beogradu se sa zabrinutošću gleda na pozive za gušenjem autonomne pokrajine, koji dolaze za sada samo od relativno marginalnih grupa, ali koji izazivaju podizanje tenzija u Vojvodini i preteće poruke s druge ekstremne strane o mogućoj secesiji. Naravno, diplomate još ne žele da o ovome govore zvanično, ali ukazuju da bi Vojvodina, ukoliko se ne uspostavi most razumevanja između Beograda i Novog Sada, mogla da postane "državni problem" Srbije.

Relaksiranju situacije svakako ne doprinosi to što vlast na nivoima Republike i Pokrajine drže međusobno suprotstavljene koalicije stranaka, SNS-SPS-URS s jedne strane i DS-SVM-LSV s druge. Na to kakvi su "šumovi" u komunikaciji dve strane ukazuje odluka Vlade Vojvodine da formira Koordinaciono telo za saradnju s Vladom Srbije, koje se u diplomatskim krugovima pomalo ironično naziva "Ministarstvom za Srbiju".

"Posete ambasadora bile političke prirode"

Jovan Komšić, politički analitičar iz Novog Sada, ocenjuje za Danas da su posete ambasadora bile u suštini političke prirode.

„Ambasadori svakako neće otvoreno reći domaćoj javnosti koji je bio cilj njihovih dolazaka. Međutim, to jeste bila simbolička poruka, koju bi vlasti Srbije trebalo da razumeju, posebno onaj njihov deo koji nije naklonjen autonomiji Vojvodine. Podsetiću da su Evropski parlament i izvestilac Jelko Kacin nedavno poručili da je Vojvodina najdragoceniji evropski standard Srbije. Kod onih snaga koje se protive autonomiji Vojvodine i članstvu Srbije u EU ne smeju nadvladati političke interpretacije odluke Ustavnog suda. Pred Vladom Srbije su ozbiljni operativni zadaci u odnosu na Vojvodinu, a na bazi evropske prakse. Vlasti treba da daju konkretne odgovore na otvorena životna pitanja - objašnjava Komšić.

Ambasadori Nemačke, SAD i Austrije posetili su u sredu i četvrtak Novi Sad, gde su se susreli sa predsednicima Vlade i Skupštine Vojvodine Bojanom Pajtićem i Ištvanom Pastorom i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem. Svi sastanci su bili iza zatvorenih vrata, a objavljena su štura saopštenja.

Samo je ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm, zahvaljujući domaćinima iz VIP fonda, nakratko bio na raspolaganju novinarima, ali nije želeo da govori o političkim temama. Kako je iz pokrajinske vlade saopšteno, ambasador Vilhelm je „pokazao poseban interes za aktuelnu političku situaciju u Vojvodini, posebno u svetlu odluka Ustavnog suda Srbije koje se odnose na položaj APV“.

„Nije moj posao da se mešam u ovo pitanje ni na koji način. Mi smo primili k znanju odluku USS i na Vladi Srbije je da u koordinaciji s Vladom Vojvodine reši to pitanje. Prema onome što sam čuo od Ištvana Pastora, u Vojvodini brojne nacionalne zajednice žive u miru, u zvaničnoj upotrebi je šest jezika i oni se koriste u parlamentu, školama i na univerzitetu. Nemamo razloga da se žalimo. Ovde sam video modele koji bi mogli biti primer drugim regijama i zemljama u Evropi“, kazao je Vilhelm novinarima u Novom Sadu.

POVEZANE VESTI

Subota 17.11.2012. 09:10
Prema onome što sam čuo od Ištvana Pastora, u Vojvodini brojne nacionalne zajednice žive u miru, u zvaničnoj upotrebi je šest jezika i oni se koriste u parlamentu, školama i na univerzitetu. Nemamo razloga da se žalimo. Ovde sam video modele koji bi mogli biti primer drugim regijama i zemljama u Evropi“, kazao je Vilhelm novinarima u Novom Sadu. Ali ipak hoće da se mešaju jer im je stalo samo do toga da rasparčaju Srbiju onako kako oni žele.
Subota 17.11.2012. 08:57
Upravo zbog toga ćemo je i ukinuti.
Subota 17.11.2012. 09:12
srbija koja se jos nije odvojila od jugoslavije i njenih nacionalnih kadrova pridoslih po titoistickom nacionalnom kljucu, je u ovako neuredjenoj drzavi lak plen neprijateljskih interesa. treba primeteti da je srbija prostor koji bar do sada niko nije branio,a separatizmi samo nicali i jacali.sto je srbija slabija separatizmi su jaci.posebno poglavlje u propasti srbije je deljenje drzavljanstva ,pa se dogadja da je neki dinko gluhonjic tek pristigao iz tudje drzave na celu novinara vojvodine,borac za autonomiju do.... srbija je jedina drzava gde strani drzavljani ,steceni,sa ne zna se kakvim drzavljanstvom mogu biti sve,pa cak i boriti se za nestanak zemlje domacina.umesto da se isprate do..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online