Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 15.11.2012.
02:22
Večernje novosti A

”Neću uvesti Kosovo u Savet Evrope”

”Neću uvesti Kosovo u Savet Evrope”, tvrdi u intervjuu za ”Večernje novosti” izvestilac SE Bjern fon Sidov, nekadašnji ministar odbrane i trgovine i predsednik parlamenta Švedske, koji će od četvrtka boraviti u trodnevnoj poseti Beogradu, da bi sakupio potrebne informacije za svoj predstojeći izveštaj u januaru, posle kog će biti usvojena i rezolucija.

Bjern fon Sidov: Neće biti reči o statusu Kosova
 


- Želim da steknem uvid u to kako vlasti u Srbiji gledaju na pitanje standarda na Kosovu. Očekujem da će se razgovori fokusirati na srpskoj manjini, uključujući Srbe na severu Kosova i njihove odnose. Jer, standardi su u fokusu mog izveštaja - objasnio je Sidov cilj svog dolaska.


Tokom posete Beogradu neće biti reči o statusu Kosova?

- Neću razgovarati o tome. Moji sagovornici će možda pokrenuti različita pitanja oko statusa, ali to neće biti uneto u moj predstojeći izveštaj. Srbi sa Kosova imaju vezu sa administracijom u Srbiji. To je razlog zbog čega dolazim. A Srbija je i članica SE.


Može li politički dijalog između Beograda i Prištine uspeti?

- Gledam na nastavak dijaloga kao na istinsko poboljšanje. Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači su izjavili da će unaprediti pregovore.
 

Državni vrh na okupu

Sidov će se u četvrtak i petak u Beogradu sresti s premijerom Ivicom Dačićem, predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem, direktorom Kancelarije za KiM Aleksandrom Vulinom, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i drugim zvaničnicima.

Posetili ste Kosovo pre nekoliko dana. Kakvo ste stanje tamo zatekli?

- Demokratija i ljudska prava idu u dobrom pravcu, ali za to je potrebno vreme. Razgovarao sam s vlastima u Prištini o korupciji, kriminalu, vladavini prava, neefikasnosti sistema, položaju žena, nasilju u porodici. Mnogi koraci još moraju da se preduzmu.

Nije li vaš izveštaj samo izgovor da bi se prešlo na temu članstva Kosova u SE, kao što se priča po kuloarima u Strazburu?

- Odlučio sam da to pitanje izostavim iz svog izveštaja. Neću se baviti time, jer mislim da je najvažnije to što oko četiri miliona ljudi s Kosova treba da žive po evropskim standardima.


Baš toliko?

- Zavisi od toga šta se podrazumeva pod žiteljem, da li se računaju samo oni koji žive na Kosovu, ili i oni koji se nalaze u Nemačkoj ili Švajcarskoj. U svakom slučaju, svi su oni građani Kosova.


Kako će se, po vama, naći konačno rešenje za kosovski problem?

- Neću vam to reći. Moj ugao gledanja je demokratija za Kosovo i Kosovce, bez obzira na to da li su Albanci ili pripadnici manjina. A to mora da se poboljša.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.11.2012. 09:03
Svaki dan niki novi...život nam zagorčavaju ovi bjelosvjetski prevaranti. Svaki od njih daje za prave sebi da nam ponešto obeća, lažu nas, plaše, ucjenjuju i sve tako godinama! Katastrofa!
Četvrtak 15.11.2012. 09:53
Kad god sagovornik izgovori "srpska manjina na Kosmetu", treba sa njim momentalno prekinuti razgovor. Srbi ne mogu na svojoj zemlji da se zovu manjinom, cak da ih je stvarno samo 10%. A taj procenat nije nijedan popis potvrdio.
Četvrtak 15.11.2012. 10:15
Швеђани су од првог дана ЈУ проблема, преко свог вечитог представника Карла Билта све чинили да Срби буду оптужени а који, и данас ради против Србије, Не треба заборавити да је Шведска једина захтевала да се Србија искључи са светског првенства у фудбалу у Француској. Швеђани су сарађивали са нацистима у другом светском рату и били су земља азила за усташе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online