Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 07.11.2012.
08:16
Beta A

Dačić i Tači danas kod Ketrin Ešton

Drugi put za manje od mesec dana, srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači, sastaće se u Briselu sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Novi susret Ivice Dačića i Hašima Tačija održaće se danas u Briselu
 

Sagledati kako i gde je moguće postići brži napredak u dijalogu Beograd-Priština i primeniti dosadašnje dogovora, biće cilj današnjeg sastanka u Briselu.

Iako se očekuje da sprovođenje dogovora o integrisanom upravljanju prelazima bude dotaknuto, veoma važno će biti da se utvrdi kako Beograd i Priština gledaju na ključni cilj normalizacije odnosa, rekli su agenciji Beta evropski diplomatski izvori u Briselu.

Srpska strana izgleda želi da se zaštita srpske verske i kulturne baštine nađe što pre na pregovaračkom stolu i nije isključeno da to sutra bude dotaknuto, nezvanično su takođe drugi izvori preneli Beti.

Posle radne večere saopštenje

Visoka predstavnica Ešton će posle radne večere izdati saopštenje i nije predviđeno da ona održi konferenciju za štampu ili da se neposredno obrati novinarima.

Prvi sastanak Dačića i Tačija uz posredovanje Ketrin Ešton, održan 19. oktobra u Briselu, i Evropska unija i SAD su pozdravile kao pozitivan korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je za Srbiju jedan od ključnih uslova za dobijanje datuma pregovora o članstvu s Unijom.

Na prethodnom susretu Dačića i Tačija u oktobru je Beograd predočio i da bi trebalo razmotriti važno pitanje energetike i telekomunikacija, ali bi EU trebalo da takođe izađe s predlogom kako je najbolje prići tom pitanju, budući da je i to kako tehničko, tako i političko pitanje koje zahteva nagodbu.

Dnevni red sutrašnjeg sastanka očigledno namerno i nije objavljen jer je ostavljeno da se "sad na visokom političkom nivou otklone nejasnoće oko budućeg toka dijaloga, jer i EU i dve strane žele da se ostvari napredak", dodali su ti izvori.

"Reč je i dalje o uzajamnom ispitivanju i možda neke opipljivije rezultate i ne treba očekivati iako ovo jeste nastavak sveukupnog dijaloga, mada sad na visokoj političkoj ravni".

Upućeni izvori u EU kažu da je namera da se sagleda gde se može ostvariti brži napredak u dijalogu Beograd-Priština i tako je visoka predstavnica Ketrin Ešton samo šturo u jučerašnjem saopštenju istakla da Dačića i Tačija poziva na sastanak u sredu u Briselu "kako bi se nastavio dijalog o normalizaciji odnosa između dve strane, pokrenut 19. oktobra 2012".

Beti su zvaničnici u EU potvrdili da bi Dačić i Tači, zajedno s visokom predstavnicom EU, trebalo da se sastanu na radnoj večeri s tim što bi predsednik srpske vlade i kosovski premijer najpre odvojeno trebalo da se sastanu s Ketrin Ešton.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prošle nedelje su o nastavku dijaloga zajedno razgovarale sa zvaničnicima u Beogradu, a potom i Prištini.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.11.2012. 08:32
pregovori koji faktichki se vode pod nasiljnichkim pritiskom mora da se pochinju svaki put sa prezentacijom slika pobijenih srba od strane turaka ustasha nemaca i ko josh nije ubijao mirnoljubivi izvorni narod na svojoj zemlji da podsetim srbi su zivjleli od granica austrije pa do grchke ne samo da hochemo da pregovaramo o k-i-m no i velikim delovima danashnje kroacije no i danasnje albanije i naravno slovenije koja je u potpunosti srbska dok chorbatima pripada sve navrh zagreba a ko voli da bude i da se zove hrvat taj mora da prihvati chinjenicu da su hrvati srbi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online