Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 08.11.2012.
09:39
Večernje novosti A

"Legitimno je pokretanje pitanja statusa severa Kosova"

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić izjavila je da će u platformi za pregovore o Kosovu, između ostalog, biti ponuđen i predlog odgovora za rešavanje statusa severa pokrajine.

Vreme je da izađemo s jasnom strategijom: Grubješić

"Legitimno je pokrenuti pitanje statusa severa, položaja Srba južno od Ibra, zaštite naših crkava i manastira, pitanja imovine prognanih i povratka izbeglih i raseljenih. Za ta, kao i za mnoga druga pitanja, nudimo predloge odgovora u platformi za pregovore", rekla je Grubješić za Večernje novosti.

Upitana šta je suštinska ideja platforme za pregovore o Kosovu, Grubješić je kazala da je suština da "konačno i Srbija ima proaktivnu državnu politiku".

"Umesto da stalno odgovaramo na tuđe predloge, uslove ili ultimatume, vreme je da izađemo s jasnom strategijom... U Srbiji je teško postići konsenzus oko bilo čega, ali želim da verujem da su svi svesni trenutka u kome se nalazimo i posledica ukoliko ovu šansu u pregovorima ne iskoristimo", kazala je Grubješić i navela da očekuje da se o platformi izjasne najpre lideri parlamentarnih stranaka, a potom i Skupština Srbije, kako bi pregovarači dobili mandat i podršku da iskoriste "istorijsku šansu".

Grubješić je podsetila da se Vlada Srbije obavezala na sprovođenje svih sporazuma proisteklih iz tehničkog dijaloga koje je postigla prethodna vlada i ocenila da nijedan od tih sporazuma nije ni lak, ni jednostavan, jer su svi "duboko politički sporazumi".

"Najzahtevniji je svakako Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, koji sigurno ne može da se sprovede u kratkom roku, čega su svesni i u Briselu", ocenila je Grubješić.

"Srbija bi mogla da dobije uslovni datum za EU u decembru"

Ona je istakla da bi Srbija mogla da dobije uslovni datum za početak pregovora sa EU u decembru, ali da ne želi da "licitira, jer se vodi odgovorna politika".

"Praksa pokazuje da je uslovni datum za otpočinjanje pregovora dobila Crna Gora na osnovu preporuke Evropskog saveta. Sličan scenario mogao bi u decembru da bude primenjen i na Srbiju, ali imamo realna očekivanja, jer se radi o veoma kratkom roku", rekla je Grubješić.

Upitana koje bi konkretno uslove Srbija trebalo da ispuni, Grubješić je kazala da je "uslov svih uslova i zahtev svih zahteva normalizacija odnosa sa Kosovom", odosno vidljiv i održiv napredak u dijalogu sa Prištinom, a ne priznavanje. Ona je kazala da opasnost da pod maskom nepriznavanja Kosova Evropa postavi zadatke koji, ipak, tu nezavisnost utvrđuju, preti od momenta kada je proglašena jednostrana nezavisnost.

"Niko nema iluzija da je od tada do danas bilo lako odbraniti stav da Srbija takvu realnost ne može da prizna. Ali, ono što možemo i ono što radimo jeste da na svaki mogući način olakšamo položaj preostalih Srba na Kosovu, braneći njihovo pravo na ostanak, opstanak i život dostojan čoveka u 21. veku", kazala je potpredsednica Vlade Srbije.

Grubješić je kazala da Vlada Srbije pregovore sa Prištinom vidi "kao istorijsku šansu za dogovor sa kosovskim Albancima".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.11.2012. 14:50
Ova zena svesno laze srpski narod! Ona veoma dobro zna kakva je naredba njenih "prijatelja" sa kojima saradjuje. Evo sta je rekla americka drzavna sekretarka: "Protivimo se svakom razgovoru o promeni granica ili ponovnom otvaranju pitanja nezavisnosti Kosova. O TOME NE MOZE BITI RAZGOVORA." I jos dodala: "Srbija ne moze da pristupi EU dok god odrzava ono sto se naziva paralelnim institucijama na Kosovu....mi priznajemo CITAVO Kosovo i njegov teritorijalni integritet!" Dakle, sve ide u tom pravcu da ce, u nastavku dijaloga, srbija ostati bez svojih institucija na Kosmetu, ali ce zato dobiti drzavnu granicu na Jarinju i Brnjaku, a Kosovo svoju kancelariju u Bgd i mesto u UN.
Četvrtak 08.11.2012. 09:49
Могла би мало Сузана да одмени Дачића. Треба ту женска рука, осетљива је то тема.
Četvrtak 08.11.2012. 19:00
kada cujem nekog iz g17+, kak tako nesto prica , a 12 godina je na vlasti dodje mi da se izbljijem , al na njih , veliki licemeri , velike jude , oni nemaju osecaj za pripadnost , to su bisznismeni i bankari , njihova nacionalnost je $ funta evro , zlato srebro , zlato , i rodjenu mater i decu ce da proda za pare , a kamoli drzazvu i naciju ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online