Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.11.2012.
20:00
Smedia A

Nova telefonska prevara: Ne odgovarajte na propuštene pozive sa čudnih brojeva!

Srbijom hara nova telefonska prevara – poruke ili propušteni pozivi sa neobičnog broja. Ukoliko odgovorite, rizikujete da postanete deo lanca nasamarenih, a neće vas zaobići ni ekstremno visok telefonski račun!

Zamka - poruke ili propušteni pozivi sa neobičnog broja
 

Građani Srbije se poslednjih dana žale da im se bar jednom, nekima čak i nekoliko puta, na displeju telefona pojavio propušten poziv sa broja +881835212013. Neki kažu da im telefon čak nije ni zazvonio, dok drugi tvrde da poziv toliko kratko traje da ni ne stignu da se jave.

Prevara zvana "propušten poziv"

Poslednjih godina telefonske prevare su česta pojava u svetu, a sada su na udaru i mobilni korisnici u Srbiji. Prevara zvana "propušteni poziv" u većini slučajeva podrazumeva da će vam zazvoniti telefon, ali da će veza tako brzo biti prekinuta da nećete ni stići da se javite.

Ljudi često pozovu broj koji im je ostao na displeju da bi saznali ko ih je zvao. Međutim, tu nastaje problem. Naime, broj koji pozovete biva preusmeren na broj koji spada u kategoriju "premium poziva" i koji se naplaćuje po najskupljoj tarifi, a da o tome niste ni obavešteni... Sve dok vam ne stigne račun!

Takođe, može da se dogodi da vam se neko javi i kaže kako ste osvojili nekakvu nagradu, ali... Da biste preuzeli nagradu, morate da pozovete drugi broj! I taj novi broj koji bi trebalo da pozovete spada u kategoriju "premium poziva" - biće naplaćen po najskupljoj tarifi. "Nagrada" koju ste "osvojili" u većini slučajeva nije ništa drugo nego melodija za mobilni telefon i papreno visok račun kome se svakako niste nadali.

Lažne poruke

Takođe, može se dogoditi da sa čudnog broja dobijete i SMS. Ukoliko odgovorite, sledi neprijatno iznenađenje kada vam stigne telefonski račun. Poruke su najčešće vrlo prijateljske i nagone vas da na njih odgovarate. Ali, imajte na umu sledeće: onog trenutka kada krenete da razmenjujete poruke sa vlasnikom čudnog broja, vaš račun biće zadužen i za poslate i za primljene poruke!

Kako da izbegnete prevaru

Ukoliko vidite propušten poziv ili poruku sa čudnog i nepoznatog broja, ne odgovarajte. Jer, ako neko zaista želi da razgovara sa vama, pozvaće vas ponovo.

Obavezno prijavite pozive i poruke svom mobilnom operateru. Najzad, upozorite rodbinu i prijatelje da bi ste ih zaštitili od moguće prevare.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.11.2012. 20:25
+881 Global Mobile Satellite System Najskuplji moguci telefonski poziv .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online