Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.11.2012.
01:04
D. Dekić - Vesti A

Prljava igra protiv Srbije

Crni scenario Evropske unije o mogućem ukidanju teško stečenog bezviznog režima Srbiji i Makedoniji, a odskora i Bosni i Hercegovini, pretvorio se u pretnju zapadnom Balkanu, posle još jednog talasa "lažnih azilanata".

Lažni azilanti kao najveći problem: Evropa ponovo Balkanu preti vizama
 

U svetlu tih najava je dodatno komplikovanje situacije prvenstveno u Nemačkoj koja se i pored nedavnih ozbiljnih upozorenja balkanskim državama, prošlog meseca suočila s povećanjem zahteva za azil za čak 49 odsto u odnosu na septembar.


Izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević smatra da osim mera koje preduzima Srbija i EU mora da uradi nekoliko stvari kako bi se smanjio broj lažnih azilanata.
 

Da se aktivira Vlada Srbije

Vladimir Petronijević smatra da bi Vlada Srbije morala da bude aktivnija u borbi sa lažnim azilantima.
- Ta borba ne bi smela da se svede samo na ministarstvo policije. Poznato je da zahtev za azil uglavnom podnose pripadnici romske i albanske populacije koji su socijalno ugroženi. Zato bi u rešavanje morali da se uključe resori finansija i rada i socijalne politike s programima poboljšanja života tih manjinskih zajednica - kazao je Petronijević.

- Treba pojačati kontrolu na rubovima EU, odnosno spoljnim granicama. Na primer, Mađarska treba jače da kontroliše sve koji sa zapadnog Balkana ulaze u tu zemlju. Poznato je i da tražilac azila bira zemlju u koju ide i ne bira države poput Norveške i Švajcarske koje pitanje azila rešavaju za 48 sati, već državu poput Nemačke koja je i povećala apanažu za azilante - kaže Petronijević.


Da je Nemačka najveći problem govore saznanja "Vesti" iz izvora u srpskoj vlasti. Ustavni sud Nemačke nije, kako nam je rečeno, ukinuo odluku o povećanoj apanaži za azilante, koja je "poziv na mala vrata" ne samo siromašnim građanima Srbije i zapadnog Balkana, već i zemljama Bliskog istoka poput Sirije.


Ipak, činjenica je da je broj tražilaca azila sa zapadnog Balkana za čak 75 odsto porastao u odnosu na prošlu godinu. Ovaj podatak o zloupotrebi bezviznog režima iznela je evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom.


- To je mnogo i vreme je da se države ovog regiona ozbiljno pozabave nastalim problemom kako ne bi u opasnost dovele bezvizni režim. Mnogo se može učiniti na koordinaciji na nacionalnom nivou da se izbegnu zloupotrebe - kazale je Malstrom i poručila da se dugoročno treba baviti situacijom u kojoj se nalaze Romi u tom delu Balkana.
 

Jača kontrola

Načelnik Pogranične policije MUP Srbije general Nenad Banović je rekao da je srpska policija uvela jaču kontrolu putnika na graničnim prelazima.
- Sada treba malo vremena da prođe da bi se videli rezultati naših mera - kazao je kratko Banović.

Novo u nizu upozorenje Nemačke dolazi posle sastanka u Tirani na kojem su se ministri pravde i unutrašnjih poslova država zapadnog Balkana obavezali zajedničkom deklaracijom da pojačaju napore na zaustavljanju zloupotrebe azila.


Glasove iz EU treba, prema rečima Petronijevića, shvatiti ozbiljno jer bi se izmenom regulative koja se očekuje uveo pravni mehanizam suspenzije bezviznog režima. To bi onda, kako objašnjava, za Srbiju i ostale pomenute države bila konstantna pretnja ponovnog uvođenja viza za šengen prostor.


- Ovakav potez iz Brisela ne bi bio dobar za proces evropskih integracija Srbije jer bi dodatno umanjio entuzijazam naših građana za Srbiju i povećao evroskepticizam mladih. Zato bi EU to morala da ima u vidu, pre nego što donese odluku koja je prema mom mišljenju u stvari politička - rekao je Petronijević.


S druge strane, bivši ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić ukazuje na koincidenciju pretnji suspenzijom viznog režima i pregovora o Kosovu.


- Ćorskokak u pregovorima ili razgovori bez rezultata ovu opasnost po Srbiju bi mogli učiniti realnijom - ocenio je Simić, koji ukazuje da se istovremeno s problemom lažnih azilanata neke od članica Unije zalažu za određivanje datuma za početak pregovora Srbije sa EU.
 

Dačić u Berlinu

Premijer Srbije Ivica Dačić juče popodne je otputovao za Berlin na Dan istočnoevropske privrede gde će govoriti o ekonomskoj politici Vlade Srbije i nastojanjima da se konsoliduje finansijski sektor i unapredi privreda zemlje. Prema saznanjima "Vesti" iz izvora u Vladi Srbije, premijer će boravak u Nemačkoj iskoristiti i za nezvanične razgovore o problemu "lažnih azilanata".

Bosni poslednja opomena

Poslednju opomenu dobila je od Evropske komisije i Bosna i Hercegovina na sastanku sa šefovima monitoring timova za praćenje bezviznog režima zemalja zapadnog Balkana.


Šef BiH monitoring tima Bakir Dautbašić kaže da u ovom momentu BiH nije zahvaćena negativnim kontekstom kao Srbija i Makedonija i dodaje da je traženo da se BiH jasno obaveže kako bi ispoštovala zadatke koje traži zvanični Brisel.
 

Podaci iz Nemačke

Prema podacima nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, u oktobru je u ovoj zemlji 630 državljana BiH zatražilo azil, dok su iz Srbije i Makedonije bila čak 2.673, odnosno 1.350 zahteva.
Iz sve tri navedene zemlje broj zahteva za azil u Nemačkoj je u odnosu na prethodni mesec udvostručen, odnosno utrostručen.

- Uz smanjenje broja lažnih azilanata, BiH je dužna da poštuje ranije obaveze koje se odnose na početak rada servera za razmenu podataka policijskih agencija, zatvaranje prelaza koji su eventualno podobni za ilegalne prelaske između BiH i Crne Gore, potpunu operativnost Agencije za borbu protiv korupcije i usvajanje pravilnika o upravi i organizaciji Granične policije BiH - naveo je Dautbašić i dodao da Evropskoj komisiji mora svakog meseca da se šalje obavještenje o postignutim rezultatima.


On je ocenio da će mere EU zavisiti od dinamike ispunjavanja obaveze zemalja zapadnog Balkana.


- Građani moraju shvatiti da na ovaj način sami sebi čine medvjeđu uslugu, a država tako dolazi u velike probleme - poručio je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.11.2012. 02:58
to je ta kvazi demokratija demokratija !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online