Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 15.11.2012.
13:40
Blic A

Pomoćnik ministra pisao zakon koji amnestira njegovog sina

Pomoćnik ministra pravde Milisav Čogurić radio je na izradi Zakona o amnestiji, iako se njegov sin Andrija nalazi na izdržavanju zatvorske kazne za počinjeno krivično delo, saznaje ”Blic”. Prema odredbama novog propisa, pomoćnikov sin mogao bi da dobije umanjenje zatvorske kazne od 25 odsto.

Foto: Ilustracija

Sina pomoćnika ministra Andriju Čogurića, osudio je 2011. Viši sud u Beogradu na tri godine i šest meseci zatvora, za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.
 

Čogurić je odležao oko šest meseci, a s novim Zakonom o amnestiji on bi mogao da dobije šansu da iz zatvora izađe skoro godinu dana ranije od predviđene kazne. Andrija je osuđen na osnovu stava četiri krivičnog zakona, kojim se predviđa kazna zatvora od dve godine do 12 godina.  Mlađi Čogurić ima još jednu presudu koja nije pravosnažna i kojom je osuđen na četiri meseca zatvora za ugrožavanje sigurnosti.

Milisav Čogurić pomoćnik je ministra za normativne poslove i međunarodnu saradnju. Upravo taj sektor radi na izradi pravnih propisa. On je branio odredbe novog Zakona o amnestiji, a u medijima je objašnjavao da nema bojazni da će zakon osloboditi poznate kriminalce.

Ministarstvo: Obratite se sudu


"Blic" je uputio pitanja pres službi Ministarstva pravde:

 

 

Da li je Andrija, sin pomoćnika ministra Milisava Čogurića, trenutno na izdržavanju zatvorske kazne? Da li ima elemenata sukoba interesa u činjenici da je pomoćnik branio Zakon o amnestiji? Koliko će biti umanjena kazna Andriji Čoguriću?

 

 

U odgovorima iz Ministarstva se navodi da se za "informacije o konkretnim slučajevima" obratimo sudu ili Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ali i Agenciji za borbu protiv korupcije. Na pitanje koliko će biti umanjena kazna Čoguriću, iz Ministarstva kažu:


- Zakon o amnestiji stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", 17. novembra 2012. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ima rok od 24 sata za dostavljanje dokumentacije s imenima osuđenih koji podležu Zakonu o amnestiji nadležnim sudovima na postupanje.


- Nijedan od tih ljudi o kojima pišu neće biti oslobođen - navodio je Čogurić.
 

Međutim, juče nije bilo moguće dobiti odgovor od pomoćnika ministra koliko će biti umanjena kazna njegovom sinu. Kako je rečeno u kabinetu pomoćnika, Čogurić je na putu u inostranstvu.

Profesor Čedomir Čupić kaže da ne može da komentariše konkretan slučaj, ali da može da govori principijelno:
 

- U situacijama gde imamo ličnu vezu sam učesnik traži izuzeće. Izuzeće se pravi kada je reč o ličnoj zainteresovanosti. Oni koji su tim zakonom lično pogođeni na bilo koji način, pozitivan ili negativan, treba da se izuzmu jer zakon je opšti, a ovde može doći do uplitanja ličnog interesa - poručuje Čupić.

Četvrtak 15.11.2012. 13:50
Nikoliću nevalja ti poso , svak radi šta oće , kakav si ti to domaćin .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online