Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.02.2010.
12:00
I. Petrović - Vesti A

Za nas će glasati milion i po Srba

Pokret veterana pokušaće da objedini oko 1,5 miliona građana Srbije koji su na direktan ili indirektan način vezani za učesnike ratova na prostoru bivše SFRJ, što je značajno biračko telo koje je socijalno ugroženo, kaže u razgovoru za "Vesti" Saša Dujović, lider "Pokreta veterana", nove stranke koja je nedavno i zvanično registrovana.

- Naše ime možda asocira samo na ratne veterane, ali naše ideje su pre svega socijalna pravda i zaštita građana koji imaju probleme. Smatramo da socijalno ugroženo stanovništvo, a nažalost njih je sve više, trebalo bi da dobije novu političku ponudu u borbi za svoja prava.


Koja je vaša primarna ciljna grupa?
- Ciljna grupa je boračko-invalidska populacija, koja okuplja oko 450.000 učesnika ratova, ali i još oko milion građana Srbije koji su direktno ili indirektno, kroz porodične odnose, vezani za veterane.

Reč je o ozbiljnoj biračkoj grupi od 1,5 miliona ljudi, koji su do sada uglavnom bili nacionalno-patriotski opredeljeni. Uspeli smo da animiramo oko 30.000 ratnih veterana da nam se priključe i još toliko članova njihovih porodica, tako da sada brojimo oko 70.000 pristalica Pokreta.

Dva puta ranjavan


Saša Dujović je rođen 19. avgusta 1966. godine u Beogradu, gde se školovao i gde trenutno živi. Učesnik je odbrane srpskog naroda na prostorima bivše SFRJ, pri čemu je dva puta ranjavan, zbog čega je ostao ratni vojni invalid četvrte grupe. Narodni je poslanik Pokreta veterana u Skupštini Srbije. Oženjen je suprugom Biljanom, i otac četvoro dece, Sanje, Sandre, Jelene i Momčila.


Koji delovi Srbije su vaša glavna uporišta?
- Trenutno je najagilniji Beograd, međutim, naše najjače uporište je Južnobanatski okrug, Pančevo, Kovin, Alibunar, ali smo izuzetno jaki i u Topličkom okrugu u Vlasotincu, kao i u Podunavskom okrugu u Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani.


Kako ćete se izboriti sa vrlo jakom konkurencijom u SNS i DSS koje "gađaju" istu ciljnu grupu?

- Mi ćemo građanima ponuditi nešto novo, a tu pre svega mislim na nove ljude koji su dokazani nacionalno opredeljeni građani. Svi ostali se samo deklarativno zalažu za zastupanje nacionalnih interesa, a vreme za prave patriote tek dolazi.

Treba nam rezolucija o ratnim zločinima

 

Kako ćete glasati i rezoluciji o Srebrenici?
- Sigurno neću glasati za onu rezoluciju u kojoj bude pisalo genocid, jer Srbi nikakav genocid nigde nisu počinili.

 

Najbolje bi bilo da se donese samo jedna rezolucija koja bi osudila sve ratne zločine, ne apostrofirajući posebno ni srpske ni muslimanske ni hrvatske.

 

U svakom slučaju, mislim da je dobro da se srpski parlament o tome izjasni, ali treba da vodimo računa kako ćemo to da uradimo. Pristalica sam suđenja svakom Srbinu za ratni zločin ako je to dokumentovano, ali u zemlji, a ne u Hagu.

Dokazali da volimo ovu zemlju, jer smo je branili. Međutim, mi u politici ne vidimo svoje protivnike, već neistomišljenike. Naša politička orijentacija je centar sa blagim naklanjanjem na desno, ali podržavamo i leve opcije socijalne pravde.


Da li vam prilaze članovi drugih partija?
- U Kovinu je, recimo, gotovo 80 odsto opštinskog odbora DSS-a na čelu sa potpredsednikom prešlo kod nas.

U pregovorima smo sa nekoliko malih političkih stranaka koje nisu uspele da se preregistruju i koje su zainteresovane da nam se priključe, kao što su Komunistička partija Sandžaka i Narodna seljačka stranka.


Budući da ste za poslanika u izabrani na listi SPS-PUPS-JS, koliko ste nezavisni prilikom glasanja u parlamentu?
- U potpunosti. Tako sam ja prilikom glasanja o Zakonu o informisanju bio za, kao i PUPS, dok socijalisti nisu glasali, a Palma je čak bio protiv.


Gde vidite Pokret veterana u budućnosti?
- Do kraja ovog mandata, a i ubuduće nadamo se dobroj saradnji sa socijalistima. To naravno ne isključuje mogućnost saradnje i sa drugim političkim strankama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online