Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 09.11.2012.
17:45
Beta A

Đilas: Zna se šta Romi moraju da rade

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da će u romskim naseljima moći da žive samo oni koji poštuju zakon i koji šalju decu u škole.

Ima mnogo nevladinih organizacija koje se samo na papiru bore za prava Roma : Dragan Đilas
 

Na primedbe da je Gradska uprava diskriminisla Rome koji žive u kontejnerskim naseljima formiranim posle prinudih iseljenja, Đilas je rekao da je u Beogradu stalno u toku akcija jednog dela nevladinih organizacija koje se formalno deklarišu da štite prava Roma, a to koriste da bi se pojavili u medijima i vukli fondove.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić preporučila je gradu Beogradu da izmeni pojedine odredbe u ugovorima o korišćenju kontejnerskog smeštaja za koje je ocenila da su diskriminatorske.

"Jedna od njih je Praksis, koja je podnela primedbe poverenici (za zaštitu ravnopravnosti) da mi uslovljavamo da neko može da živi u našim naseljima pod uslovom da šalju decu u školu", rekao je Đilas novinarima u Skupštini grada.

On je istakao da trenutno u školama ima 300 romske dece, a da je do pre dve godine samo njih 30 pohađalo osnovnu školu.

"I te kako će biti uslov i dalje da tu može da živi o trošku grada samo onaj ko poštuje zakon", kazao je Đilas.

Prema njegovim rečima, svako ko pravi nered, alkohol, drogira se ili bije suprugu i decu biće izbačen iz tog naselja.

"Tako ne može da se ponaša. Ta deca nemaju šansu ako ne idu u školu jer će ih roditelji slati da prosjače. Završiće u zatvoru svi koji maltretiraju decu. Uz svo poštovanje poverenice, to je naša politika", kazao je Đilas.

Praksis: Đilas nas napada umesto da se izvini Romima

Nevladina organizacija "Praksis" saopštila je danas da je Gradska uprava Beograda, umesto da se izvini Romima zbog diskriminacije, odlučila da neargumentovano napada tu organizaciju.

"Umesto upućivanja izvinjenja Romima koje je diskriminisala i izmene diskriminatornih odredbi, Gradska uprava je odlučila da neargumentovano napada 'Praksis' koji se godinama bavi zaštitom ljudskih prava najugroženijih kategorija stanovništva u Srbiji", navedeno je u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

Iz Praksisa ističu da pravila lepog ponašanja i zabrana primanja gostiju na prenoćište nigde i nikome nije propisana osim Romima koji stanuju u kontejnerskim naseljima u Beogradu.

Petak 09.11.2012. 18:01
Ма каква дискриминација.Човек је рекао истину.
Petak 09.11.2012. 18:20
Ђиле, да се не лажемо, ти си један од водећих кандидата за вишегодишњу робију, ако би којим случајем, једног дана, некаква правда стигла у Србију...
Petak 09.11.2012. 20:15
Ako je samo uslov da nema kršenja zakona onda nije diskriminacija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online