Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 10.11.2012.
14:49
Smedia A

Vojvođanski otpor: Kako smestiti Dverima

Na Fejsbuku se pojavila grupa "Vojvođanski otpor", koja zahteva nepoštovanje centralne vlasti u Beogradu. Iako se iz njihovog programa ne može jasno zaključiti da li traže Republiku Vojvodinu, jasno je da autonomijom nisu zadovoljni.

"Vojvođanski otpor" - separatisti na severu Srbije
 

Pre nekoliko dana na Fejsbuku je osvanula grupa "Vojvođanski otpor" koja od građana traži nepoštovanje institucija i razne oblike građanske neposlušnosti. Na Fejsbuku se nalazi i takozvani "Priručnik za otpor", u kom je detaljno objašnjeno kako bi građani trebalo da postupaju u određenim situacijama. Između ostalog, navedeno je da bi trebalo primeniti sve oblike fiskalne neposlušnosti. Neki od njih su domišljati, a drugi ne baš preterano razmotreni.

Otporaški saveti:

  • Umanji iznos koji plaćaš za PDV tako što ćeš se razmenjivati sa komšijom u naturi i tako što nećeš tražiti fiskalni isečak. Pokušaj se dogovoriti sa lokalnim prodavcem.
  • Koristi sve carinske olakšice i gledaj da ne prijaviš celokupne iznose. Na kupljenu robu lepi sličice klubova iz Srbije kako bi se ista cariniku učinila starom i kupljenom u zemlji.
  • Neki od predloga idu mnogo dalje od gorenavedenih, pa se čak predlaže i paljenje zastave Vojvodine i prebacivanje krivice "na drugu stranu". U ovom slučaju ta "druga strana" bi bila pokret Dveri i sve stranke u republičkoj vlasti.

Pokret Dveri kome "vojvođanski otporaši" žele da smeste smatra da ova grupa najavljuje "vojvođansko proleće", aludirajući na pobune koje su izbile u arapskom svetu.

S media portal pokušao je da dobije odgovore od administratora Fejsbuk stranice, ali je umesto toga stiglo saopštenje. Nisu se predstavili, a kako je navedeno, to neće uskoro ni uraditi:

"Nemalo puta se dešavalo da protivnici režima (pogotovo ako su iz Vojvodine) počnu dobijati pretnje, bivaju premlaćeni ili pak volšebnim metodama (npr. gospoda Veselinov i Isakov) uklonjeni. U vremenima iza nas, kada su svi načini masovne komunikacije bili pod gotovo ekskluzivnom kontrolom režima, takve žrtve su bile neophodne. Danas, na svu sreću, imamo Internet i Facebook - te se nadamo da niko neće morati da proliva krv za slobodu Vojvodine", piše u saopštenju.

Đorđe Subotić, predsednik Vojvođanskog kluba, koji se zalaže za federalizaciju Srbije kaže da je reč o otporu prema srbijanskom centralizmu.

"Ja o 'Vojvođanskom otporu' ne znam ništa osim onog što sam video na Fejsbuku. Ipak, moram reći da je Ustav antivojvođanski i da ova vlast napada vojvođanske vrednosti. Sasvim je prirodno što se stvara otopr. Koliko će biti artikulisan, to ne znam. Prema Vojvodini sve svašta čini. Imamo Dveri ili 'zveri', i sasvim je prirodno da se na njihovu inicijativu o ukidanju autonomije odgovori ovim. Ono što je važno je da je u Vojvodini uvek sve bilo mirno, pa će takav sigurno biti i ovaj 'Otpor'", kaže Subotić.

S druge strane, istoričar Čedomir Antić tvrdi da građani Vojvodine nikad nisu ni bili za autonomiju.

"Uveren sam da je to nastojanje grupe koja je loše prošla na izborima da dobije određenu političku važnost. Tragično je da oni koji sebe nazivaju građanskom opcijom posežu za najprizemnijim šovinizmom. Trebalo bi prvo da se ograde od onog grafita 'Srbi, marš iz Novog Sada', jer Srbi čine 80 odsto Novog Sada. Građani Srbije i AP Vojvodine se nikad nisu izjasnili za autonomiju, već su se više puta izjasnili za pripadnost državi Srbiji", komentariše Antić.

On dodaje da je loše što ljudi koji čine "Vojvođanski otpor" insistiraju na nezavisnosti.

"Procenili su da mogu da dobiju podršku u inostranstvu. Na taj način su uspostavili ovu kvaziautonomiju", dodaje on.

Subota 10.11.2012. 15:13
Da nije smešno bilo bi žalosno kao i što podmećete jedni drugima parole medjusobno Na livadu dalje od grada izduvajte se medjusobno obe starane i livada ne mora biti velika toliko ima jednih i drugih
Subota 10.11.2012. 17:20
Шака југокомуниста-атеиста и разних фашисоида, која мисли да је К унд К монархија добра фурка, препушила травуљине па се трипује.
Subota 10.11.2012. 19:14
Preedlazem otpor na otpor. Prosli pout su bili jogurti, sad predlazem neki cvrsci agregat.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online