Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 04.11.2012.
18:21
Beta A

Bratimljenje Kosovske Mitrovice i ostalih gradova u Srbiji

U Kosovskoj Mitrovici je u nedelju potpisana Povelja o bratimljenju gradova i opština iz centralne Srbije, Vojvodine i Kosova i Metohije.

Kosovska Mitrovica: Potpisana Povelja je prvi korak u saradnji koja će uslediti u narednom periodu, ali je to i odgovor onima koji su tražili da se srpske institucije gase u Pokrajini
 

Povelju su u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, potpisali koordinator Zlata Radovanović, kao i 70 predsednika Opština i Gradova iz centralne Srbije i Vojvodine.


Pomoćnik direktora Kancelarije Mirko Krlić rekao je "da država Srbija nema instrumente da zaštiti svoj narod u Pokrajini i nije toliko bogata da svima može da obezbedi lagodan život, ali mora i može da obezbedi duhovnost, kulturu, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje".


Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je rekao da je potpisivanje Povelje samo prvi korak u saradnji koja će uslediti u narednom periodu ali je to i odgovor onima koji su tražili da se srpske institucije gase u Pokrajini".


"Ovo je odgovor da institucije nećemo gasiti već jačati jer bez Kosova i Metohije neće biti ni Srbije a bez Srba na KiM neće biti budućnosti za čitav srpski narod i državu Srbiju", rekao je Pantić.


On je dodao da će saradnja sa političke biti proširena i na ostale oblasti i naglasio da će to biti najbolji odgovor onima koji bi da Srbiju podele, pocepaju i odvoje od njene kolevke.


Rektor prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić je kazao da saradnje koja se danas ozvaničava treba da otvori široki put za kadrove koji žele da dođu na Kosovo i dodao da će "samo tako Zubin Potok, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić uspeti da istraju u borbi za prosperitet i opstanak".


U ime gostiju gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić je istakao da samo "ujedinjeni i složni mogu ostvariti zacrtane planove".


Vladika Raško-prizrenski Teodosije je ukazao na potrebu da se svi danas u Kosovskoj Mitrovice okupe i potvrde da su braća i da svetinje i narod doživljavaju kao svoje.


"Pružena ruka naše braće iz čitave Srbije za nas je najveće ohrabrenje da istrajemo u svemu što je dobro i čestito ponajviše da istrajemo i opstanemo na ovim svetim prostorima", rekao je vladika.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.11.2012. 19:48
Ko normalan moze da poveruje da 1.5 mil. siptara ima vise prava nego 1o mil. srba. Samo u srpskoj politici je manje vece od veceg. Oborimo teoriju srpskih politicara i sacuvajmo Srbiju .
Ponedeljak 05.11.2012. 11:13
Ti LJUBO ne znas nista. A ovi namerno instruisu vest. Juce su se bratimile Opstine sa KiM i Opstine iz centralne Srbije a ne Kosovska Mitrovica sa ostalim opstina u Srbiji.
Ponedeljak 05.11.2012. 11:27
Svrha ovakvih i slicnih naslova, izjave politicara, deljenje na juzno i severno od Ibra je potpuno marginalizovanje 80.000 Srba koji zive sirom KiM (ne severno od IBRA). To samo ide u prilog kosovskim institucijama i jednom srpskom politicaru u njima da nastave sa tvrdnjama kako su se srbi potpuno integrisali. 500-600 zaposlenih Srba u kosovskim institucijama ne znaci integraciju, to su samo mrvice od onoga sta srbe sleduje. Ostali su veoma jako i materijalno i kako god hocete vezani za Beograd. Kosovske institucije nemaju kapaciteta da zbrinu ovaj broj ljudi a ni zelju. Te nemoj te instruisati pricu samo o Srbima na severu KiM. Sve sto je bit Srbskoga Kosova je juzno od te reke IBAR.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online