Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.11.2012.
15:18
Beta A

Potrebno još 16.000 stanova za izbeglice

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer danas je u Kraljevu izjavio da EU i UNHCR istrajavaju u naporima na zatvaranju kolektivnih centara u Srbiji, što bi se rešilo izgradnjom 16.000 stanova.

U Srbiji postoji 21 kolektini centar u kome su interno raseljeni
 

Dežer je posetio porodice izbeglih i interno raseljenih lica, stanare nove zgrade za socijalne stanove u zaštićenim uslovima, čiju je izgradnju sa 300.000 finansirala EU.

"Ovo je rezultat višegodišnjih napora koje Delegacija EU sprovodi u Kraljevu, i mislim da smo samo u ovoj oblasti uložili jedan million evra na poboljšanju uslova života izbeglica, interno raseljenih, kao i starijih lica kojima smo u blizini izgradili centar za druženje i pružanje medicinskih usluga", naveo je predstavnik EU.

EU milionima pomaže Srbiju

 

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Vensan Dežer, rekao je da Unija milionima evra pomaže opštine u Srbiji. On je u Šumarskoj školi u Kraljevu pustio u rad pogon za furniranje drveta čiju je izgradnju sa 500.000 evra finansirala EU u okviru projekta Osnaživanja konkurentnosti drvo-prerađivačke industrije.

 

"Mi milionima evra pomažemo opštine i lokalne vlasti u Srbiji na sprovođenju projekata i izradi tenderske dokumentacije i zadovoljan sam onim što možemo da uradimo, tako da upravo ovde danas vidimo vezu obrazovanja kao najvažnije oblasti za ulaganje, i privrede", rekao je predstavnik EU u prisustvu ministra za prosvetu i nauku Žarka Obradovića.

On je podsetio da je u Srbiji bilo oko 300 kolektivnih centara od kojih sada postoji 21, kao i da će uskoro biti zatvoren centar u Mataruškoj Banji.

"Tu se naši napori neće zaustaviti, mi pristupamo Fondu u ime EU, tražimo fondove i od Sjedinjenih Američkih Država, od različitih aktera i međunarodnih finanijskih institucija da bismo izgradili 16.000 stanova i konačno zatvorili kolektivne centre, rešavajući stambeno pitanje izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji", izjavio je šef Delegacije EU.

Dežer je u prisustvu gradonačelnika Kraljeva Dragana Jovanovića i komesara za izbeglice Srbije Vladimira Cucića izrazio zadovoljstvo zbog izgradnje zgrade u kojoj su stanove dobile 13 porodica sa Kosova i Metohije, tri iz Hrvatske i četiri kraljevačke koje koriste socijalnu pomoć.

"Mnoge od ovih porodica su propatile čekajući i 17 godina da bi dobile ovako pristojan krov nad glavom", rekao je Dežer.

Predstavnik EU je naveo da je zgrada sagrađena zajedničkim naporima Grada Kraljeva koji je obezbedio zemljište i infrastrukturu, kao i UNHCR.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online