Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 08.11.2012.
01:04
B. Božin - Vesti A

"Špigl": Kosovo leglo zla

Kosovo je u rukama organizovanog kriminala, a Uroševac važi za najveći centar trgovine drogom na Balkanu, piše nemački list "Špigl", pozivajući se na svedočenje nemačkog policajca koji je proveo 10 godina na službi u južnoj srpskoj pokrajini.

Euleks nemoćan: Iako je Kosovo centar trgovine narkoticima policija zaplenjuje malo droge
 

"Izgradnja pravne države na Kosovu predstavlja najskuplji projekat pomoći u istoriji Evropske unije. Misija Euleks, za koju radi oko 2.500 ljudi, koštala je Evropu od svog osnivanja 2008. godine preko milijardu evra, a da, po jednom od zvaničnih izveštaja EU, nije donela nikakve uspehe, piše "Špigl" u tekstu pod nazivom "U zagrljaju kriminala".

U članku se konstatuje da su razmere organizovanog kriminala i korupcije i dalje ogromne, a sudske strukture neefikasne i podložne političkim pritiscima. Nemački policajac koji je godinama bio stacioniran na Kosovu i dobro poznaje tamošnje prilike, a koji je iz pravnih razloga želeo da ostane anoniman, u intervjuu ovom političkom magazinu je potvrdio te ocene svojim iskustvima sa lica mesta.

Tekst u "Špiglu" o kriminalu na Kosovu
 


Ovaj policajac je situaciju oko izgradnje policijskih snaga na Kosovu uporedio sa termoelektranom Obilić pored Prištine. Još otkako su Srbi posle NATO bombardovanja 1999. godine proterani, u njoj treba da bude ugrađen zaštitni filter, ali do dana današnjeg to nije ostvareno i postrojenje izbacuje u vazduh ogromne količine
prljavštine.

Ulepšani izveštaji

 

Sagovornik "Špigla" posebno je ogorčen činjenicom da niko od odgovornih za Euleks misiju ne prosleđuje Briselu istinu o tome kako stvari stoje.
- Šalju se samo ulepšani izveštaji, takozvano "OK" izveštavanje. Verovatno moraju to da rade da bi zadržali svoje pozicije i nastavili da rade u stranim misijama, ali Kosovu to ne pomaže - završava ovaj pripadnik policije.

- Pokušaj EU da na Kosovu napravi čistu, funkcionalnu državu ima iste rezultate - kaže ovaj policajac.


- Poznajem Kosovo već više od deset godina, i po mom mišljenju za sve to vreme nismo skoro ništa postigli. Najviše sam razočaran policijom, koja je posle toliko godina intenzivne obuke i sa opremom koja odgovara evropskim standardima mnogo više zainteresovana za radarske kontrole nego za borbu protiv kriminala - kaže uz napomenu "da sedenje pored radara podrazumeva sedenje u udobnom i toplom automobilu".


Korupcija među policajcima je velika, a Nemac svedoči da, kada kosovska policija i uhvati nekog u ukradenom automobilu, on jednostavno ponudi novac i slučaj je stavljen ad acta.


Do velikih kriminalaca je ionako nemoguće doći, jer to ometaju tradicionalne klanske i strukture nekadašnje OVK , iz koje dolaze i mnogi policajci. Oni ne žele da izdaju stare saborce i bivše komandante, koji su se obogatili trgovinom drogom. Kriminalne mreže štiti zid ćutanja, kroz koji evropski policajci ne mogu da prodru.

Korupcija

 

Nemački policajac je ispričao i o nedavnom hapšenju predsednika Skupštine Prištine i predsednika Fudbalskog saveza Kosova, koji su navodno jednom građevinskom preduzetniku obećali placeve za gradnju u oblasti prirodnog rezervata, za šta su kao protivuslugu dobili novac i skupocene automobile.
Stvar je otkrivena jedino iz razloga što čak ni oni nisu uspeli da dobiju potrebne papire, ali su automobile i pored toga hteli da zadrže.

- U stvarnosti, mi nemamo pojma o tome šta se tamo dešava. Sa jedne strane je grad Uroševac najveći centar droge na Balkanu, sa druge strane tamo nikad nismo zaplenili neke značajne količine droge - navodi ovaj policijski službenik.


Po njegovom mišljenju, potpuno je jasno da je Kosovo u čvrstom zagrljaju organizovanog kriminala. Dovoljno je pogledati mnogobrojne novootvorene tržne centre i benzinske pumpe, u kojima gotovo da i nema mušterija.


- Nameće se zaključak da oni služe samo za pranje novca - kaže sagovornik "Špigla".
On je ispričao kako je video kako svuda niču stambeni blokovi, a na ulicama ima mnogo više luksuznih automobila nego u susednoj Makedoniji, iako je tamo zvanična godišnja zarada po glavi stanovnika mnogo veća.


- Nema naznaka ni da će uskoro zaživeti pravna država - rekao je još ovaj policajac, a mnoga mesta u strukturama ili uopšte nisu zauzeta, ili se na njima stalno menjaju zaposleni.

U bedi niču vile: Gradnja nekretnina ili pranja novca
 


Pojedine sudije se nećkaju da prihvate određene slučajeve. On je čuo od svojih kolega da je jedan ratni zločinac, koji je osuđen na 15 godina zatvora, viđen sa jednim od najviših političara na ručku u centru Prištine. Pri tome se kao uspeh prikazuje i to da je za ratne zločine uopšte suđeno jednom pripadniku OVK. Primer za to je Fatmir Ljimaj, pripadnik vladajuće partije, poslanik i jedno vreme ministar. On je optužen za mučenje i ubistvo sedam Srba i jednog Albanca. Najvažniji svedok protiv Ljimaja je u septembru 2011. u Duizburgu izvršio samoubistvo, a Ljimaja je sud oslobodio u maju ove godine.
 

Krvna osveta preča od EU

 

Za anonimnog Nemca je jasno da je Kosovo zemlja u kojoj još uvek važe vekovna tradicija, a deo kulture je i krvna osveta.


"Nama Evropljanima nije uspelo da ljude tamo ubedimo da je novi, zapadni sistem vrednosti bolji. Oni smatraju da su stare strukture i danas moćne kao i pre, dok su državne institucije slabe. Plašim se, da Kosovari samo čekaju da nam vide leđa, baš kao što i Talibani u Avganistanu čekaju na povlačenje zapadnjačkih trupa".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.11.2012. 02:54
Их, ма није могуће да имате проблема са арнаутима....
Četvrtak 08.11.2012. 01:10
Interersantno je da se ovaj tekst objavljuje na dan sastanka Dacica i Zmije....da li to znaci da su zmiju poceli da hvataju za glavu?
Četvrtak 08.11.2012. 09:38
Svasta, ja mislio da su garant mira i stabilnosti na Balkanu. Fina, simpaticna nacija , da mozemo da ih preselimo malo kod njih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online