Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.11.2012.
22:46
Radio KiM, RTS A

"Srbija neće ugasiti institucije na severu Kosova"

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, niti će gasiti svoje institucije na severu Kosova, bio je kategoričan predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović tokom susreta sa izvestiocem Saveta Evrope za Kosovo Bjernom von Sidovom.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović

Stefanović je, kako se navodi u saopštenju parlamenta, naveo da će Beograd učiniti transparentnim finansiranje institucija na severu Kosova i pozvati institucije Evropske unije da izvrše kompletan uvid u njih.

Predsednik Skupštine je dodao da bi gašenje institucija zbog "nesposobnosti Prištine da ponudi osnovne uslove za život građanima severnog Kosova značilo i njihovo iseljavanje, što bi proizvelo kao posledicu etnički čistu teritoriju".

Pitanje crkve, državne i privatne svojine na Kosovu i Metohiji takođe predstavlja, pored konstantnog ugrožavanja bezbednosti Srba, značajan problem koji tek treba rešiti, rekao je Stefanović, dodajući da bi predstojeći pregovori trebalo da se odvijaju u miru bez pretnji po život i imovinu lokalnog srpskog stanovništva.

Stefanović je, ilustrujući trenutno stanje na Kosovu i Metohiji naveo da u Kosovskom pomoravlju 40.000 Srba već duže čeka na kosovske registarske tablice iako su ih uredno platili, ali ih za razliku od Albanaca nisu dobili.

Komentarišući indicije izvestioca Von Sidova o tome kako će izgledati novi izveštaj o Kosovu, Stefanović je skrenuo pažnju i na izveštaj Revizorskog suda Evropske

"Na Kosovu poštovati univerzalne standarde"

Premijer Srbije Ivica Dačić i izvestilac Sidov ukazali su na važnost da se na Kosovu primenjuju univerzalni standardi na polju ljudskih prava, bezbednosti i zaštite verskog i kulturnog nasleđa. Dačić je ponovio da Srbija želi da se sva sporna pitanja rešavaju dijalogom kao i da istraga o trgovini ljudskim organima bude
sprovedena do kraja, navodi se u saopštenu iz kabineta premijera. Premijer je takođe naglasio da je veoma važno što Savet Evrope zauzima statusno neutralan stav.

 

unije o Kosovu, posebno na one segmente izveštaja koji govore o realnom stanju na terenu, sugerišući da bi i oni trebalo da se nađu pred Savetom Evrope.

Zajednički je konstatovano da je Srbija partner u procesu Monitoringa standarda na Kosovu, a u okviru Saveta Evrope.

Bjern von Sidov je naveo da je svrha njegove posete Beogradu i susreta sa srpskim zvaničnicima da čuje njihovo mišljenje o aktuelnoj situaciji na Kosovu pred finalizaciju izveštaja koji će podneti Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u januaru sledeće godine.

Von Sidov je dodao da je u svom prethodnom izveštaju akcenat stavio na standarde koji bi trebalo da poboljšaju uslove života svih građana Kosova ne ulazeći u pitanje statusa.

POVEZANE VESTI

Petak 16.11.2012. 10:58
Ej takozvani politicari i patriote, lazna drzava stvorena u bsrcu Srbije je nasa zemlja, sveto Kosovo i Metohija. Oduzeto nam je silom, silom cemo ga povratiti! Ziveo Ratko Mladic!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online