Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.11.2012.
16:37
Beta A

Labus: Dačić ne kontroliše Vladu i to je minus

"Premijer Srbije Ivica Daćić ne kontroliše Vladu, odnosno političku stabilnost, i to je minus u prvih sto dana Vlade", izjavio je za nedeljnik Novi magazin profesor beogradskog Pravnog fakulteta i nekadašnji visoki državni funkcioner Miroljub Labus.

Šta su plusevi i minusi ove Vlade : Nekada visoki državni funkcioner Miroljub Labus
 

"Plusevi za Vladu su što je ušla u pregovore o rešavanju problema na Kosovu i obezbedila početnu fiskalnu konsolidaciju. Sa dva plusa i jednim minusom konačni bilans učinka Vlade u prvih sto dana je pozitivan", rekao je Labus u intervuju za Novi magazin.

Njegova najozbiljnija zamerka Vladi je što se u prvih sto dana ne vidi želja da se uđe u krupne reforme.

"Ja pretpostavljam da Vlada čeka neki novi sporazum sa MMF-om, da u njemu prihvati neke strukturne reforme, a zauzvrat dobije nešto novca da bi te strukturne reforme mogli da izvedu jer one koštaju", rekao je Labus.

Prema Labusovoj oceni, zaduživanje zemlje je usporeno, a troškovi duga su se poboljšali, što znači da je Vlada uspela da, makar privremeno, konsoliduje javne finansije.

"Ako gledate budžet za 2013, prihodi su nominalno za 15 odsto veći od onih predviđenih rebalansom za 2012, odnosno 10 odsto realno, jer je planirana inflacija oko pet odsto. S druge strane, rashodi su veći za četiri odsto nominalno, odnosno jedan odsto realno. Znači, rashodi su manje-više realno na istom nivou, dok će prihodi porasti za 10 odsto", istakao je Labus.

Naglasio je da kad se zemlja nalazi u recesiji, visoka potrošnja države, odnosno visoko poresko opterećenje, ne pomaže već produbljuje recesiju.

"Ceo instrumentarij borbe protiv inflacije koju vodi Narodna banka svodi se na povlačenje novca povećanjem referentne kamatne stope.
 

Vreme je da se ozbiljno, bez predrasuda, porazgovara o načinu na koji se borimo protiv inflacije", rekao je Labus.

On je ukazao da učlanjenje Srbije u Evropsku uniju, gledajući na duži rok, nema alternativu.

"Mi više nemamo iluzija, bar ja više nemam iluzija, da ulazak u Evropsku uniju rešava sve naše probleme. Naivno sam verovao da bi većina naših problema pre deset godina bila rešena ulaskom u Evropsku uniju. Ne bi bila, ali će biti mnogo lakše poslovati u okviru Evropske unije nego izdržati pritisak globalizacije koji će i
ovako i onako postojati", rekao je Labus.

Po njegovim rečima, najboji učinak Vlade bio bi ako bi rešila problem sa Kosovom.

"Ako je predsednik Vlade ozbiljan kad tvrdi da će za vreme njegovog mandata problem sa Kosovom biti rešen, ja mislim da bi to bio najveći i najbolji rezultat ove Vlade. To bi bio ogroman pomak, jer posle toga više ne bi ostao nerešen nijedan problem koji nas je opterećivao poslednjih dvanaest godina", ocenio je Labus u intervuju za Novi magazin.

Četvrtak 08.11.2012. 18:51
EEEE dobro vece mister eriksnon jel to bese drzavljanin crne i gore ?, secam se da je brze bolje napustio g17+ i napustio srbiju brze nego sto meteor sto prodje zemljinu atmosferu...!!!!!! , ovog pametnjakovica (jer je zahebo gomilu budala po srbiji[sto i radi uopsteno clanovi g17-])nisam video pitaj boga , evo i on se pojavio da proda m()()da za bubrege ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online