Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.11.2012.
01:04
D. Dekić - Vesti A

Javašluk u ambasadama!

Nerad, pad motivacije, otaljavanje posla. Ovim rečima je ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić okarakterisao rad srpskih diplomata u pismu upućenom ambasadama i konzulatima Srbije širom sveta. Ambasadorima je zamerio i nedovoljno promovisanje novih srpskih vlasti.

Konstatovan "potpun nerad" u predstavništvima Srbije u svetu: Ivan Mrkić
 

U pismu je, prema pisanju beogradskih medija, naveo i da se u celokupnoj diplomatskoj mreži vidi "pad motivacije i odsustvo inicijative, u trenutku kada se zemlja suočava sa spoljnim i unutrašnjim krupnim izazovima". Mrkić je kazao da se ispoljio nerad kao posledica izbora nove vlade i podsetio da je zadatak diplomatije svuda u svetu da, između ostalog, "afirmiše ključne nosioce vlasti" i da bude "svejedno koja politička formacija vodi zemlju".


U diplomatskoj mreži su, kaže "konstatovani pad produkcije, pad sveukupnih aktivnosti, rutinsko otaljavanje, krajnje ležeran pristup", čak i "potpuni nerad u većem broju DKP-a".
 

Pohvale Dačiću

Vesna Pešić ističe da diplomatija treba da pomogne državi.
- Evo, premijer Ivica Dačić radi sada neke korisne stvari i u tome mu treba pomoći - kazala je Pešićeva.

- To se ubuduće neće tolerisati - upozorio je ministar i najavio promene "na osnovu rezultata rada" koje će biti izvedene prema "poznatim kriterijumima".


On u pismu moli ambasadore i konzule da pravilno shvate poruku, koja je "iznuđena isključivo zapanjujuće slabim performansama pojedinih DKP-a".


Ova prepiska usledila je pošto je u javnost procurila informacija da će posle opoziva ambasadora u Moskvi i Parizu, narednih meseci biti promenjeno još tridesetak ambasadora. Glas za profesionalizaciju diplomatije daje bivši ambasador u Libiji Dušan Simeonović koji je ukazao da je dužnost i obaveza izabranog ambasadora da sledi politiku vlasti u svojoj zemlji.


- Ko se od diplomata sa tom politikom ne slaže treba da da otkaz - mišljenje je ovog diplomate aktivnog u Forumu za međunarodne odnose.
 

Profesionalizaciju u delo

Dušan Simeonović ukazuje da sve vlasti proklamuju profesionalizaciju, a niko je ne primenjuje.
- Sada se čuje da će se ići na to da Vlada Srbije napravi jednu vrstu protokola kojim bi obezbedila visoki procenat profesionalnih diplomata u našim misijama po svetu - otkriva on svoja saznanja.

Diplomatija, prema njegovim rečima, boluje od onih za koje je taj posao sinekura, posao, bez ikakve odgovornosti, rada ili aktivnosti.


- Za ambasadore su poslati uglavnom partijski kadrovi, oni koji su time nagrađeni ili istrošeni kadrovi koje treba skloniti negde. Tako je pre nekih šest-sedam godina od 15 ambasadora poslatih u afričke i zemlje Bliskog istoka bilo 13 političkih imenovanja - naveo je Simeonović koji se zalaže da svega pet do deset odsto ambasadora budu eksponenti vlasti.


Profesionalne diplomate grade karijeru i vode računa o rezultatima rada, dok kako objašnjava političke znaju da će u diplomatiji provesti jedan mandat, pa se i ne trude.
Dugogodišnja srpska političarka Vesna Pešić bila je ambasador u Meksiku, posle petooktobarskih promena vlasti. Ona smatra da Mrkić treba da izađe u javnost s ocenom rada diplomatije, a ne da se mediji bave nezvaničnim saznanjima o sadržini pisma ambasadorima.


- Ambasador je taj koji treba da promoviše državu u zemlji u kojoj je zastupa. Ja sam to i radila u vreme Đinđića koga sam poštovala i volela, a ako neko sada ne voli ovu vlast, nego bivšu Borisa Tadića možda mu je teško da radi taj posao - smatra Pešićeva.
 

Značajna uloga poznatih ličnosti

Pisac Dragan Velikić, bivši ambasador u Beču ističe razliku između političara i istaknutih kulturnih radnika u ovoj misiji.
- Kada zemlja šalje personu koja zna jezik države u koju odlazi, ima harizmu i tamo je poznata onda nema problem sa predstavljanjem, jer takva ličnost ima "prolaz" do vrha. Na primer od 40 ambasadora Srbije vraćenih u Beograd iz država koje su priznale Kosovo, uspeli smo samo jedan ambasador i ja da stignemo do njihovog šefa diplomatije i lično predamo protesnu notu Srbije - kaže Velikić.


Naprednjaci tražili smene

Svetlo na rad srpske diplomatske mreže prošlog meseca su bacili poslanici Skupštine Srbije, članovi Odbora za spoljnu politiku posle čega je Srpska napredna stranka zatražila od šefa države i Vlade hitne promene u tom sektoru i smenu onih s negativnim učinkom u radu.


Posle ukazivanja poslanika DS Borislava Stefanovića na sednici Odbora da su svega četvorica ambasadora imala neke rezultate, poslanik SNS Gojko Radić je istakao neophodnost brzih promena.


- Bio sam zaprepašćen tim podacima. Ako tvrdi da samo četiri ambasadora imaju pozitivne rezultate, dvojica koji sada idu u Španiju i Kazahstan, i dvojica kojima mandat traje, u Turskoj i Varšavi, šta da kaže SNS koji nije postavio nijednog ambasadora - naveo je Radić.


Stefanović se založio da odbor razmotri rezultate rada diplomata, jer kako je rekao građani imaju pravo da znaju šta ambasadori Srbije rade i na šta se troši novac. Diplomatski posao ne sme, kako je tada rekao da se shvata kao devizna apanaža.


Većina ambasadora Srbije u važnijim svetskim centrima je u četvrtoj godini mandata, pa će verovatno po tom osnovu uskoro biti zamenjeni. Neki poput predstavnika u Kini su na dužnosti već sedam godina. Njihovo službovanje bi moglo da se produži bez posebne procedure, ali do toga najverovatnije neće doći. Nezadovoljstvo kadriranjem početkom ove godine u vreme šefovanja Vuka Jeremića je izrazilo i tridesetdvoje zaposlenih u MSP koje su tada protestovale što se "pisci i istoričari šalju za ambasadore". Tada su ukazali i da je na čelu srpskih predstavništava više od polovine nekarijernih diplomata.

POVEZANE VESTI

Petak 16.11.2012. 04:41
Те пијавице не да не помажу него одмажу, боље да их нема. А сигурно има способних.
Petak 16.11.2012. 08:01
ne postoji diplomatija u svetu gde drzavljani drugih drzava sede na mestima ambaradora, konzula,osim srbije.svedoci smo bili da su neki zdusno pomagali srpskim novcem odvajanje svojih drzava. i naravno pitanje,na odgovor nije vazno odakle je,pa ako nije vvazno sto srbi iz srbije ne sede na mestima ambasadora,konzula u bilo kojoj bivsoj jugo drzavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online