Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 08.11.2012.
08:35
Beta A

Dačić iznenadio Tačija i Eštonovu

Srpski premijer Ivica Dačić je u Briselu izjavio da će neke važne članice Evropske unije na susretu u decembru usaglasiti stav o evropskoj integraciji Srbije, kako bi se podstaklo da to bude što povoljnije i korak napred.

I EU i prištinska strana bili iznenađeni, pa i zatečeni otvorenošću i spremnošću srpske strane da razgovara o apsolutno svim pitanjima
 

Dačić je posle razgovora s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem naglasio da smatra da su i EU i prištinska strana bili na neki način iznenađeni, pa i zatečeni otvorenošću i spremnošću srpske strane da razgovara o apsolutno svim pitanjima, kao i da albanska strana čak nema odgovore i ne zna šta da uzvrati na predloge srpske strane.

"Mislim da je to pravi stav da našim prijateljima pomognemo da nam pomognu. To će

naići, mislim, na dobre reakcije Evropske unije i obavešten sam da će neke značajne zemlje Evropske unije usaglasiti zajednički pristup, kad je reč o decembarskom sastanku Evropskog saveta (vođa EU) kako bi podstakle da ta odluka bude što pozitivnija i da to bude jedan korak napred u evropskim integracijama" Srbije, stavio je do znanja Dačić.

Zamoljen da kaže da li su i dogovoreni pilot-projekti za integrisano upravljanje prelazima, koji treba da prorade do 10. decembra, vezani i za susret na vrhu EU koji će se tad održati i eventualnu odluku o daljem napretku Srbije ka EU, Dačić je uzvratio će pilot projekti biti ostvareni najpre na dva od šest prelaza, a onda da se vidi kako to deluje i da se ide dalje.

"Pošto su to zajednički objekti, tu je i važno pitanje sa čije je strane administrativne linije da bi uopšte nešto moglo da bude realizovano. Nadam se da će to moći da protekne bez problema i zato je važno bilo da to počne 10. decembra i da to bude na neki način konstatovano u predlozima i izveštajima koji će biti dati tim povodom" vođama EU na sastanku u Briselu", rekao je srpski premijer.

Na pitanje da li je u dijalogu bilo reči i o otvaranju kancelarija za veze u Beogradu i Prištini, Dačić je rekao da je već ranije postignut dogovor da je neophodno imati lica za kontakt u cilju realizacije postignutih sporazuma.

"Ali, tu nije reč ni o kakvim kancelarijama koje bi možda ličile na ambasade ili na priznavanje statusa, već je reč o licima koja imaju radni zadatak, da budu kontakt kako bi se lakše dogovaralo i ostvarilo ono što je ponekad sporno", objasnio je on.

Srpski premijer je naveo da je "bilo govora i o nestalima" i dodao da se apsolutno slaže da to bude tema razgovora, jer je i "naš zahtev takođe da se ubrza aktivnost naše komisije za nestala lica".

Vlada Srbije će pružiti svu moguću pomoć radu te komisije, podvukao je Dačić i dodao da će se sledeća runda dijaloga Beograd-Prištini održati početkom decembra.

Ešton: Iskren i otvoren razgovor

 

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je zadovoljstvo iskrenim i otvorenim razgovorom koji je u sredu vodila sa premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem.

Ešton je navela da je sa Dačićem i Tačijem razgovarala o različitim aspektima normalizacije odnosa između dve strane.

 

"Oba premijera su se obavezala da nastave razgovore. Dogovorili smo se da nastavimo rad na punoj implementaciji svih sporazuma, a pozdravili smo i rezultate koje je postigla zajednička radna grupe, koja se sastala 5. i 6. novembra, na temu integrisanog upravljanja granica", navela je Ešton, dodajući da će dijalog uskoro biti nastavljen.

 

U saopštenju iz kabineta visoke predstavnice, dodaje se da je na sastanku razgovarano o transparentnosti "sredstava koje Srbija obezbeđuje srpskoj zajednici na Kosovu". Takođe, navodi Ešton, bilo je reči o načinima za jačanje "zaštite srpske kulturne i verske baštine na Kosovu".

 

"Obe strane su se dogovorile da osnuju zajedničku tehničku radnu grupu koja će pripremiti studiju izvodljivosti za autoput Niš - Priština", dodaje se u saopšenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.11.2012. 08:39
Пола текста сам прочитао, и заболио ме стомак, Бота је четнички војвода у поређењу са овим...
Četvrtak 08.11.2012. 09:45
A где пилот да се интегрисани прелази ставе и на прелазе са Албанијом?
Četvrtak 08.11.2012. 10:14
Слобов Мали.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online