Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 12.11.2012.
06:48
Danas A

Nemiri na Kosovu u decembru?

Sredinom decembra na severu Kosova i Metohije, na Jarinju, počeće realizacija pilot projekta o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, najavljuje u izjavi za Danas direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, dok Srbi sa severa poručuju da će se svim demokratskim sredstvima boriti protiv primene briselskih sporazuma, te da će umesto zvaničnih prelaza koristiti “alternativne pravce“.

Na administrativnim prelazima poreznici, a ne carinici: Aleksandar Vulin
 

Time se javlja opasnost da na kosovskom severu ponovo dođe i do nemira i do opstrukcije dogovora koje su postigli Beograd i Priština uz posredovanje Evropske unije.


Srbija će insistirati, naglašava Aleksandar Vulin, da na administrativnim prelazima Euleks, kao garant statusne neutralnosti, ima izvršnu funkciju i da tamo “ne budu carinici, već poreznici“.


“Neće biti postavljeni carinici već poreznici, jer carinici su na granici, a poreznici na administrativnoj liniji, dok će Misija EU predstavljati garant statusne neutralnosti. Najveća pretnja po sporazum o IBM odnosi se na mogućnost uskraćivanja mandata Euleksu. Za nas bi bila nepremostiva prepreka kada Euleksu ne bi bio produžen mandat na Kosovu“, ukazuje Vulin.
 

Oficiri za vezu

Aleksandar Vulin u izjavi za Danas ističe da “predviđeni oficiri za vezu neće imati diplomatski status“.

“Reč je o tehničkim licima čiji zadatak će se svoditi na obezbeđivanje komunikacije između dva pregovaračka tima u vezi s dogovorima koji budu postignuti, odnosno biće zaduženi za operativnu i tehničku saradnju bez ikakvih prejudiciranja. Njihovo sedište će biti u Briselu ili će raditi u sastavu misija EU. Zalažemo se da to bude ostvareno što pre, jer hoćemo da problemi budu rešavani bez odlaganja“, kaže Vulin.

Na pitanje Danasa kako komentariše izjavu bivšeg ministra za KiM Gorana Bogdanovića da je “iluzorno očekivati da će samo Euleks biti prisutan na prelazima“, Vulin navodi da “Bogdanović odlično zna šta je prethodna vlada potpisala, a mi sigurno nećemo da pravimo granicu“.


Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, ponavlja da Srbi ne žele, kako kaže, albanske institucije.


“To praktično znači da ne želimo ni da na administrativnim prelazima imamo kosovske carinike i kosovske policajce, jer bi ti prelazi onda predstavljali granicu unutar države Srbije, što je protivustavno. Već sada mogu da kažem da će na severu KiM biti dosta otpora primeni dogovora koje je postigao Borislav Stefanović, odnosno Boris Tadić, s kosovskom stranom“, kaže Ivanović.


Na pitanje šta Srbi sa severa KiM mogu da urade, predsednik SNV odgovara da će oni najpre “svim demokratskim sredstvima učiniti da administrativni prelazi postanu nefunkcionalni“, a da se za kretanje i promet robe koriste takozvani alternativni prelazi, kao i da “ima dosta prostora za ostvarenje naših legitimnih prava“, kaže Ivanović.

Ubila nas sopstvena država

Marko Jakšić, poslanik Demokratske stranke Srbije sa severa Kosova, u pokretanju pilot-projekata na administrativnim prelazima ne vidi ništa dobro za Srbe.


“Sopstvena država nam je zabola nož u leđa. Krenuli su da prave granicu između centralne Srbije i KiM, a da se ne bismo bunili, dogovorili su se sa Euleksom i Prištinom da je bolje da srpska Žandarmerija hapsi naše sinove, da se gnev ne bi izlivao na EU i Kfor“, kaže Jakšić za Danas, ocenjujući da nova vlast nastavlja politiku stare, da je “sve isto, samo Borisa nema“.


Jakšić kaže i da se predstavnici Srpske napredne stranke, konkretno direktor Kancelarije za KiM Vulin, opravdavaju međunarodnim obavezama Srbije.


“Obaveze možda jesu, ali jedne političke stranke. Jasno je da je SNS između Kosova i Evropske unije odabrala EU i da je de fakto priznala Kosovo kao posebnu državu. Istina je surova, ali je takva“, tvrdi Jakšić i napominje da će mogućnost delovanja Srba biti smanjena, jer će alternativne puteve “svim raspoloživim snagama“ čuvati Kfor.


Bojan Jakovljević, predsednik Okružnog odbora SNS za sever KiM, kaže za Danas da “ne raspolaže dovoljnim i kvalitetnim informacijama“ o sporazumu o IBM. Napominje da postoje i kontradiktorne informacije o tome na kojim prelazima će biti pokrenuti pilot-projekti, ali dodaje da ono što je čuo iz medija ohrabruje.


“Ukoliko je sve što je napisano u vezi sa IBM tačno, onda je taj sporazum za Srbe prihvatljiv“, objašnjava Jakovljević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.11.2012. 07:04
Ovo je ono sto Vucic pokusava da sakrije od javnosti , lansiranjem afera o prisluskivanju .
Ponedeljak 12.11.2012. 08:40
Nikolić na Vidu: Srbija će da traje Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio vence u mauzeleju na grčkom ostrvu Vido i u "plavu grobnicu" T.Nikolic Grcima: "Čuvajte svoju zemlju i hvala vam što nas podržavate u čuvanju naše i što podržavate naš put ka Evropskoj uniji". Томислав Николић је непоправљив у својој жељи и настојању да нас Западна Европа неоколониjaлистички освоји, без пушке и уништи као шта су то урадили са Грчком, Потругалом , Шпанијом и Италијом.
Ponedeljak 12.11.2012. 08:40
Овај типични поданички, вазални или маријонетски менталитет описао је Његош у свом књижевном делу "последње поведаније". Ту између осталог каже да су нам увек долазили неки господари као маин Хер или Ефендум бенум. Понашали смо се као псето пуштено са веза које кад га господар зове да би му стави синђир око врата , опет долаз иако зна шта га чека. Турци су ухватили маха на Балкану, а Тадић-и им је обечао ђамију у срцу Шумадје. Негдашње Суље се претварају у Сулемајне величанствене и многе наше жене би радо са Турчином Сулејманом завршиле у његов кревет, па чак можда и Цеца чији би се покојни муж у гробу преврнуо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online