Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.11.2012.
10:21
Večernje novosti A

Narodnim kuhinjama preti katanac

Stavljen je katanac na narodnu kuhinju u Prokuplju, a najmanje 300 gladnih ostalo je bez i ovog jedinog toplog obroka u danu. Strah da bi ih mogla zadesiti ista sudbina, u ovom času ima 30.350 građana, koji se hrane isključivo u ”menzama” Crvenog krsta Srbije, pišu Večernje novosti.

Foto: Arhiva
 

Ipak, u ovoj organizaciji veruju da će ”slučaj Prokuplje” biti izuzetak, a ne pravilo, kao i da će besplatne obroke u narednoj godini dobijati više siromašnih.

- Već smo uradili plan i predali ga Vladi Srbije - kaže Dragica Kljajić iz Crvenog krsta Srbije. - Potreban nam je novac za 34.810 korisnika jer su lokalne organizacije Crvenog krsta iskazale potrebu za ovoliki broj najsiromašnijih.

Za rad narodnih kuhinja u ovoj godini, Vlada je potrošila 259,6 miliona dinara, odnosno 912,82 dinara mesečno po svakom korisniku. Tim su novcem kupljeni osnovni artikli hrane i refundirani troškovi goriva lokalnim organizacijama za transport hrane.

Ni veliki gradovi nemaju para

Otvaranje kuhinja u 2013. godini najavili su Niš, Srbobran i Novi Bečej - kaže Dragica Kljajić, ali ne tvrdi da će se to i desiti. - U Nišu se pregovori vode poslednje tri godine i u predlogu projekta za 2013. godinu smo planirali i kuhinju u tom gradu, ali da li će lokalna samouprava naći mogućnost da pokrije troškove pripreme - pitanje je.

- Narodne kuhinje se finansiraju iz tri izvora, a osnovni je Vlada Srbije koja plaća 10 namirnica i to su brašno, ulje, pirinač, pasulj, testenine, mesne konzerve i konzervirani đuveč, grašak i boranija - kaže Kljajićeva. - Lokalne samouprave su zato u obavezi da plaćaju troškove pripreme obroka, odnosno struju, vodu, komunalne usluge, isplaćuju plate... A kvalitet ishrane se može popraviti i donacijma sa lokalnog nivoa pa se u te obroke mogu ubacivati i sveže meso, povrće, voće...

U Crvenom krstu Srbije sabiraju da su do kraja oktobra ”punom parom” radile 72 kuhinje, a 1. novembra se privremeno zatvorila ona u Prokuplju jer je opštinska kasa bila plitka. Ovakav je scenario, u poslednjem času, izbeglo i 950 najsiromašnijih stanovnika Kuršumlije, ali su kuvari, ipak, nastavili sa poslom.

- Nedostaju kuhinje u još nekim najsiromašnijim opštinama kao što su Lebane, Surdulica, Dimitrovgrad, Crna Trava, ali, nažalost, ove lokalne samouprave nemaju mogućnost da pokriju troškove pripreme obroka - kaže Kljajićeva.

Ipak, čini se da u ovim sredinama drugačije gledaju na svoje siromašne.

- Kod nas nema potrebe da se iko hrani u narodnoj kuhinji i zato je nikada nismo ni otvarali - smatra Zoran Mitić, zamenik predsednika opštine Surdulica. - A ako bude zahteva, biće i novca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online