Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 08.11.2012.
13:49
Europian voice A

Evropa nemoćna pred korupcijom na Kosovu

Nastojanja EU da reši problem korupcije na Kosovu imala su minimalan uticaj, ocenjuje Andrea Lorenco Kapusela, bivši šef ekonomskog jedinice Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, u osvrtu objavljenom na sajtu "Europian voice".

Kosovom vlada predatroska elita: Andrea Lorenco Kapusela
 

On podseća da je Evropski revizorski sud je "obavio reviziju napora Evropske unije" da poboljša vladavinu prava na Kosovu i 30. oktobra objavio izveštaj, te da su "ozbiljne kritike upućene Euleksu, misiji vladavine prava, dok je utvrđeno da je Evropska komisija bila relativno efikasna. Ali obe su počinile strateške greške".


- Organizovani kriminal i korupcija i dalje su visoki na Kosovu, a vlasti se izgleda nerado hvataju u koštac sa tim, stoji u izveštaju. Mestimično u izveštaju se spominje tuce slučajeva gde je politika učinila korupcijom lakšom ili njenu represiju težom: na primer, vlasti su odbacile savete Komisije da se restruktuira institucije javne nabavke. Bez objašnjenja je prihvaćeno manje od polovine prepruka koje su formilisali stručnjaci u oblasti antkorupcije, koje je finansirala EU. To otkriva lucidni, strateški pristup: Kosovom, u stvari, upravlja većinski predatorska elita koja korupciju koristi samo za bogaćenje, već i da podrži sistem patronata na kome i počiva njihova snaga, i od favorizovanja organizovanog kriminala imaju često imaju koristi, piše Kapusela.

On dodaje da je "ta slika bila poznata kada je Euleks dobio mandat da ojača kosovske institucije vladavine prava i suzbije ozbiljan kriminal".
 

Debakl EU


Kapusela zaključuje da "zajednička spoljna politika EU ima strukturalne nedostatke", a da ih je "Kosovo grubo demonstriralo kada je njegova nezavisnost podelila države članice, od kojih pet još odbijaju da je priznaju".
- Ipak, EU je obnovila nekakav privid jedinstva uspostavljanjem Euleksa, koji je njena najveća misija ikada i i koja je bila slavljena kao "perjanica" bezbednosne i odbrambene politike EU. Jer Kosovo uvek bilo važno za EU - od sukoba 1999 je primio skoro 4 milijarde evra (uključujući troškove Euleksa), po glavi stanovnika daleko najveći protok pomoći EU ikada. Takva politička i finansijska ulaganja podrazumeva da efikasnost - ako ne strateška adekvatnost i koherentnost - zajedničke spoljne politike mora da se meri, pre svega na Kosovu. Ovo je debakl je, dakle, ozbiljno oštetio kredibilitet EU. Ako odgovornost neće biti sprovedena kroz lanac komandovanja Euleksa, nema puno nade za poboljšanje spoljne politike EU.

- Ideja je bila da, dok se vodi očekivano spori napredak tih institucija, da istražitelji, tužioci i sudije misije, počenu sa čišćenjem zemlje. Prema izveštaju, kosovska policija i sudstvo nisu napravili nikakav napredak od kada je Euleks počeo da im pomaže: oni su ostali podložni političkom uticaju i potpuno nesposobni da se suprotstave ozbiljanom kriminalu. Utvrđeno je da je misija EU radila dobro na carini, ali sve to što je urađeno je da nije pokvaren servis koji je već dobro radio. Euleks je trebalo da koncentriše svoje resurse na stvarne probleme.


Kapusela smatra da su najveći promašaji Euleksa "bili u drugom delu mandata misije, koji na žalost, nije pokriven izveštajem".


- Skoro potpuna neaktivnost na suzbijanju visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala je konsolidovala desetogodišnju tradiciju nekažnjavanja. A neke neobjašnjive greške su objektivno ojačale lidersku frakciju kosovske elite, koja je proširila svoj uticaj tako prodorno preko institucija da je Kosovo sada u opasnosti od da bude zarobljena država, kako je nedavno Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) nedavno primetila. Za organizovani kriminal koji deluje na Kosovu - koji se bavi narkoticima, oružjem, pranjem novca, trgovinom ljudima i ilegalnim migracijama, koji i cveta zahvaljujući endemskoj korupciji, i gotovo potpuno nekažnjeno - i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju državama članicama. I možda, više danas nego kada je Euleks raspoređen pre skoro pet godina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.11.2012. 14:00
Eto, ispada da bi Kosovo trebalo da bude na Marsu ili barem pod upravom Marsovaca. Ni oni ne mogu sa sobom, a ni drugi sa njima!
Četvrtak 08.11.2012. 14:45
И ово треба ставити на преговарачки сто. ЕУ ништа није урадила по питању корупције и криминала на Косову, а у извештајима се говори супротно тј лаже.
Četvrtak 08.11.2012. 16:45
Kada se resi problem sa Srbijom i pokupuje sva srpska zemlja, do tada nema nista od akcije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online