Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.11.2012.
13:13
D. N. Petrović - Vesti A

"Uzalud mu kletve, Cerić je prošlost"

Tek što je stigao sa hadžiluka u Meki i Medini, reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić našao se na udaru odlazećeg reisa Islamske zajednice BiH dr Mustafe Cerića koji je u Sarajevu objavio fetvu kojom Zilkića optužuje za razdor među muslimanima, lažno predstavljanje, zloupotrebu i brukanje vere....

Adem Zilkić, reis Islamske zajednice Srbije
 

Da li ste očekivali da će vas Cerić, nekoliko dana pred odlazak sa čela IZ BiH, tako žestoko napasti?
- Ništa tu nema ni novog, ni čudnog. Cerić se već pet godina, koliko postoje IZ Srbije i Mešihat Sandžaka, direktno i na najgrublji način meša u unutrašnje stvari IZ Srbije i ovakvim izjavama, koje nisu vredne ozbiljnijeg komentara i odgovora, direktno doprinosi verskim, političkim i nacionalnim podelama u Sandžaku. Njegova fetva je kruna ili tačka jednog kontinuiranog i zlog odnosa koji Cerić već dugo ima prema Islamskoj zajednici Srbije.
 

I Zukorlić je dobrodošao

Da li ste, posle svega što su Cerić i Zukorlić rekli o vama, spremni da sa Zukorlićem razgovarate?
- Spreman sam. I sa Zukorlićem i sa bilo kojim čelnikom islamske zajednice koju on vodi. Odlučni smo da idemo do kraja samo da bi došlo do pomirenja i ujedinjenja.
Može li neko da posreduje u vašem pomirenju?
- Svako dobronameran, ko za to ima kapacitet, dobro je došao. Bilo je i ranije pokušaja posredovanja, dobronamernih, ali i onih koji to nisu bili. Svaka neutralna, pametna i nova ideja koja bi vodila razrešenju čvora mnogo bi nam značila.

Šta je Cerić želeo fetvom, da li će ona imati neke posledice po vas i po Rijaset Islamske zajednice Srbije?
- Verovatno je želeo da sačuva svoju tekovinu u Sandžaku koja se urušava i koja ide u sunovrat, ali ništa mu ne vredi. Taj njegov projekat ide u prošlost i nikakve fetve i kletve mu neće pomoći. Nikakvih posledica neće biti. Ja sam poglavar muslimana u Srbiji, a ne samo dela Bošnjaka, tri četvrtine muslimana sledbenici su Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

Novi reis Islamske zajednice BiH je Husein Kavazović, da li se nadate novim vetrovima iz Sarajeva?
- Očekujem i priželjkujem da Kavazović potpuno napravi zaokret u politici IZ BiH prema IZ Srbije. Očekujem da uspostavimo odnose koji će doprineti međusobnom razumevanju vernika IZ BiH i IZ Srbije uklanjanje svih barijera i animoziteta koji su zahvaljujući Ceriću nastali poslednjih godina. Očekujem da dobri odnosi između dve islamske zajednice budu podsticaj dobrim državnim odnosima između Srbije i BiH, a samim tim i doprinosa stabilizaciji prilika u regionu.

Ponovo ste pozvali na pomirenje i ujedinjenje muslimana u Srbiji?

- Održali smo zasedanje Sabora u Beogradu. Analizirajući stanje u obe islamske zajednice koje deluju u Srbiji došli smo do zaključka da je zaista trenutak da uputimo javni poziv braći iz suprotnog tabora na najdirektnije razgovore. Pozvali smo ih da sednemo za sto bez ikakvih uslovljavanja, da analiziramo sve probleme i da polako od onih manjih idemo ka većim i da na taj način dođe do ujedinjenja islamske zajednice.


I do sada je bilo sličnih apela, ali bez rezultata?
- Još nemamo ni odgovora, ni reakcija. Mi se ipak nadamo da će stvari krenuti na bolje. Da naš poziv nije fraza ili izgovor govori i činjenica da smo u Mešihatu IZ Sandžaka odlučili da formiramo i ekipu koja će voditi razgovore kao i standarde po kojima će se odvijati, ukoliko druga strana na njih pristane.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online