Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 05.11.2012.
00:41
Večernje novosti A

"Status Kosova nije na dnevnom redu Saveta Evrope"

Savet Evrope privodi kraju pripreme za izveštaj o situaciji na Kosovu. Izvestilac, bivši švedski ministar odbrane Bjern fon Sidov, boravio je protekle nedelje u Prištini, svoje impresije preneće 14. novembra na sastanku političkog odbora u Parizu, a odmah potom dolazi u Beograd. Očekuje se da njegov izveštaj, na osnovu kojeg će se glasati i o rezuluciji, Parlamentarnoj skupštini SE bude predstavljen već na sledećem zasedanju, u januaru.

Bitnije kako građani žive na Kosovu, a ne status: Bjern fon Sidov
 

Na molbu da prokomentariše spekulacije da će njegov izveštaj biti iskorišćen da se u Savetu Evrope izokola pokrene pitanje članstva Kosova u ovoj organizaciji, on kaže.

"U mojim očima to nije tako. Neću imati drugačiji pristup od onog koji sam imao u prethodnom izveštaju, a koji je bio zasnovan po principu "standardi pre statusa“. Status nije na dnevnom redu. Smatram da je mnogo važnije da se izvesti o tome kako građani trenutno žive na Kosovu. Moj izveštaj će razmatrati stanje demokratije, pitanja ljudskih prava, vladavine prava, poboljšanja uslova života".

Izveštaj na vreme

Izveštaj o stanju na Kosovu i Metohiji Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope biće predstavljen već na sledećem zasedanju, u januaru.

"Imam iskustva, jedan izveštaj sam već bio napisao, pratim situaciju, i što se mene tiče, neće biti problema, novi izveštaj će biti spreman na vreme", kaže Sidov.

Sagovornik Večernjih novosti navodi da je cilj da Savet Evrope pomogne Kosovu da se izbori s izazovima i svim svojim građanima obezbedi efektivno sprovođenje osnovnih prava.

On ističe da će predstavnicima Političkog odbora sredinom meseca u Parizu podneti izveštaj o svojoj poslednjoj poseti Kosovu.

"U okviru te posete sam, između ostalog, zaključio da su dodatni napori neophodni u funkcionisanju demokratskih institucija, učvršćivanju efikasne javne administracije, nezavisnog sudstva, u borbi protiv korupcije... Potrebna je i dalja normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.11.2012. 02:57
Niti ne treba da bude.Posavetujte se medjusobno, kako da pomognete fasistickoj nakazi koja ne zna da li ce da bude federacija bez ustava ili sa ustavom, sa evrom ili bez njega.Pustite malecke, nemaju oni para za vasu trzisnu ekonomiju, a ratove po svetu za trzista i prodajne energente mozete dronima da vodite sami.Mali narodi dolaze k sebi, a onda ce da vam posalju svoje politicare da im za svagda delite savete.Kartu u jednom smeru.USKORO...u BI go..o su ugazili.Kazu da je to sreca, pa ajd da vidimo da li za druge ili za savetnike, kao,....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online