Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.11.2012.
01:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Milioni za prodaju magle

Kompjuterski pismena srpska dijaspora iz celog sveta ubuduće će preko interaktivnog portala Srbijaonlajn i kamera postavljenih u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda, moći direktno da razgovara i da se vidi sa svojim rođacima ili prijateljima u srpskoj prestonici, najavio je Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, na poslednjoj sednici istoimenog Odbora u Skupštini Srbije.

Nove mogućnosti komunikacije: Aleksandar Vlajković
 

Ova vest, međutim, nije s oduševljenjem dočekana među sunarodnicima u inostranstvu.

Oni se, u međusobnoj internet prepisci u koju su i "Vesti" imale uvid, ironično pitaju "da li će Kancelarija za dijasporu organizovano da im u Knez Mihailovu dovodi ostarele roditelje i rodbinu iz svih sela i gradova Srbije, kako bi mogli da se gledaju i razgovaraju, ili je ta privilegija rezervisana samo za Beograđane"?


- Šta oni misle o nama? Zar neprekidno u Srbiji treba da sledimo Domanovićeve "slepe" vođe? Žalosno je što, ako je ovo tačno, osobe koje sede u recikliranom Ministarstvu za dijasporu u Beogradu, razgovaraju o video-četovanju iz Knez Mihailove, u šta treba uložiti deo budžeta države koji pune osiromašeni i polugladni građani Srbije. Nama nije potrebno ćaskanje preko kamere već razumevanje i pomoć pri rešavanju konkretnih problema. Bojim se da će se doći do produbljivanja lošeg odnosa dijaspore, komentarisala je Ana Milošević, delegat iz zemalja Beneluksa u Skupštini dijaspore i Srba u regionu.

Ana Milošević

Budući da je budžet Kancelarije za 2013. isti kao što je bio 2012. za Ministarstvo dijaspore - oko tri miliona evra, u rasejanju se pitaju zašto je onda uopšte gašeno ministarstvo? I ko kome prodaje maglu? Finansije, komentarišu dijasporci u pomenutoj prepisci, nisu smanjene, zaposleni su i dalje u istom broju, tako da priča o štednji u Vladi Srbije i racionalizaciji državne administracije ne pije vodu.


Skupštinski Odbor za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je razmotrio predloženi budžet za 2013. godinu namenjen Kancelariji, uz konstataciju da su predviđena sredstva od 334.453.000 dinara (oko tri miliona evra) ista kao za tekuću godinu. Direktorka Kancelarije Slavka Drašković, koja je prisustvovala sednici Odbora, rekla je da bi sredstva namenjena za dijasporu trebalo da budu značajno veća, jer bi time i saradnja sa Srbima u svetu bila kvalitetnija.
 

Za zakup satelita 1,7 miliona evra

Aleksandar Čotrić, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu, pojasnio je za "Vesti" da je iz predviđenog budžeta za zakup satelita preko kojeg se emituje program RTS-a u Evropi, Americi i Australiji, planirano oko 1,7 miliona evra.
Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije za dijasporu, rekao je da je taj novac do sada išao RTS-u. On je predočio nove mogućnosti internet komunikacije i informisanja dijaspore koja bi sa svojih kućnih kompjutera preko budućeg internet portala Srbijaonlajn mogla besplatno da prati i TV programe lokalnih TV stanica u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online