Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 05.11.2012.
19:21
Beta A

Švarcenberg: Za Srbiju uobičajena procedura pregovora

Srpski ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i šef češke diplomatije Karel Švarcenberg ocenili su u Pragu da je Srbija normalna evropska zemlja, te da pristupni pregovori sa Evropskom unijom ne bi trebalo da budu komplikovaniji od pristupanja Islanda.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg
 

"Mi smo se suočavali sa pojedinim problemima u prošlosti i Češka je bila uvek ta koja je pružala podršku i bila je, kako je sada rekao moj kolega Švarcenberg, protiv ikakvog uslovljavanja kada je Srbija u pitanju. Već je insistirala na tome da budemo tretirani kao svako ko je na tom putu", izjavio je Mrkić agenciji Beta nakon razgovora sa Švarcenbergom.

Mrkić je kazao da je razlog posete Pragu kompletan razgovor i o tome šta se dešava na putu Srbije ka EU, kakvo je stanje u regionu i kako Beograd gleda na budućnost razgovora sa Prištinom.

"Radi se o započetom, onom što su nova vlada, predsednik Srbije i parlament odlučili da uradimo. Da uđemo u politički dijalog sa vlastima iz Prištine. Sve je moguće da bude pokrenuto jer nemamo ograničanje u pogledu tema na dnevnom redu", kazao je šef srpske diplomatije o predstojećem sastanku srpskog premijera Ivice Dačića
sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Šef češke diplomatije odao je priznanje Srbiji na tome što je uspešno pokrenula dijalog sa Prištinom i naglasio da je konstanta češke spoljne politike podrška Srbiji na putu ka EU, bez obzira ko je ministar inostranih poslova.

"Srbija je jedna normalna, standardna evropska zemlja. Pristupni pregovori sa Srbijom ne bi trebalo da budu drugačiji niti komplikovaniji nego što su recimo pregovori Unije sa Islandom", kazao je Švarcenberg.

Češka je po rečima Švarcenberga takođe protiv bilo kakvih vanrednih, nestandardnih mera kada je u pitanju vizni režim.

"Nisam za to da se preduzimaju bilo kakve vanredne mere. Srbija je jedna standardna evropska zemlja", ponovio je Švarcenberg na konferenciji za novinare.

Eventualni datum početka pristupnih pregovora nije komentarisao nijedan od ministara.

"Mi nećemo trčati za datumom. Učinićemo sve da prilagodimo stvari u Srbiji evropskim standardima", rekao je Mrkcih i dodao da će time Srbija doći i do početka pregovora.

Mrkić se popodne sastaje sa češkim premijerom Petrom Nečasom gde će biti reči pre svega o bilateralnoj saradnji i pripremi skore posete češkog premijera Beogradu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.11.2012. 22:56
Ovog Svarcenberga trebalo bi pitati a zasto je, onda, Ceska priznala laznu drzavu Kosovo i tako pocepala Srbiju! http://www.kosovothanksyou.com/?order=a#recognitions
Petak 27.12.2013. 13:48
Ovoj Švarcenberg je šramota češke politiky. On aktivno radio protiv češkich i srpskich interesa. Mi je stidno za njego. Pozdrav iz Češke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online