Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 14.11.2012.
14:37 >> 16:13h
Beta A

Nevidljivi naprednjaci: Kartice tu, njih nema

U skupštinskoj sali danas nije bilo pojedinih poslanika Srpske napredne stranke (SNS) čije kartice su bile u elektronskom sistemu koji je registrovao kao da su prisutni, a predsedavajuća sednici Vesna Kovač naložila je službama da izvade kartice svuda gde nema poslanika u sali.

Poslanci SNS-a ubacili kartice kao da su tu i otišli iz sale. A, ko glasa za njih?
 

Tokom rasprave o potvrđivanju nekoliko ugovora iz oblasti pravosuđa, poslanica Liberalno demokratske partije (LDP) Judita Popović ukazala je da u sali ne vidi poslanike vladajuće SNS a njihove kartice su u elektronskom sistemu i registruju nihovo prisustvo. To je izazvalo kraću polemiku poslanika LDP i SNS.

"Slušamo da SNS namerava da disciplinuje poslanike i parlament i uvede red. Ako insistirate na disciplini vodite računa da se vaši poslanici disciplinuju", kazala je Popovićeva.

Podsetimo, svojevremeno je zbog iste stvari izbila afera Bodrum kada je Skupština Srbije izabrala Kori Udovički za guvernera Narodne banke. Tada su odlučujući bili glasovi Nede Arnerić i još nekih članova DS-a, koji nisu bili u skupštinskoj sali već se glasalo njihovim karticama. Arnerićeva je tog dana bila na odmoru u turskom letovalištu Bodrum.

Ona je kazala da najave o disciplinovanju narušavaju integritet palamenta i predstavljaju elementarno nepoznavanje svrhe i smisla Skupštine kao i najave, kako je navela, o svođenjenju parlamenta na osmočasovno radno vreme.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić zahvalio je Juditi Popović na intervenciji, ali zamolio je da pogleda i na drugu stranu sale gde sedi opozicija i gde se dešava ista situacija. "Ja ne bih da delim ovu salu. Dosta je podela u Srbiji", poručio je Babić.

Poslanik LDP Bojan Đurić kazao je da je na mestu pored Babića ubačena kartica ali da nema tog poslanika. "Imaćete podatak koliko su vremena poslanici proveli u sali i izgledaće da imaju više vremena. Ako im je kartica, moraju da budu u sali", kazao je Đurić.

Zoran Babić, koji je i predsednik Administrativnog odbora, najavio je krajem oktobra da se razmišlja da se označi svako mesto u skupštinskoj sali imenom i prezimenom poslanika koji tu sedi. Babić je tada kazao da je razlog za to rešenje jer je skupštinska sala tokom sednica često poluprazna čak i kada se razmatraju važni, sistemski zakoni.

"Skupština je generator promena. Ne šaljemo dovoljno ubedljivu sliku ako je u sali nedovoljan broj poslanika. Označavanjem, građani koji prate skupštinski prenos moći će lakše da se informišu ko je od narodnih poslanika prisutan zbog plate, a ko da bi učestvovao u radu parlamenta, kreirao zakone i posvetio se u punom kapacitetu vršenju poslaničke funkcije", rekao je tada Babić.

Nema kazne za odsutne naprednjake

Predsednik skupštinskog Administrativnog odbora Zoran Babić rekao je da prema Poslovniku nema kazne za poslanike koji danas nisu bili u Sali, a ostavili su svoje kartice u elektronskoj jedinici.

"Danas nije bilo glasanja u parlamentu ni oko čega. Danas nijedan narodni poslanik po tom pitanju nije napravio prekršaj", objasnio je Babić koji je i zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS).

Prema njegovim rečima, da su kartice bile unutra, a poslanici van sale u vreme glasanja ili da je glasao neko umesto nekoga drugog, tu bi "u političkom smislu letele glave".

On je naveo da su poslanici SNS koji danas nisu bili u sali, a ostavili su kartice u tom trenutku bili na sednicama odbora.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.11.2012. 14:43
Da nisu u Bodrumu :)))))))
Sreda 14.11.2012. 15:34
na to ste (ne)dragi DOSmanlijci trebali da razmisljate poodavna , bili ste osioni , krsili svaki svaki zakon, ganjali ljude, vrsili politicki revanshizam, slali ih u zatvor sa pod sumnjivim optuzbama, maltretirali bivseg predsednika drzave, skinuli mu sve beneficije i posleli u hag gde ga je zapad ubio, i vi ste pomislili da cete biti nedoriljivi? klupko se odmotava do kraja , pa ce i akteri podruma da odgovaraju ... svi cete napipati bajbok ,ali prvo morate da osetite , kako je to kada neko krshi pravila na vasim ledjima da osetite kako to boli,a posle nema problema,daj boze i ove sadasnje da debelo plati za svaku najmanju gresku !pa cete se vi jednom poljiticari da se prizovete pameti
Sreda 14.11.2012. 19:11
Zasto da budu tu gde primaju ogromnu platu. Samo mi "ovce" (radnici) moramo da budemo na radnom mestu, a oni ce i tako da otimaju od nas kao i oni pre njih. Za mesto poslanika dolaze ogromne privilegije, kao za male predsednike, a obaveze NIKAKVE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online